Του Νίκου Μυτιλέκα, Senior Agronomist, Yara Ελλάς Η πατάτα είναι µια απαιτητική καλλιέργεια σε εισροές και διαχείριση. Τα χαρακτηριστικά της παραγωγής της διαµορφώνονται από νωρίς, από τα πρώτα κιόλας στάδια της ανάπτυξης των φυτών. ∆ύο είναι οι συνθήκες εκείνες που θα πρέπει να εξασφαλίσουµε στο ξεκίνηµα της καλλιέργειας για να βάλουµε τις βάσεις για µια καλή εξέλιξη: Τα φυτά να έχουν αναπτύξει καλό ριζικό σύστηµα που θα τους επιτρέψει να απορροφήσουν αποδοτικότερα το νερό και τα θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος.
Τα φυτά να έχουν αναπτύξει γρήγορα επαρκή και υγιή φυλλική επιφάνεια που θα µπορέσει να εκµεταλλευτεί ιδανικά το ηλιακό φως (φωτοσύνθεση).
Υπάρχουν πολλοί αγρονοµικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις παραπάνω συνθήκες, όπως είναι οι καλλιεργητικές πρακτικές του παραγωγού, οι κλιµατολογικές συνθήκες της περιοχής, η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του σπόρου, η φυτοπροστασία, η άρδευση και φυσικά η θρέψη της καλλιέργειας που αποτελεί αντικείµενο εξειδίκευσης της Yara. Πώς η σωστή θρέψη επηρεάζει τις δύο παραπάνω συνθήκες;Το θρεπτικό στοιχείο που είναι ιδιαίτερα σηµαντικό για το ξεκίνηµα της πατάτας είναι ο φώσφορος. Ο φώσφορος παίζει σηµαντικό ρόλο στη δηµιουργία ενός ισχυρού ριζικού συστήµατος και στην καλή εγκατάσταση των φυτών στο χωράφι. Επηρεάζει θετικά τον αριθµό και το µέγεθος των σχηµατιζόµενων κονδύλων αλλά και την ανάπτυξη των νεαρών βλαστών. Ο φώσφορος είναι στοιχείο κλειδί για τη µεταφορά ενέργειας µέσα στα φυτά και για το µεταβολισµό τους, γι’ αυτό και είναι απαραίτητος σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η επαρκής και συνεχής παροχή του από τα πρώτα στάδια των φυτών είναι θεµελιώδους σηµασίας για την απόδοση της καλλιέργειας. Το πρόβληµα µε το φώσφορο και πώς το ξεπερνάµεΤο πρόβληµα µε τον φώσφορο είναι ότι αποτελεί στοιχείο δυσκίνητο στο έδαφος, ενώ σε αλκαλικά (pH>7), αλλά και πολύ όξινα εδάφη (pH
Source link
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης