Την περασμένη Τρίτη, (16/3) οι ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος με επικεφαλής τους Άντρο Κυπριανού και Τουφάν Ερχιουρμάν συναντήθηκαν στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ, όπου σύμφωνα με τον Γ.Γ.του ΑΚΕΛ εξέτασαν την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο Κυπριακό και ενόψει της άτυπης πενταμερούς συνάντησης στη Γενεύη.
Αποφάσισαν, όπως είπε, να συνεργαστούν στην προσπάθεια να συμβάλουν στην επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο, δηλαδή στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ερμηνεύεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ αφου χαρακτήρισε «τη συζήτηση πολύ παραγωγική με τους άλλους φίλους μέλη της αντιπροσωπείας του ΡΤΚ», σημείωσε ότι:
«Το ΑΚΕΛ και το ΡΤΚ είναι δύο κόμματα τα οποία διαχρονικά μοιράζονταν περίπου το ίδιο όραμα για την Κύπρο και αναφορικά με την λύση του Κυπριακού. Ανεξάρτητα από τις όποιες επιμέρους διαφωνίες και διαφορές που υπάρχουν μεταξύ μας, είμαστε δύο κόμματα τα οποία αγωνιζόμαστε εδώ και πάρα πολλά χρόνια να συμβάλουμε στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με τρόπο που θα επανενώνει την Κύπρο και τον κυπριακό λαό.»
»…Σήμερα συζητήσαμε την κατάσταση η οποία, όπως έχει διαμορφωθεί καλύτερα στην βάση των τελευταίων εξελίξεων και ενόψει της συνάντησης, της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη και έχουμε αποφασίσει ότι θα συνεργαστούμε στην προσπάθεια να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο, δηλαδή στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ….»
Την επόμενη μέρα (Τετάρτη 17/3) η ηγεσία του ΔΗΣΥ με επικεφαλής τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Τουφάν Ερχιουρμάν είχαν παρόμοια συνάντηση με την ίδια αντιπροσωπεία του ΡΤΚ στα γραφεία του ΔΗΣΥ.
Αυτή η μασκαράτα να βγαίνουν μπροστά πολιτικοί που θέλουν όπως λένε να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη λύση του Κυπριακού δεν προκαλεί πλέον κλαυσίγελο αλλά θυμό. Γιατί έχουν την εντύπωση πως οι πολίτες είναι πολιτικά αναλφάβητοι. Θεωρούν ότι είμαστε όλοι κρετίνοι ή κατά την τουρκική έκφραση χαϊβάνια και δεν γνωρίζουμε τον βίο και την πολιτεία των συνομιλητών τους. Πίσω από τις διακηρύξεις και τα «κοινά οράματα», υπάρχει η πικρή αλήθεια και επικρέμεται από πάνω τους η αυταπόδεικτη διαπίστωση. Πως είναι δυνατόν τα τσιράκια της Τουρκίας να επιδιώκουν λύση και επανένωση υπέρ του κυπριακού λαού και να είναι έτοιμοι να βρεθούν απέναντι στα συμφέροντα της;
Πώς είναι δυνατόν στελέχη του ΡΤΚ οι οποίοι διετέλεσαν «πρωθυπουργοί» του ψευδοκράτους , έδιναν με τη σέσουλα «υπηκοότητες» και «διαβατήρια» του κατοχικού καθεστώτος σε χιλιάδες έποικους, σφετερίστηκαν περιουσίες Ε/κ δίνοντας «κοτσιάνια» κλεμμένης γης σε ημέτερους, να θέλουν τώρα το καλό μας; Πως οι ηγεσίες ΔΗΣΥ -ΑΚΕΛ θα βρουν κοινό παρονομαστή με τους τζουτζέδες του Ερντογάν;
Ποιος είναι ο Ερχιουρμάν;
Ο Τουφάν Ερχιουρμάν είναι ένα ακόμα πειθήνιο όργανο της Τουρκίας όπως ήταν και ο προηγούμενος ηγέτης του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Το ΡΤΚ μετά την αποπομπή και διαγραφή του ιστορικού ηγέτη του κόμματος Οζγκιέρ Οζγκιούρ μετατράπηκε σε καλτσοδέτα της Τουρκίας και οι ηγέτες του αντί να στηρίζουν τα αιτήματα των τ/κ ακόμα και εκείνων οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο της Τουρκίας, σπεύδουν να υπακούσουν σε κάθε εντολή του δικτάτορα Ερντογάν. Η σιωπή τους είναι συνενοχή για τα εγκλήματα της Τουρκίας στην Κύπρο.
Ο Τουφάν Ερχιουρμάν (γεννήθηκε το 1970) είναι ακαδημαϊκός, δικηγόρος, διπλωμάτης και αρχηγός του ΡΤΚ από το 2016. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας από το 1988 και στη συνέχεια απέκτησε από το ίδιο πανεπιστήμιο μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο. Μεταξύ 2008 και 2010 ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού. Από το 1999 ως το 2004 εργάστηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας για την «θεσμοθέτηση του συνήγορου του πολίτη» στην Τουρκία. Εξελέγη βουλευτής στις εκλογές στην ΤΔΒΚ το 2013 με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα. Διορίστηκε «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους έπειτα από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 7 Ιανουαρίου 2018, στις οποίες επανεξελέγη «βουλευτής». Στις 19 Ιανουαρίου 2018 σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού αποτελούμενη από το κόμμα του, το Λαϊκό Κόμμα, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας.
Το ψευδοκράτος «υπηρέτησαν» ως «πρωθυπουργοί» κατά σειράν τα στελέχη του ΡΤΚ, Φερντί Σογιέρ, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, Ομέρ Καλιοντζού και ο Τουφάν Έρχουρμαν.
Μπορεί το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ερσίν Τατάρ και το κόμμα των Εποίκων να είναι ο μακρύς βραχίονας της Τουρκίας στα κατεχόμενα, αλλά το ΡΤΚ μετατράπηκε σε καλτσοδέτα της και αποσιωπά κάθε αυταρχική κίνηση της σε βάρος της Κύπρου αλλά και ειδικά εναντίον των Τ/κ που σηκώνουν κεφάλι και αγωνίζονται για απαλλαγή από την κατοχή .
Ενδεικτικά να αναφέρουμε, όταν το 2018 ο αρχισυντάκτης και οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας ΑΦΡΙΚΑ (σήμερα Αβρούπα) κινδύνευσαν να λιντσαριστούν από τον όχλο των γκρίζων λύκων και των εποίκων, το ΡΤΚ τηρούσε σιγήν ιχθύος. Ούτε ο Ερχιουρμάν ούτε άλλα ηγετικά στελέχη του κόμματος έτρεξαν προς βοήθεια για να εμποδίσουν την απόπειρα δολοφονίας του Σενέρ Λεβέντ και άλλων δημοσιογράφων η οποία εξελισσόταν υπό την κάλυψη της ψευδοαστυνομίας. Πίσω από την επιχείρηση εμπρησμού των γραφείων τη εφημερίδας κρυβόταν ο τούρκος Πρόεδρος. Αλλά ο Ερχιουρμάν και η παρέα του δεν τόλμησαν να τα βάλουν με το μεγάλο αφεντικό και λούφαξαν στην γωνιά τους προφανώς σκεπτόμενοι πως θα γλύτωναν από τους ενοχλητικούς δημοσιογράφους οι οποίοι καταγγέλλουν την Τουρκία ως κατοχική δύναμη.
Ο Οζγκιέρ Οζγκιούρ
Σε αντίθεση με τον ιστορικό ηγέτη του ΡΤΚ Οζγκιέρ Οζγκιούρ (που αποκαλείτο και ως Χότζα-δηλαδή δάσκαλος) η σημερινή ηγεσία του κόμματος είναι έρμαιο και μαριονέτα της Άγκυρας.
Ήταν γύρω στο 1994-95 όταν μαζί με τον αείμνηστο συνάδελφο Παναγιώτη Πασχάλη περάσαμε από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας για να πάρουμε συνέντευξη από τον τότε ηγέτη του ΡΤΚ Οζγκιέρ Οζγκιούρ. Μιλήσαμε για πάνω από δύο ώρες. Το μεγαλύτερο μέρος της συνομιλίας ήταν εκτός μαγνητοφώνου (off the record). O Oζγκιουρ άσκησε έντονη αυτοκριτική για την περίοδο κατά την οποία συμφώνησε σε συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ντενκτάς στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η εκτίμηση ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τον τότε κατοχικό ηγέτη σε πιο μετριοπαθής θέσεις στο Κυπριακό. Έλεγε ότι η ηγετική ομάδα του κόμματος έχασε τον προσανατολισμό της στο όνομα της υπεράσπισης των συμφερόντων των Τ/κ ενώ στην ουσία υπερασπιζόταν την κατοχή.
Ο Οζγκιούρ το 1996 διαφώνησε ανοικτά με την ηγετική ομάδα του ΡΤΚ και αποχώρησε ενώ ακολούθησε και η διαγραφή του από το κόμμα. Έκτοτε όποιος αποκαλούσε την Τουρκία με την πραγματική της ιδιότητα ως κατοχική δύναμη θεωρείτο εχθρός του κόμματος και διαγράφονταν.
Αν θυμάμαι καλά ήταν Οκτώβρης του 2005 , όταν είδα για τελευταία φορά τον Οζγκιέρ Οζγκιούρ. Εκείνη την μέρα έβρεχε καταρρακτωδώς. Ήταν γύρω στις 6μ.μ. όταν μαζί με τον Ιζέτ Ιζτζιάν ήλθαν στα γραφεία της Χαραυγής και έψαχναν μέσο να τους μεταφέρει στο οδόφραγμα επειδή τα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ ήταν κλειστά και είχαν σχολάσει όλοι. Εκείνη την μέρα είχε υποβληθεί σε μια επίπονη χημειοθεραπεία .Παρότι καταβεβλημένος και ωχρός χαμογελούσε. Δεν βρίσκαμε κανένα να τους συνοδεύσει και έτσι τους οδήγησα με το αυτοκίνητο μου στο οδόφραγμα δίνοντας τους και μια ομπρέλα για να συνεχίσουν την πορεία τους όσο πιο ομαλά γινόταν για το άλλο μισό της κατεχόμενης πατρίδας .
Στις 22 Νοεμβρίου 2005, ο Οζγκιέρ Οζγκιούρ άφηνε την τελευταία του πνοή. Η Κύπρος έχανε ένα γνήσιο μαχητή και έναν από τους λίγους Κύπριους πολιτικούς ηγέτες που είχε την τόλμη να αντισταθεί στην Άγκυρα προς όφελος της κοινής πατρίδας ε/κ και τ/κ. Δεν είναι τυχαία που εξαιτίας των καταγγελιών του κατά των παρεμβάσεων της Άγκυρας του αφαιρέθηκε το «διαβατήριο» και η Τουρκία τον κήρυξε ανεπιθύμητο πρόσωπο (persona non grata) . Μόνο με έγκριση βίζας θα μπορούσε να μεταβεί στην Τουρκία και κατόπιν πολύπλοκων διαδικασιών. Αυτό βέβαια δεν έκαμψε τις αντιστάσεις του. Αντίθετα το θεωρούσε τίτλο τιμής.
Δυστυχώς σήμερα έχουν λιγοστέψει οι Τ/κ παρόμοιας κοπής με τον Οζγκιούρ. Η Τουρκία κατόρθωσε με οργανωμένα εγκλήματα (π.χ. δολοφονίες Κουτλού Ανταλί, Αχμέτ Ιμπραήμ κ.α.) με τρομοκρατία και εκβιασμούς, να κάμψει τις αντιστάσεις τους .Δεν κατάφερε όμως τη φίμωση όλων. Υπάρχουν αρκετοί που επιμένουν και αξιώνουν μια δίκαιη λύση χωρίς εγγυήσεις και κατοχικό στρατό. Τάσσονται υπέρ μιας ενωμένης Κύπρου όπου Ε/κ και Τ/κ θα ζουν μαζί και όχι πλάι πλάι με σύνορα σε δυό ξεχωριστά κρατίδια.
Η δημιουργία ενός ενιαίου μαζικού αντικατοχικού Κινήματος Ε/Κ και Τ/Κ με ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους είναι ίσως η τελευταία μας ελπίδα για να πετύχουμε μια υποφερτή λύση μακριά από τα πλοκάμια της Άγκυρας και τα γαμψά νύχια των γερακιών της Βρετανίας και άλλων ιμπεριαλιστικών κύκλων.
Σημερινή