Πολίτικος, νηστίσιμος, σιμιγδαλένιος χαλβάς με σταφίδες και προαιρετικά και με καρύδια ή ασπρισμένα αμύγδαλα ή με κουκουνάρια. Μια συνταγή για ένα παραδοσιακό, εξαιρετικά μυρωδάτο και νόστιμο γλυκό για τις ημέρες της νηστείας και όχι μόνο.
Υλικά συνταγής
- Για το χαλβά:
- ¾ φλ. τσαγιού (150 ml) ελαιόλαδο (ή μισό ελαιόλαδο μισό σπορέλαιο)
- 300 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 4 κ.σ. σταφίδες μαύρες ή ξανθές
- ½ φλ. τσαγιού χοντροκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα ασπρισμένο ή 3 κ.σ. κουκουνάρια καβουρδισμένα (προαιρετικά)
- κανέλα σε σκόνη για το σερβίρισμα
- φλούδα από 1 πορτοκάλι (κατά προτίμηση ακέρωτο, βιολογικό)
- Για το σιρόπι:
- 370 γρ. ζάχαρη
- 750 ml νερό
- 50 γρ. μέλι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 κ.σ. χυμός λεμονιού + 1 μεγάλο κομμάτι φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση συνταγής
- Πριν ξεκινήσετε τη παρασκευή του σιροπιού κόβετε τη φλούδα από το πορτοκάλι που θα προσθέσετε στο χαλβά σας, φροντίζοντας να κόψετε μόνο το πορτοκαλί μέρος και όχι άσπρη ψίχα. Στη συνέχεια κόβετε τη φλούδα σε πολύ λεπτές λωριδίτσες, σαν σπιρτόξυλα, και τις “ζεματάτε” σε κοχλαστό νερό για 3 λ. Τις αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν πολύ καλά. Συνεχίζετε με τη παρασκευή του σιροπιού.
- Για το σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε για 3-4 λ από τη στιγμή που θα πάρουν βράση. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη να κρυώνει.
- Για το χαλβά: Σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο μέχρι να κάψει. Αρχίζετε να ρίχνετε το σιμιγδάλι σταδιακά και πασπαλιστά ανακατεύοντας ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα για 15-20 λ περίπου ή μέχρι να καβουρδιστεί και να πάρει ένα απαλό καστανό χρώμα.
- Προσθέτετε τις σταφίδες, τους ξηρούς καρπούς ή τα κουκουνάρια (αν τα χρησιμοποιήσετε) και τις στραγγισμένες λωριδίτσες από φλούδα πορτοκαλιού και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1-2 λ ή μέχρι να ενσωματωθούν ισομερώς. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε το ζεστό σιρόπι, σουρωμένο, με πολλή προσοχή γιατί “πιτσιλίζει” και ανακατεύετε καλά.
- Ξαναβάζετε τη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και το σιγομαγειρεύετε για 10 λ περίπου ή μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει όλο το σιρόπι. Το αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνετε κατά μέρος για 5-6 λ.
- Στη συνέχεια μεταφέρετε το χαλβά σε μια φόρμα μπομπέ (ειδική για ζελέ, χαλβά ή σαρλότ) ή τον μοιράζετε σε 6-8 ατομικά φορμάκια και τον αφήνετε στην άκρη για 15 λ περίπου ή μέχρι να κρυώσει ελαφρώς. Ξεφορμάρετε το χαλβά σας και τον σερβίρετε πασπαλισμένο με κανέλα σε σκόνη και τον διακοσμείτε με καρύδια στη κορυφή του. Εναλλακτικό μπορείτε να τον σερβίρετε με γλυκό κουταλιού βύσσινο.
Photo
16/04/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Χαλβάς πολίτικος με σιρόπι