Διπλωματικός πυρετός τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας με επίκεντρο το τουρκολυβικό μνημόνιο.
Συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες η Αθήνα με στόχο να μην επικυρωθεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ η Άγκυρα προσπαθεί να διατηρήσει αυτό που θεωρεί κεκτημένο.
Πρόκειται για περιοχή που βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά αμφισβητείται από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Ο κ. Δένδιας συνάντησε τον πρόεδρο του λιβυκού κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ, ο οποίος φέρεται να εξέφρασε στον Έλληνα ΥΠΕΞ -για μια ακόμα φορά- την αντίθεσή του με τη συμφωνία που υπέγραψε ο προηγούμενος Λίβυος πρωθυπουργός Φαγεζ Αλ Σάρατζ, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.
Υπενθυμίζεται ότι το λιβυκό κοινοβούλιο αρνήθηκε στις αρχές του 2020 να επικυρώσει τη Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης του Νοεμβρίου 2019 για τις θαλάσσιες ζώνες.
Στη συνέχεια, ο Έλληνας ΥΠΕΞ συνάντησε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Χουσέιν Αλ Κατράνι, ο οποίος -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- θεωρεί παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Ο «άσος» της Ελλάδας
«Το τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει μια βασική νομική ατέλεια. Δεν έχει επικυρωθεί από το λιβυκό κοινοβούλιο κάτι που γνωρίζει τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική πλευρά» δηλώνει στο Sputnik ο Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, καταδεικνύοντας έτσι έναν «άσσο» που κρατάει η Ελλάδα.
«Είναι θετικό ότι αποκαθιστούμε τις σχέσεις με τη Λιβύη που είχαν παγώσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ωστόσο μην περιμένετε να αλλάξει άμεσα το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αν τελικά γίνει αυτό» συμπληρώνει.
«Οι κινήσεις αυτές του ελληνικού ΥΠΕΞ επιβεβαιώνουν ότι υφίστανται διαφορές εντός της Λιβύης. Υπάρχουν δύο τάσεις μέσα στη Λιβύη, υπέρ και κατά της συμφωνίας με την Τουρκία» επισημαίνει στο Sputnik ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Το «παιχνίδι» του Ερντογάν στη Λιβύη
«Ο Ντμπεϊμπά έχει τονίσει επανειλημμένα ότι αυτό το μνημόνιο (σ.σ. Τουρκίας-Λιβύης) είναι σύμφωνο με τα εθνικά συμφέροντα της Λιβύης. Όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά λόγια. Σήμερα επαναβεβαιώσαμε την τοποθέτησή μας στο θέμα αυτό» τόνισε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.
«Ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να στείλει ένα μήνυμα για το πόσο ισχυρή επιρροή έχει στη Λιβύη και πόσο καλές σχέσεις έχουν οι δύο χώρες» υπογραμμίζει ο κ. Κλάψης.
Η Τουρκία επιθυμεί την ανάπτυξη των τουρκικών εταιρειών στη Λιβύη που είχε ανακοπεί την τελευταία δεκαετία, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, «καθώς η οικονομική διείσδυση σε μια χώρα δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για περισσότερο έλεγχο». «Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ, Συρία, Λίβανος δεν έχουν αυτή τη σχέση με την Τουρκία», προσθέτει.
Την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι η Λιβύη είναι η μοναδική χώρα στο εύρος της Ανατολικής Μεσογείου με την οποία η Τουρκία έχει κάποια καλή σχέση.
«Ο Ερντογάν προσπάθησε να εμφανιστεί ως εγγυητής της σταθερότητας, αλλά και εκείνος που κινεί τα νήματα στη Λιβύη» τονίζει ο κ. Κλάψης.
Στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης
Σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik, στο τραπέζι της συνάντησής θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι προτάσεις συνεργασίας που έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη του στη Λιβύη.
«Η ανταλλαγή επισκέψεων αυτού του είδους δείχνει ότι υπάρχει κάποιο αμοιβαίο ενδιαφέρον, από τη στιγμή που δεν υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα. Και η Λιβύη έχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα, είναι μια χώρα της γειτονιάς τους, είναι μέλος της ΕΕ, ενώ Λίβυοι αξιωματικοί εκπαιδεύονται στις στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας» εξηγεί ο κ. Κλάψης.
Προσθέτει ότι τα βήματα στη διπλωματία είναι πάντα αργά, αλλά σταθερά.
«Είναι πολύ θετικό ότι πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ μιλούν μέσα στη Λιβύη για το ανυπόστατο του τουρκολιβυκού μνημονίου, αλλά και το γεγονός ότι μέσα σε λίγες μέρες, μετά την πρωθυπουργική επίσκεψη, ο Λίβυος Πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα. Αυτό δίνει διπλωματικούς πόντους στην Αθήνα, χωρίς να δημιουργεί κάποιο τετελεσμένο υπέρ μας. Η Λιβύη έχει τα συμφέροντά της αλλά καταλαβαίνει ενδεχομένως ότι και η Ελλάδα είναι μέρος της εξίσωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός μίλησε για οριοθέτηση της Λιβύης με την Κρήτη» τονίζει από την πλευρά του ο κ. Υφαντής.