[*]
Το μαύρο κοτόπουλο είναι σπάνιο αλλά σίγουρα ιδιαίτερο και νοστιμότατο. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή του Σεφ Αστέριου Κουστούδη για να δοκιμάσετε ένα πραγματικά υπέροχο φαγητό με μαύρο κοτόπουλο γεμιστό με πλιγούρη, μανιτάρια και σταφίδες που θα απογειώσουν τη γεύση σας, μαζί με πατατούλες μπέιμπι ψημένα στη γάστρα. Ένα πιάτο που θα σας μείνει αξέχαστο για την υπέροχη γεύση του και που αξίζει να δοκιμάσετε!
Υλικά συνταγής
- Για το κοτόπουλο
- 1 μαύρο κοτόπουλο (περίπου 1.700 γρ.), καθαρισμένο
- αλάτι, πιπέρι
- Για τις πατάτες
- 500 γρ. μικρές πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση ή στα τέσσερα, ανάλογα με το μέγεθος
- 1-2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 30-50 ml χυμός λεμονιού
- 40 γρ. μουστάρδα πικάντικη
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. θυμάρι ξερό
- 2 κ.γ. ρίγανη ξερή
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για την γέμιση
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 μικρό πράσο, μόνο λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 150 γρ. μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα
- 80 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 1 κ.σ. φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 40 γρ. μαύρες σταφίδες
- 150 γρ. πλιγούρι
- 100 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1/3 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Για την γέμιση: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρετε το μπέικον για 2-3 λ ή μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια, το πράσο, το σκόρδο,την κανέλα και αλατοπίπερο και τα σοτάρετε για άλλα 5-6 λ ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτετε το πλιγούρι και τις σταφίδες και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λ, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Μετά ρίχνετε το κρασί, αφήνετε 2-3 λ να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτετε το ξύσμα και 150 ml νερό και μαγειρεύετε για 13-15 λ ή μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι και να απορροφήσει τα υγρά. Αδειάζετε το μείγμα σε μπολ, προσθέτετε τον μαϊντανό και τον δυόσμο, ανακατεύετε και το αφήνετε στην άκρη.
- Για τις πατάτες: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τις πατάτες με όλα τα υπόλοιπα υλικά και 250 ml νερό.
- Για το κοτόπουλο: Αλατοπιπερώνετε καλά το κοτόπουλο και το γεμίζετε στην κοιλιά με το μείγμα της γέμισης. Ράβετε με σπάγκο μαγειρικής ή κλείνετε το άνοιγμα στερεώνοντάς το με οδοντογλυφίδες. Το βάζετε στη γάστρα, με το στήθος προς τα πάνω, και με μια τρυπητή κουτάλα σκορπίζετε τριγύρω τις πατάτες.
- Περιχύνετε το κοτόπουλο και τις πατάτες με τα υγρά που έμειναν στο μπολ, σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της και τα ψήνετε για περίπου 1½ ώρα. Μετά ξεσκεπάζετε τη γάστρα δυναμώνετε τη φωτιά στους 200 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20-25 λ ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. [*]
- Όταν είναι έτοιμο το φαγητό βγάζετε το κοτόπουλο από τη γάστρα το μεταφέρετε σε μια πιατέλα και αφαιρείτε τον σπάγκο ή τις οδοντογλυφίδες. Με τρυπητή κουτάλα βγάζετε και τις πατάτες, τις τοποθετείτε σε ένα σκεύος και τις αφήνετε στην άκρη.
- Αδειάζετε τα υγρά του ταψιού σε έναν πολυκόφτη και τα πολτοποιείτε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα. Την αδειάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα και τη βράζετε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λ ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Για το σερβίρισμα: Ανοίγετε την κοιλιά του κοτόπουλου και αδειάζετε προσεκτικά την γέμιση στην πιατέλα. Κόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες. Βάζετε σε μια πιατέλα ξεχωριστά τα λευκά από τα σκούρα μέρη του πουλερικού και περιμετρικά τοποθετείτε τις πατάτες. Τα σερβίρετε με τη σάλτσα και καλή σας απόλαυση!
[*]Για να ελέγξετε αν έγινε το κοτόπουλο: Τρυπάτε με ένα μαχαίρι το μπούτι και αν το υγρό που «τρέχει» είναι ροζέ αχνό, σημαίνει ότι θέλει επιπλέον ψήσιμο. Αν βγαίνει διάφανο, είναι έτοιμο. γάζετε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και αφαιρούμε τον σπάγκο ή τις οδοντογλυφίδες.
Πηγή
17/04/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μαύρο κοτόπουλο γεμιστό με πατατούλες baby στη γάστρα
[*]Source link