Για την οικονομική αστάθεια και τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, καθώς και για το ενδεχόμενο εκλογών, μίλησε στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Ευγενίδη ο Διευθυντής της Eurasia Εμρέ Πέκερ.
Ολόκληρη η συνέντευξη:
1. Εμρέ, σ’ ευχαριστώ που είσαι μαζί μας. Μπορείς να μας εξηγήσεις τι συμβαίνει στην Τουρκία σε ό,τι αφορά την υπονόμευση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της έννομης τάξης; Πόσο μακριά είναι αποφασισμένος να φτάσει ο Πρόεδρος Ερντογάν;
Είναι όλα μια άσκηση εσωτερικής πολιτικής. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια ραγδαία υποχώρηση της δημοτικότητας του Προέδρου Ερντογάν, η οποία συνεχίζεται επί χρόνια. Επιστρατεύει διάφορες τακτικές για να αναθερμάνει τη βάση του και να φτάσει το 50+1%, ώστε να διασφαλίσει και την επανεκλογή του στην Προεδρία, αλλά και την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Γι’ αυτό το λόγο και είδαμε πρόσφατα αλλαγές στην Κεντρική Τράπεζα, αλλά και αλλαγές στην κυβέρνηση, με αρκετούς να κάνουν λόγο για ανασχηματισμό. Υπάρχει, βεβαίως, η προοπτική αναστολής λειτουργίας του φιλοκουρδικού κόμματος HDP και δεν πρέπει να αποκλείσουμε και άλλα, παρόμοια μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το κλίμα θα είναι ευνοϊκό για την επανεκλογή του Ερντογάν.
2. Το ερώτημα, παρ’ όλα αυτά είναι: ο Ερντογάν μπορεί να κάνει μια όλο και μεγαλύτερη εθνικιστική στροφή, για να ικανοποιήσει τη βάση του στην τουρκική κοινωνία, αλλά θα είναι αυτή η στρατηγική αποτελεσματική; Γιατί πολλοί αναλυτές λένε ότι μπορεί να είμαστε μπροστά σε πρόωρες εκλογές ή ένα δημοψήφισμα.
Καταγράφουμε κι εμείς αυτόν τον “θόρυβο”. Δεν νομίζω ότι αυτή η προσπάθεια θα είναι επιτυχής και θα δούμε μια συνέχεια στις αντανακλαστικές αντιδράσεις, για να καλύψει τις ελλείψεις του. Στο τέλος της ημέρας, αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει τους πολίτες είναι η οικονομία και οι οικονομικές προοπτικές. Το εισόδημα των νοικοκυριών πέφτει ραγδαία, η ανεργία αυξάνεται και αναμένεται να είναι διπλάσια από τα επίσημα νούμερα, στην περιοχή του 25-30%. Η νεανική ανεργία είναι εξαιρετικά υψηλή και, στο τέλος της ημέρας, όταν ο Ερντογάν βγαίνει στον δρόμο, οι πολίτες τον “διακόπτουν” και λένε ότι δεν μπορούν να βάλουν ψωμί στο τραπέζι τους.
3. Αυτή η καθοδική πορεία της οικονομίας που περιγράφεις, μοιάζει να έχει αποτύπωμα και στην εξωτερική πολιτική. Θα ήθελα την άποψή σου ως προς αυτό. Τι θα κάνει, προκειμένου να δείξει ότι είναι ισχυρός στα εξωτερικά του μέτωπα;
Μένει να το δούμε. Το βασικό ζήτημα που θα μας απασχολήσει τον Απρίλιο είναι ότι η επανεκκίνηση σχέσεων που ήθελε η Άγκυρα με την Ουάσιγκτον δεν έχει τελεσφορήσει. Υπάρχει έντονη κριτική από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατική οπισθοχώρηση, την αναστολή λειτουργίας του HDP. Με αυτά τα δεδομένα και τα μηνύματα από το Λευκό Οίκο ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν μπορεί να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 τον Απρίλιο, θα κλιμακωθεί η ένταση. Αν συμβεί, θα δώσει πάτημα στον Ερντογάν να επιτεθεί στις ΗΠΑ, να “τζογάρει” στο αντιαμερικανικό αίσθημα της τουρκικής κοινωνίας, προκειμένου να ενισχύσει τη δημοτικότητά του και να δώσει εθνικιστικά διαπιστευτήρια. Όμως, ακόμα και αν αυτό συμβεί, νομίζω ότι η επίδραση θα είναι ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμη.
4. Μπορείς να εκτιμήσεις αν περιμένουμε πρόωρες εκλογές τους επόμενους μήνες ή το 2022;
Δεν το πιστεύω, λόγω της οικονομικής ατμόσφαιρας και της προοπτικής, δεν έχει νόημα για τον Ερντογάν να πάει σε πρόωρες εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις, άλλωστε, δείχνουν ότι το κόμμα του Ερντογάν υποχωρεί, συνεπώς, πριν πάει στις κάλπες, θα ήθελε ένα εξάμηνο οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας και πιστωτικής επέκτασης, για να ελαφρύνει το βάρος των νοικοκυριών. Εκτιμώ ότι οι πρόωρες εκλογές είναι μια απομακρυσμένη πιθανότητα, τουλάχιστον ως το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Πηγή: skai.gr