Πεντανόστιμες, λαχταριστές πατάτες στο φούρνο με μπεσαμέλ και παρμεζάνα. Μια απλή και εύκολη στη παρασκευή της συνταγή, για να σερβίρετε το τέλειο συνοδευτικό με τα ψητά σας στο καθημερινό οικογενειακό και όχι μόνο τραπέζι σας και να εντυπωσιάσετε όσους τις δοκιμάσουν!
Υλικά συνταγής
- Για τις πατάτες
- 600 γρ. πατάτες, το δυνατόν ιδίου μεγέθους
- 200 γρ. μπεσαμέλ
- 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- αλάτι
- λίγο βούτυρο για άλειμμα φόρμας
- Για την εύκολη μπεσαμέλ
- 500 ml γάλα πλήρες κρύο
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. βούτυρο
- αλάτι, λίγο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση συνταγής
- Για τις πατάτες: Πλένετε πολύ καλά τις πατάτες μαζί με τη φλούδα τους και τις τοποθετείτε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό. Μόλις πάρουν βράση προσθέτετε χοντρό αλάτι και τις βράζετε για 10-15 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν, αλλά μην λιώσουν, για να μπορέσετε να τις κόψετε σε φέτες.
- Όταν είναι έτοιμες τις στραγγίζετε και μόλις κρυώσουν ελαφρώς τις κόβετε σε αρκετά λεπτές φέτες, διατηρώντας ταυτόχρονα τη φλούδα τους. Τις αλατίζετε μετά από δοκιμή και τις αφήνετε στην άκρη για 10 λ περίπου χρόνος που απαιτείτε για να φτιάξετε την εύκολη μπεσαμέλ.
- Για τη μπεσαμέλ: Βάζετε το βούτυρο σε μια κατσαρολίτσα και το βάζετε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Μόλις λιώσει προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με αυγοδάρτη, με έντονες και γρήγορες κινήσεις (για να μην σχηματιστούν σβώλοι) για 2 λ περίπου ή μέχρι να αρχίσει να παίρνει ένα καστανό χρώμα.
- Στη συνέχεια προσθέτετε το κρύο γάλα, όλο μαζί με μια κίνηση, ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε διαρκώς (για να να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ) για 8-10 λ περίπου μέχρι να πήξει. Την αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε λίγο αλάτι και προαιρετικά λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε.
- Για τη συναρμολόγηση και το ψήσιμο: Βουτυρώνετε μια φόρμα του κέικ και μέσα τοποθετείτε μέσα τις φέτες πατάτας ακτινωτά, τη μια δίπλα στην άλλη όπως φαίνονται στη πιο κάτω φωτογραφία. Αδειάζετε τη μπεσαμέλ περιμετρικά πάνω στις πατάτες και από πάνω πασπαλίζετε στην επιφάνεια τη τριμμένη παρμεζάνα.
- Ψήνετε τις πατάτες σας σε καλά προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 10-15 λ περίπου ή μέχρι να πάρουν στην επιφάνειά τους ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα. Τις βγάζετε από το φούρνο και τις σερβίρετε ζεστές. Καλή σας όρεξη!
Tip: Αν δεν σας αρέσει η μπεσαμέλ ή δεν έχετε χρόνο για τη παρασκευή της μπορείτε να καρυκεύσετε τις πατάτες σας με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και δεντρολίβανο ή θυμάρι ή ρίγανη πριν τις ψήσετε.
Συντήρηση: Οι ψητές πατάτες διατηρούνται στο ψυγείο για 2 ημέρες και μπορείτε να τις ζεστάνετε στο φούρνο και να τις σερβίρετε.
Πηγή
09/03/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Πατάτες με μπεσαμέλ και παρμεζάνα στο φούρνο