Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τα ωραιότερα λεμονάτα ρεβύθια σούπα χυλωμένα και σωστά βρασμένα, τα μουλιάζουμε πρώτα για 24 ώρες.
Ξεπλύνετε τα ρεβύθια πολύ καλά και βάλτε τα σε μία κατσαρόλα με πολύ νερό να βράσουν για 10 λεπτά. Καθαρίστε τον αφρό που σχηματίζεται κατά το βράσιμο. Σουρώστε τα και ξεπλύνετε την κατσαρόλα.
Ρίξτε το μισό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, σοτάρετε τη σπασμένη σκελίδα σκόρδο για 1 λεπτό και αφαιρέστε την. Ρίξτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και αφήστε να γυαλίσει για λίγα λεπτά στο λάδι. Προσθέστε τα ρεβύθια και σοτάρετε για 2-3 λεπτά να ντυθούν με το ελαιόλαδο.
Ρίξτε μέσα το καρότο και ζεστό νερό, περίπου 1 ½ λίτρο, να καλυφθούν τα ρεβύθια. Σκεπάστε και σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν καλά, αλλά να κρατήσουν το σχήμα τους. Αλατοπιπερώστε προς το τέλος του βρασμού.
Στο τέλος, αφού βράσουν τα ρεβύθια, δυναμώστε τη φωτιά, προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό από το λεμόνι και ανακατέψτε με μία ξύλινη κουτάλα. Η σούπα θα πυκνώσει έτσι και θα δέσει ο ζωμός της.
Μυστικά για τα πιο νόστιμα λεμονάτα ρεβύθια σούπα, χυλωμένα και σωστά βρασμένα
Αν δεν μπορείτε να μουλιάσετε τα ρεβύθια για 24 ώρες, βάλτε τα σε ένα μπολ, καλύψτε τα με νερό και ρίξτε μέσα 2-3 κ.σ χοντρό αλάτι ή λίγη σόδα μαγειρικής. Αφήστε τα για τουλάχιστον 8 ώρες, μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Κάνουμε καλό μούλιασμα, γιατί τα ρεβύθια είναι από τα όσπρια που μπορεί να τα βράζεις για πολύ ώρα και τελικά ποτέ να μην βράσουν σωστά.
Σιγοβράζουμε τη σούπα σε μέτρια φωτιά και όχι σε δυνατή, γιατί δεν πρέπει να λιώσουν και να διαλυθούν τα ρεβύθια.
Σας προτείνω να διαλύσετε το ταχίνι σε λίγο κρύο νερό και να το ρίξετε στα ρεβύθια σούπα αφού τελειώσει το μαγείρεμά τους. Η γεύση τους με το λεμόνι και το ταχίνι είναι τέλεια και τα απογειώνει. Σκεφτείτε άλλωστε το χούμους που δεν είναι τίποτε άλλο από βρασμένα ρεβύθια με λεμόνι και ταχίνι.
Τα ρεβύθια είναι γλυκά σαν υλικό γι’ αυτό μπορείτε να παίξετε και να αυτοσχεδιάσετε με πολλά βότανα και μπαχαρικά.
Απολαύστε τα σκέτα κλασικά ρεβύθια σούπα με λεμόνι και ταχίνι ή παίξτε και προσθέστε ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω αρωματικά υλικά: δαφνόφυλλο, θυμάρι, ρίγανη, κάρυ, πάπρικα, κύμινο, μπούκοβο, κόλιανδρος, άνηθος, σχοινόπρασο.
Αν περισσέψουν βρασμένα ρεβύθια, μπορείτε να φτιάξετε με αυτά ρεβυθόρυζο, νόστιμους ρεβυθοκεφτέδες, αλλά και τη φανταστική σαλάτα με ρεβύθια που σας έχω εδώ.
Δείτε όλα τα υπόλοιπα μυστικά για να διαλέγετε και να μαγειρεύετε πάντα σωστά τα όσπρια εδώ, αλλά και το πολύτιμο μυστικό μου για γίγαντες και ρεβύθια που θα σας λύσει τα χέρια!
Με τα λεμονάτα ρεβύθια σούπα, αξίζει να δοκιμάσετε και την παρακάτω αγαπημένη μου συνταγή
Ρεβύθια σούπα με ντομάτα