Μια πεντανόστιμη μακαρονάδα Πριμαβέρα με μπόλικα φρέσκα λαχανικά. Το όνομα PRIMAVERA είναι μια Ιταλική λέξη, απ όπου προέρχεται και η συνταγή, που σημαίνει “άνοιξη” και αναπαριστούσε τη θεά της άνοιξης στην Αρχαία Ρώμη και η οποία υπόσχεται ανανέωση και πλούσια σοδειά. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή για μακαρονάδα Πριμαβέρα που όχι μόνο δεν υστερεί σε γεύση από τις μακαρονάδες με κρέας ή κοτόπουλο αλλά αντίθετα είναι μια πεντανόστιμη μακαρονάδα που τα λαχανικά της μας δίνουν πολλά θρεπτικά και πολύτιμα για τον οργανισμό συστατικά και μας χαρίζουν υγεία και ευεξία. Είναι από τις λίγες τροφές που θα σερβίρετε στο οικογενειακό καθημερινό τραπέζι, ιδανικό για τις μέρες της νηστείας μιας και είναι νηστίσιμο φαγητό, που συσσωρεύουν τόσες πολλές ευεργετικές ιδιότητες και έχουν αναμφισβήτητα σημαντική διατροφική αξία.
Υλικά συνταγής
- 1/2 κιλό μακαρόνια Νο. 6
- 150-170 ml ελαιόλαδο
- 2 ξερά μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε ροδέλες
- 4 καρότα κομμένα σε μικρές ροδέλες
- 4 μέτρια κολοκύθια κομμένα σε ροδέλες
- 3 πράσινες πιπεριές κομμένες σε κομμάτια
- 2 μελιτζάνες κομμένες σε μικρούς κύβους
- 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης κομμένες και κομμάτια
- 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
- 4 ώριμες ντομάτες τριμμένες στο χοντρό του τρίφτη ή 1 κουτί (370 γρ.) Ντομάτα στο τρίφτη εμπορίου
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας (προαιρετικά)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
- 1-2 κ.γ. βασιλικό αποξηραμένο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κύβο λαχανικών
Εκτέλεση συνταγής
- Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα καρότα και τα σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα κολοκυθάκια συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ, μετά ρίχνετε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να σοταριστούν απ” όλες τις πλευρές και μαλακώσουν ελαφρώς.
- Αφού τελειώσετε το σοτάρισμα των λαχανικών τα “σβήνετε” με το κρασί, αφήνετε να εξατμισθεί το αλκοόλ και μετά προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες με τους χυμούς της, το πελτέ ντομάτας, αλατοπίπερο, τη ρίγανη, το δυόσμο και το ζωμό λαχανικών διαλυμένο σε 1/3 φλ. ζεστό νερό και ανακατεύετε καλά.
- Σκεπάζετε με το καπάκι του το τηγάνι και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 20-25 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά χωρίς όμως να “λιώσουν” αλλά να κρατήσουν ελαφρώς τη τραγανή υφή τους.
- Στο μέσον του βρασίματος προσθέτετε τη ζάχαρη, ανακατεύετε και δοκιμάζετε τα λαχανικά σας. Αν είναι έτοιμα αφήνετε ξεσκέπαστο το σκεύος σας για να εξατμιστούν τα υγρά και μείνει η σάλτσα με το λαδάκι της.
- Εν τω μεταξύ, συγχρόνως, βράζετε τα μακαρόνια σας σε μπόλικο, αλατισμένο, με 1 κ.σ. χοντρό αλάτι, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζετε και τα σερβίρετε αμέσως ζεστά μαζί με τη σάλτσα τους, πασπαλισμένα με μπόλικο πιπέρι και προαιρετικά λίγο επιπλέον τριμμένο αποξηραμένο δυόσμο.
Tip: Αν δεν νηστεύετε, όταν η σάλτσα λαχανικών σας είναι έτοιμη, κλείνετε το μάτι, προσθέτετε λίγο κρύο φρέσκο βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Αυτό το κάνετε για να “δέσει” περισσότερο η σάλτσα και να δώσετε μια ιδιαίτερη πινελιά στη γεύση.
Προαιρετικά μπορείτε να μην πήξετε τελείως τη σάλτσα και να ρίξετε μέσα στο τηγάνι τα μακαρόνια για να καλυφθούν με τη σάλτσα.
Επίσης μπορείτε να σερβίρετε τη σάλτσα σας με ζυμαρικό επιλογής σας όπως το λιγκουνίνι ή και πένες ή άλλο αρεσκείας σας.
Πηγή
13/10/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μακαρόνια με λαχανικά Πριμαβέρα