Πεντανόστιμες σουπιές γιαχνί με αρωματικά χόρτα. Ένα κλασικό, αγαπημένο και πατροπαράδοτο φαγητό, που σερβίρετε κατ” εξοχήν τη Καθαρά Δευτέρα, την Σαρακοστή και γενικά τις μέρες της νηστείας. Μια συνταγή για ένα υγιεινό πιάτο με εξαιρετική γεύση που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό σουπιές καθαρισμένες
- 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/2 κ.γ. μπούκοβο
- 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1/4 φλ. τσαγιού νερό
- 500 γρ. άγρια χόρτα
- 500 γρ. σπανάκι
- 1/2 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι, περίπου 30, καυκαλίθρες
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ξύσμα λεμονιού για γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Προετοιμάζετε όλα τα υλικά της συνταγής. Καθαρίζετε τις σουπιές και αν είναι πολύ μεγάλες τις κόβετε σε κομμάτια πάχους 2-3 δαχτύλων. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα εκτός φωτιάς στρώνετε στο κάτω μέρος το κρεμμύδι και μετά τοποθετείτε από πάνω τις σουπιές.
- Στη συνέχεια, προσθέτετε το φύλλο δάφνης, το μπούκοβο, το ελαιόλαδο, το κόκκινο κρασί και πιπέρι (δεν βάζετε αλάτι). Διαλύετε τον πελτέ τομάτας στο νερό, το προσθέτετε και αυτό στη κατσαρόλα κλείνετε το καπάκι της και μαγειρεύετε σε μέτρια θερμοκρασία (5-6) για 30-35 λ ή μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές.
- Στα μισά του χρόνου βρασίματος τσεκάρετε αν υπάρχουν αρκετά υγρά στην κατσαρόλα και αν χρειαστεί προσθέτετε καυτό νερό. Παράλληλα σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ζεματάτε τα άγρια χόρτα για 1-2 λ και τα σουρώνετε. Όταν οι σουπιές μαλακώσουν καλά προσθέτετε αλάτι και μετά το σπανάκι σε 3 δόσεις, για να μπορέσει να χωρέσει στην κατσαρόλα.
- Mόλις πέσει ο όγκος του προσθέτετε και τα ζεματισμένα αγριόχορτα. Μαγειρεύετε για 10 λ ανακατεύοντας διαρκώς με απαλές κινήσεις, έτσι ώστε να ομογενοποιηθεί καλά η γεύση από τις σουπιές με τα χόρτα.
- Τέλος, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μάραθο και τις καυκαλήθρες και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 2 λ. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι, γαρνίρετε με ξύσμα λεμονιού και σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας.
Πηγή
13/03/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Σουπιές γιαχνί με αρωματικά χόρτα