Σουτζουκάκια… ποιος μπορεί να αντισταθεί σε αυτό το παραδοσιακό φαγητό, αγαπημένο μικρών και μεγάλων, που συνήθως σερβίρετε σε πλούσια σάλτσα ντομάτας με ζυμαρικό ή πατάτες τηγανιτές. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή για σουτζουκάκια με σάλτσα λεμονιού, σερβιρισμένα με ένα αρωματικό, σπυρωτό πιλάφι που σίγουρα θα αγαπήσετε. Μια συνταγή για το τέλειο πιάτο στο οικογενειακό καθημερινό τραπέζι που θα γίνει η αγαπημένη σας. Δοκιμάστε τη!
Υλικά συνταγής
- Για τα σουτζουκάκια
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή 250 γρ. μοσχαρίσιο + 250 γρ. χοιρινό
- 130 γρ. ψωμί 2-3 ημερών, χωρίς τη κόρα
- 130 ml γάλα
- 3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- ½ λεμονιού το χυμό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- σπορέλαιο για το τηγάνισμα
- Για τη σάλτσα λεμονιού
- 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 400 ml ζωμός λαχανικών
- 50 ml κρασί, λευκό
- 50 ml νερό
- 2 λεμονιών το χυμό + 1 λεμονιού το ξύσμα
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
- Για το σπυρωτό πιλάφι
- 1 φλ. τσαγιού ρύζι “Τύπου Αμερικής”
- 2,5 φλ. τσαγιού ζωμός λαχανικών, ζεστός
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο ή 2 μέτρια φύλλα δάφνης
- 1 μικρού λεμονιού ο χυμός
- αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Για τα σουτζουκάκια: Ρίχνετε το γάλα και το ψωμί σε ένα μπολ και μόλις μουλιάσει καλά το στύβετε με τα χέρια σας και το μεταφέρετε σε άλλο μεγάλο μπολ. Προσθέτετε στο μπολ τον κιμά και όλα τα άλλα υλικά για τα σουτζουκάκια και τα ζυμώνετε πολύ καλά με τα χέρια σας για να ενσωματωθούν πλήρως τα υλικά. Στη συνέχεια, αν έχετε χρόνο, σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και βάζετε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα να ενσωματωθούν οι γεύσεις.
- Μετά το βγάζετε από το ψυγείο και πλάθετε το μείγμα σε σουτζουκάκια τα οποία τοποθετείτε σε πιατέλα. Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνετε λίγο σπορέλαιο, το ζεσταίνετε καλά σε μέτρια φωτιά και τηγανίζετε καλά τα σουτζουκάκια απ” όλες τις πλευρές για 5-7 λ περίπου ανάλογα με το μέγεθός τους. Εναλλακτικά μπορείτε να τα ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς.
- Για τη λεμονάτη σάλτσα: Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και μόλις ζεσταθεί καλά σε μέτρια φωτιά, σοτάρετε το κρεμμύδι για 3-4 λ. Προσθέτετε τη μουστάρδα, σοτάρετε για 1 λ επιπλέον, μετά σβήνετε με το κρασί και μόλις αναπνεύσει ρίχνετε το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και το ζωμό και τα βράζετε για 7-8 λ ή μέχρι να αρχίσει να μειώνεται η σάλτσα.
- Στη συνέχεια, σε ένα μπολάκι ανακατεύετε το νερό με το κόρν φλάουρ, το ρίχνετε μέσα στη σάλτσα και ανακατεύετε για 1 λ ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Περιχύνετε τη λεμονάτη σάλτσα πάνω από τα σουτζουκάκια και τα σερβίρουμε ζεστά με το πιλάφι.
- Για το σπυρωτό πιλάφι: Ξεπλένετε το ρύζι και το μεταφέρετε σε σουρωτήρι να στραγγίξει. Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε μια μικρή κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί καλά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε ανακατεύοντας διαρκώς για 1 λ.
- Στη συνέχεια προσθέτετε το ζεστό ζωμό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύετε το ρύζι σας, με το καπάκι της κατσαρόλας μισόκλειστο. Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτετε τα φύλλα δάφνης ή το θυμάρι.
- Όταν το ρύζι έχει σχεδόν ρουφήξει το ζωμό, το αποσύρετε από τη φωτιά και σκεπάζετε τη κατσαρόλα με μια λεπτή καθαρή βαμβακερή πετσέτα κουζίνας. Πριν το σερβίρισμα προσθέτετε το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε αφρατεύοντας συγχρόνως το ρύζι με πιρούνι και το σερβίρετε ζεστό με τα σουτζουκάκια και τη σάλτσα λεμονιού.
Προσαρμοσμένο από εδώ, photo
26/03/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Σουτζουκάκια λεμονάτα με αρωματικό και σπυρωτό πιλάφι