Χούμους! Το απόλυτο έδεσμα της Mέσης Ανατολής… Το χούμους ς είναι μια κρεμώδης σαλάτα, που
χρησιμοποιείται στην Μέση Ανατολή ως συνοδεία του ψωμιού ή αραβικής πίτας σε ρόλο ορεκτικού. Μια σαλάτα που έγινε γνωστή σε όλο το κόσμο για την υπέροχη υφή και γεύση της. Σας δίνουμε μια πολύ εύκολη συνταγή (προσαρμοσμένο από εδώ) για ένα σπιτικό νηστίσιμο, χούμους, σούπερ γρήγορο στη παρασκευή του και τέλειο στη γεύση του που σίγουρα θα το απολαύσετε.
Δείτε το βίντεο για την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα
Υλικά συνταγής
- 220 γρ. ρεβίθια
- 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/4 φλ. τσαγιού χυμό φρέσκου λεμονιού
- αλάτι πιπέρι
- 1/2 φλ. τσαγιού ταχίνι
- Για το σερβίρισμα:
- 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 πρέζες καπντιστή πάπρικα
- 1-2 πρέζες πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
- 1-2 κ.σ. φρέσκο ψιλοκοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση συνταγής
- Μουλιάζετε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ. Την επομένη τα στραγγίζετε σε σουρωτήρι, τα πασπαλίζετε με 1 κ.γ. σόδα, τα ανακατεύετε και τα αφήνετε για 10 λ. Στη συνέχεια τα ξεπλένετε με μπόλικο τρεχούμενο νερό και τα βάζετε να βράσουν σε κρύο νερό.
- Μόλις πάρουν 1-2 βράσεις τα στραγγίζετε πάλι, πετάτε το νερό, βάζετε καινούργιο και τα μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά χωρίς όμως να παραβράσουν και λιώσουν. Κρατάτε 3/4 φλ. τσαγιού από το νερό που τα βράσατε, τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά.
- Όταν κρυώσουν τα ρεβίθια, τα βάζετε σε μπλέντερ ή μίξερ με μαχαίρια προσθέτετε και όλα τα άλλα υλικά της συνταγής για το χούμους (εκτός από το ζωμό βρασίματος που κρατήσατε) και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν.
- Προκειμένου να πετύχετε την επιθυμητή υφή, προσθέτετε σταδιακά, (1 κ.σ. τη φορά) από το ζωμό που τα βράσατε και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη αφράτη “πάστα” σχετικά πηχτή. Δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και αν απαιτείται συμπληρώνετε.
- Για το σερβίρισμα: Μεταφέρετε το χούμους σε μπολ σερβιρίσματος το περιχύνετε με το ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με τη πάπρικα, (προαιρετικά) με πιπέρι καγιέν και το ψιλοκομμένο μαϊντανό και το απολαμβάνετε με αραβική πίτα. Διατηρήστε στο ψυγείο, μέσα σε αεροστεγές δοχείο για 5-7 ημέρες.
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής σε video “βήμα-βήμα”
12/03/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Χούμους το έδεσμα της Μέσης Ανατολής (Video)