Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με τον οποίο συζήτησαν τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις.
Οι δυο ηγέτες συνέπεσαν στην θετική αποτίμηση των εξελίξεων στη γειτονική Λιβύη και στην ανάγκη να στηριχθεί η νέα κυβέρνηση προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα σε ελεύθερες εκλογές τον Δεκέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός προ ημερών είχε γίνει αποδέκτης πρόσκλησης από τον πρωθυπουργό της Λιβύης για να επισκεφτεί τη χώρα.
Η επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, έρχεται την ώρα που ολοκληρώθηκε ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας. Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων μεταξύ του Ελληνικού και του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που διεξήχθησαν σήμερα στην Αθήνα, εξετάστηκε μεταξύ άλλων, η προοπτική συνάντησης των δύο Υπουργών στο προσεχές μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης ενημέρωσε τον Τούρκο ΥΦΥΠΕΞ Πρέσβη Σεντάτ Ονάλ, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε δεκτή, καταρχήν, την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου, εφόσον, όμως, επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες.
Σημειώνεται ότι οι πολιτικές διαβουλεύσεις άρχισαν στις 10 το πρωί, μία ημέρα μετά τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και διεξήχθησαν σε επίπεδο υπηρεσιακών γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Της ελληνικής αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης και της τουρκικής ο ΥΦΥΠΕΞ Πρέσβης Σεντάτ Ονάλ.
Για την ελληνική πλευρά, οι επαφές με την τουρκική, σε όλα τα επίπεδα, διεξάγονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Δίκαιο της Θάλασσας και με στόχο, πάντα, προς όφελος των δύο λαών, τη σταδιακή εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, χωρίς καμία υποχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Οι προσπάθειες της Τουρκίας για προσέγγιση με την Αίγυπτο
Αξίζει να σημειωθεί πως όλο το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία επιχειρεί να προσεταιριστεί την Αίγυπτο, σε μια προσπάθεια να «σπάσει» τη διεθνή απομόνωση στην οποία έχει εγκλωβιστεί λόγω των προκλητικών της κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Αχμέντ Ελκατίμπ, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Al Watan, που απηχεί τις θέσεις της κυβέρνησης της Αιγύπτου, παραθέτει στο λογαριασμό του στο Facebook τους δέκα όρους που θέτει η ηγεσία της χώρας του στην Άγκυρα προκειμένου να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου για να βγουν οι διμερείς σχέσεις από τον πάγο.
Οι όροι αυτοί είναι οι εξής:
1) Καμία θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Η Τουρκία είναι απαραίτητο να δεσμευτεί ότι θα τηρήσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η Άγκυρα μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να υπογράψει ή να αναγνωρίσει την Διεθνή αυτή Σύμβαση.
2) Δεν θα υπάρξει πολιτική επικοινωνία, έως ότου το Κάιρο είναι βέβαιο για τη συμμόρφωση της τουρκικής πλευράς προς τη γενική τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Οι επαφές θα παραμείνουν αποκλειστικά στο επίπεδο της ασφάλειας, καθώς σύμφωνα με την Αίγυπτο δεν διατηρείται πολιτική επικοινωνία με κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.
3) Δεν θα υπάρξει συμφωνία Αιγύπτου-Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά μόνο μετά από συνολική τουρκική συμφωνία με τους Ευρωπαίους συμμάχους και συγκεκριμένα με την Ελληνική και την Κυπριακή πλευρά.
4) Είναι αναγκαία η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Λιβύη σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και από άποψη υπηρεσιών ασφάλειας. Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει εντελώς το ζήτημα της Λιβύης και να δεσμευθεί ότι θα αποσύρει τους μισθοφόρους που μετέφερε στα εδάφη της βορειαφρικανικής χώρας.
5) Να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, να υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία με την Ιρακινή κυβέρνηση, όπου η Τουρκία θα δεσμεύεται ότι δεν θα παρέμβει ποτέ ξανά σε ιρακινά εδάφη.
6) Στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συμπεριληφθούν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τις προσβολές της τα τελευταία χρόνια κατά των χωρών του Κόλπου. Πέραν τούτου, το Κάιρο δεν θα συνάψει καμία συμφωνία με την Τουρκία, εκτός εάν η Άγκυρα δεσμευτεί να μην επέμβει ποτέ ξανά στις υποθέσεις των αραβικών κρατών και να αποδεχθεί το πλαίσιο της Αραβικής εθνικής ασφάλειας.
7) Η Τουρκία καλείται να σταματήσει όλα τα ΜΜΕ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που επιτίθενται συγκεκριμένα στην Αίγυπτο και γενικά στα κράτη του Κόλπου. Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να σταματήσει να υποστηρίζει οποιεσδήποτε πολιτικές δραστηριότητες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στα εδάφη της.
8) Η Τουρκία καλείται να αφήσει ελεύθερο το πεδίο δράσης στην Ιντερπόλ αναφορικά με άτομα που καταζητούνται και τυγχάνουν να βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος και να μην αντιταχθεί σε ευρωπαϊκές Αρχές που θέλουν να χειριστούν τις υποθέσεις των ατόμων αυτών (Η Αίγυπτος δεν ζητά την έκδοσή τους ούτε προτίθεται να το κάνει). Σημειωτέον ότι η Άγκυρα έχει προτείνει να παραδώσει στην Αίγυπτο καταζητούμενους για να κατευνάσει την αιγυπτιακή πλευρά.
9) Οι αιγυπτιακές Αρχές ασφαλείας θα παρακολουθούν τη συμπεριφορά του τουρκικού καθεστώτος και θα ελέγχουν τον βαθμό της συμμόρφωσής του με αυτούς τους όρους το προσεχές διάστημα και προτού εμπλακεί το Κάιρο σε οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία, το Υπουργείο Εξωτερικών θα υποβάλλει αναφορά στην Αιγυπτιακή πολιτική ηγεσία.
10) Η Τουρκία δεν θα κληθεί να συμμετάσχει στο Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου προτού η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Κύπρος συμφωνήσουν στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της Μεσογείου και προτού η Τουρκία αποδεχθεί εμπράκτως τους προαναφερθέντες όρους.
Σχολιαστές επισημαίνουν, πάντως, ότι ακόμη κι αν αυτοί είναι όντως οι όροι που επιθυμεί η κυβέρνηση του προέδρου Αλ Σίσι, είναι λίαν απίθανο να τους αποδεχθεί η Τουρκία. Eνώ το Middle East Monitor θυμίζει ότι η Αίγυπτος και οι σύμμαχοί της στον Κόλπο είχαν θέσει μια λίστα με 13 όρους στο Κατάρ για την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων για να τερματίσουν τελικά σιωπηρά τον αποκλεισμό της Ντόχα, χωρίς η τελευταία να έχει εκπληρώσει κάποιον από τους όρους αυτούς.
ΠΗΓΗ: Newpost.gr