Μουσακάς. Ένα αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό που κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί. Όταν σκεφτόμαστε ένα νόστιμο λαχταριστό φαγητό, ο μουσακάς είναι ένα τα πρώτα φαγητό που έρχεται στο μυαλό μας. Εδώ σας δίνουμε μια απλή συνταγή για έναν φανταστικό μουσακά μόνο με μελιτζάνες που λιώνουν στο στόμα σε συνδυασμό με πεντανόστιμο κιμά και μια κρεμώδη μπεσαμέλ. Απλά δοκιμάστε τον!
Υλικά συνταγής
- Για τις μελιτζάνες
- 3 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες
- αλάτι
- σπορέλαιο (ή ελαιόλαδο αν επιθυμείτε) για το τηγάνισμα
- Για τον κιμά
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κουτί (400 γρ.) Ντομάτα τριμμένη
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 γεμάτο κ.γ. ζάχαρη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1½ φλ. νερό ή ζωμό κότας
- Για τη μπεσαμέλ
- 8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 4 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες
- 3 κρόκους αυγών, χτυπημένους
- αλάτι, πιπέρι, τριμμένο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση συνταγής
- Για τις μελιτζάνες: Φτιάχνετε τις μελιτζάνες από την προηγούμενη ημέρα μαγειρέματος για να στραγγίξουν..Πλένετε τις μελιτζάνες, αφαιρείτε το κοτσάνι τους και τις κόβετε σε φέτες 1,2 εκ. περίπου. Ρίχνετε σπορέλαιο σε ένα μεγάλο τηγάνι, και μόλις ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τηγανίζετε σταδιακά τις μελιτζάνες μέχρι να πάρουν ένα καφετί χρώμα και από τις 2 πλευρές.
- Επειδή οι μελιτζάνες απορροφούν το λάδι κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος θα προσθέτετε σταδιακό λίγο επιπλέον. Μεταφέρετε τις μελιτζάνες σε σουρωτήρι και τις αφήνετε 1 βράδυ για να στραγγίσουν το πολύ λάδι. Στη συνέχεια τις μεταφέρετε σε ταψί στρωμένο με απορροφητικό χαρτί, τη μια δίπλα στην άλλη, για να απορροφηθεί το λάδι που έχει μείνει.
- Για τον κιμά: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να “μαραθεί”. Προσθέτετε τον κιμά και τον ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα, σπάζοντάς τον σε μικρούς κόκκους, μέχρι να πάρει ένα καφέ χρώμα.
- Στη συνέχεια, προσθέτετε όλα τα υλικά για τον κιμά, ανακατεύτετε σκεπάζετε το σκεύος σας με το καπάκι του και τον βράζετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγχετε αν χρειάζονται άλλα υγρά και προσθέτετε λίγο καυτό νερό. Αν πάλι όταν ο κιμάς είναι έτοιμος αλλά έχει πολλά υγρά τα τελευταία 10-15 λ βρασίματος τον ξεσκεπάζετε για να εξατμισθούν τα πολλά υγρά του, χωρίς όμως να στεγνώσει.
- Για τη μπεσαμέλ: Όση ώρα βράζει ο κιμάς φτιάχετε τη μπεσαμέλ. Ρίχνετε σε ένα κατσαρόλι το γάλα και τους κρόκους αυγών και τα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ζεσταθούν αλλά όχι να κάψουν.
- Παράλληλα σε μια κατσαρολίτσα λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μετά προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πάρει το αλεύρι ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Αρχίζετε να προσθέτετε αργά το ζεστό μείγμα γάλακτος μέσα στο αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς, για να μην σβολιάσει, μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
- Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει καλά η μπεσαμέλ. Την αποσύρετε από τη φωτιά και ξεκινάτε τη “συναρμολόγηση” των στρώσεων του μουσακά. Έν τω μεταξύ έχετε προθερμάνει το φούρνο σας στους 190 βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Για τη συναρμολόγηση και το ψήσιμο: Στρώνετε τις μελιτζάνες στη βάση ενός ταψιού φροντίζοντας να καλύψετε τα κενά μεταξύ τους. Πάνω από τις μελιτζάνες στρώνετε ομοιόμορφα το μείγμα κιμά. Ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που επιλέγεται μπορείτε να κάνετε 1 στρώση μελιτζάνες και 1 κιμά ή σε μικρότερο ταψί μετά τη 1 στρώση μελιτζάνας και κιμά επαναλαμβάνετε με άλλη 1 στρώση μελιτζάνες και κιμά αντίστοιχα.
- Καλύπτετε το κιμά με τη μπεσαμέλ, την απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, πασπαλίζετε με λίγο μοσχοκάρυδο και ψήνετε το μουσακά σας στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50-55 λ ή μέχρι να πάρει η μπεσαμέλ ένα χρυσό-μελί χρώμα. Τον βγάζετε από το φούρνο τον αφήνετε για 30 λ να “σταθεί”, τον κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Δείτε σε φωτογραφίες την εκτέλεση της συνταγής
Πηγή
03/04/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μουσακάς πεντανόστιμος μόνο με μελιτζάνες και κιμά