Ήδη οι μεταποιητικές βιομηχανίες επιχειρούν να περιορίσουν το ρίσκο και τα κόστη που μετακυλίονται σε αυτούς. Συγκεκριμένα, εκφράζονται φόβοι ότι σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να σπάσουν και οι «αλυσίδες» της συµβολαιακής γεωργίας, καθώς οι µεταποιητικές βιοµηχανίες, ιδίως αυτές της κοµπόστας, ξέρουν καλά ότι δεν θα παραλάβουν τα ροδάκινα που περίµεναν, εποµένως δεν αναλαµβάνουν µε τη σειρά τους να εγγυηθούν για τους παραγωγούς στις τράπεζες ή να τους προµηθεύσουν µε τα ανάλογα εφόδια, όπως γίνονταν σε πολλές περιπτώσεις τα προηγούµενα χρόνια.
Την Παρασκευή 16 Απριλίου ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) με επιστολή του υποστήριξαν ότι η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί τον μοναδικό τρόπο υποστήριξης του συνόλου των εμπλεκομένων στην παραγωγή, μεταποίηση και διακίνηση των εν λόγω προϊόντων.
Η αναταραχή στις τάξεις του αγροτικού κόσµου σε όλη τη χώρα που δηµιούργησαν οι εκτεταµένες ζηµιές από τα διαδοχικά κύµατα παγετού, περνάει πλέον και τυπικά στον τομέα της μεταποίησης. Αυτό που μένει τώρα να φανεί είναι αν οι βιομηχανίες αυτές και ιδίως της κομπόστας θα επιδείξουν και την αναμενόμενη εταιρική κοινωνική ευθύνη που επιβάλλουν συγκυρίες σαν και αυτήν, χωρίς να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν την όποια κρατική οικονομική στήριξη ως επίφαση για διατήρηση των εδραιωμένων ισορροπιών στην αγορά συμπύρηνων. Άλλωστε, η περιορισμένη προσφορά πρώτης ύλης συνεπάγεται κατακόρυφη αύξηση της τιμής για τον παραγωγό σε μια αγορά όπου ισχύουν οι θεμελιώδεις κανόνες προσφοράς και ζήτησης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών έχει ως εξής:
Θέμα: Ολική καταστροφή αγροτικής παραγωγής φρούτων στην Κεντρική Μακεδονία
Βαθιά πληγή στις βιομηχανίες μεταποίησης φρούτων
Η πρωτοφανής καταστροφή έως και στο 100% στις αγροτικές καλλιέργειες (ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια, ακτινίδια,) που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, με επίκεντρο την Πέλλα και την Ημαθία, δημιουργεί εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα στις μεταποιητικές βιομηχανίες – μέλη του ΣΒΕ που είναι εγκατεστημένες στις ανωτέρω περιοχές. Εκτιμάται από παραγωγούς και γεωπόνους της περιοχής ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ζημία της τελευταίας 20ετίας, η οποία συγκρίνεται μόνον με αυτή του 2003.
Στο πλαίσιο αυτό, η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί τον μοναδικό τρόπο υποστήριξης του συνόλου των εμπλεκομένων στην παραγωγή, μεταποίηση και διακίνηση των εν λόγω προϊόντων.
Οι επιπτώσεις της κρίσης λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών είναι σημαντικές για το σύνολο του κλάδου, άρα και για όλες τις συνεργαζόμενες μ’ αυτόν επιχειρήσεις, για την τοπική οικονομία και για τις εξαγωγές της χώρας.
Υπογραμμίζουμε μόνον την τεράστια σημασία του κλάδου παραγωγής κομπόστας στην εθνική οικονομία, αφού μόνον 15 βιομηχανίες που παράγουν κομπόστες, απλό ή συμπυκνωμένο χυμό ροδάκινου και βερίκοκου και κατεψυγμένο κύβο φρούτων, προμηθεύονται φρούτα από περισσότερες από 12.000 αγροτικές οικογένειες, στις συγκεκριμένες βιομηχανίες απασχολούνται πάνω από 10.000 εργαζόμενοι σε μόνιμη ή εποχιακή βάση, ενώ τα προϊόντα των βιομηχανιών αυτών εξάγονται σε ποσοστό 98%, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την εισαγωγή στη χώρα συναλλάγματος που κυμαίνεται ανάμεσα σε 400 και 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2021