Σουτζουκάκια με πατάτες, καρότα και πιπεριές στο φούρνο. Ένα εξαιρετικής γεύσης, πανεύκολο πιάτο που σίγουρα θα απολαύσετε εσείς και η οικογένειά σας ή οι επισκέπτες σας στο οικογενειακό καθημερινό ή και επίσημο τραπέζι σας. Μια εύκολη, γρήγορη και απλή κατευθείαν από τη Κωνσταντινούπολη συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα πιάτο που σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο σας για την ευκολία της παρασκευής του και την απίστευτη γεύση του!
Υλικά συνταγής
- Για τα σουτζουκάκια:
- 400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 2 φέτες φωμί 2-3 ημερών
- 100 ml κόκκινο γλυκό κρασί για μούλιασμα ψωμιού (προαιρετικά)
- 1 αυγό
- 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα χωρίς τους σπόρους της, ψιλοκομμένη
- 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 3 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού + επιπλέον για γαρνίρισμα
- 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι
- Για τις πατάτες και τα λαχανικά:
- 500 γρ πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες πάχους 4-5 mm
- 2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες πάχους 4-5 mm
- 2 μέτριες πιπεριές 1 πράσινη, 1 κόκκινη ή πορτοκαλί
- 1 ½ κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 600 γρ. ώριμες ντομάτες τριμμένες
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 240 ml ζεστό νερό
- 1 ½ κ.γ. ζάχαρη
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Για τα σουτζουκάκια: Μουλιάζετε το ψωμί σε νερό (ή προαιρετικά στο κρασί για έξτρα γεύση), το στύβετε καλά και το βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε στο μπολ και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια και τα ανακατεύετε με τα χέρια σας μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και βάζετε το μείγμα κιμά στο ψυγείο μέχρι να καθαρίσετε και κόψετε τα λαχανικά σας, για να ενσωματωθούν οι γεύσεις.
- Για τις πατάτες και τα λαχανικά: Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε τα λαχανικά σας σύμφωνα με τις ανωτέρω οδηγίες και τα μεταφέρετε σε ένα μπολ. Τα αλατοπιπερώνετε καλά, τα ανακατεύετε και τα στρώνετε σε ένα ταψί φροντίζοντας οι φέτες πατάτας να μη κολλάνε μεταξύ τους.
- Πλάθετε, με βρεγμένα χέρια, το μείγμα κιμά σε μακρόστενα σουτζουκάκια και τα τοποθετείτε στο ταψί, πάνω από τα λαχανικά. Πολτοποιείτε τα ντοματάκια κονκασέ στο μούλτι και τα μεταφέρετε σε μπολ. Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το πελτέ διαλυμένο στα 240 ml ζεστό νερό, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο και τα ανακατεύετε καλά.
- Περιχύνετε με τη σάλτσα ομοιόμορφα τα λαχανικά και τα σουτζουκάκια, φροντίζοντας να πάει παντού και να καλύπτονται τα υλικά από τη σάλτσα. Ψήνετε το φαγητό σας σε προσθερμασμένο στους στους 180 C φούρνο, στο δεύτερο από τη βάση ράφι, για 40-45 λ (γυρίζοντας ανά διαστήματα τα σουτζουκάκια σας και από την άλλη πλευρά), μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες. Σερβίρετε το φαγητό σας ζεστό πασπαλισμένο με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Σημείωση: Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πάχος που κόψατε τις πατάτες ή από τις ίδιες τις πατάτες αν είναι βραστερές ή όχι. Αν απαιτηθεί μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Αν στα 40 λ ψησίματος οι πατάτες δεν έχουν γίνει, αφαιρέστε τα σουτζουκάκια από το ταψί και συνεχίστε να ψήνετε τις πατάτες όσο χρειαστεί. Επίσης αν πάρουν γρήγορα χρώμα σκεπάστε το φαγητό σας με αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο.
Το φαγητό σας άψητο
Το φαγητό σας ψημένοΤο φαγητό σας σερβιρισμένο
14/04/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Σουτζουκάκια με πατάτες και λαχανικά στο φούρνο