Μακαρονάδα με υπέροχα υγιεινά και ανάλαφρα κεφτεδάκια γαλοπούλας σε πλούσια σάλτσα ντομάτας για να απολαύσετε στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα τέλειο πιάτο, με φανταστικά κεφτεδάκια γαλοπούλας εξ ίσου νόστιμα με τα μοσχαρίσια, που αξίζουν να τα εντάξετε στη διατροφή σας και που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!
Υλικά συνταγής
- Για τα κεφτεδάκια
- 700 γρ. κιμά γαλοπούλας
- 4 φέτες ψωμί για τοστ, χτυπημένες στο μούλτι μέχρι να γίνουν ψίχουλα
- 1/2 κ.γ. πάπρικα
- 1/2 κ.γ. κύμινο ή τσίλι (προαιρετικά)
- 60 γρ. γραβιέρα επιλογής σας, τριμμένη
- 1/4 ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 μέτριο αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
- 1 κoφτό κ.γ. αποξηραμένο δυόσμο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το τηγάνισμα
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ηλιέλαιο
- Για τη σάλτσα ντομάτας
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κοφτή κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 100 ml κόκκινο κρασί
- 1 κουτί (400 γρ.) Ντοματάκια κονκασέ
- 250 γρ. Ελαφρώς συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
- 1 ζωμό κότας διαλυμένο σε 250 ml ζεστό νερό
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το ζυμαρικό
- 500 γρ. μακαρόνια λεπτά ή λιγκουίνι
- 1 κ.σ. αλάτι χοντρό
- τυρί τριμμένο, παρμεζάνα ή πεκορίνο ή άλλο επιλογής σας, για το σερβίρισμα
- ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού για το σερβίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Για τα κεφτεδάκια: Προετοιμάζετε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια, τα τοποθετείτε όλα σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνετε πολύ καλά με χέρια σας που θα έχετε λαδώσει. Στη συνέχεια σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα να ενσωματωθούν οι γεύσεις.
- Για το τηγάνισμα: Μετά τη 1 ώρα, βγάζετε το μείγμα από το ψυγείο και το ξαναζυμώνετε για λίγο. Μετά το πλάθετε σε μπαλάκια/κεφτεδάκια βάρους 40 γρ. περίπου το ένα και τα αλευρώνετε ελαφρώς, φροντίζοντας, να “τινάζετε” το περίσσιο αλεύρι.
- Ζεσταίνετε το ηλιέλαιο σε μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και τηγανίζετε σταδιακά τα κεφτεδάκια σας, μέχρι να πάρουν χρώμα και θωρακιστούν απ” όλες τις πλευρές, χωρίς να τα τηγανίσετε πολύ γιατί θα βράσουν και μέσα στη σάλτσα. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και τα αφήνετε στην άκρη σκεπασμένα.
- Για τη σάλτσα: Τοποθετείτε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και μόλις ζεσταθεί προσθέτετε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Μετά προσθέτετε το σκόρδο, ανακατεύετε, ρίχνετε και πελτέ ντομάτας και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1/2 λ.
- Σβήνετε με το κρασί και μόλις “αναπνεύσει” προσθέτετε το χυμό ντομάτας, τα κονκασέ, το ζεστό νερό με το ζωμό κότας, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα. Μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε τη σάλτσα για 30 λ. Τα τελευταία 10 λ βρασίματος προσθέτετε στη σάλτσα και τα τηγανισμένα κεφτεδάκια.
- Για το ζυμαρικό: Παράλληλα με τη σάλτσα βράζετε το ζυμαρικό σας σε μπόλικο αλατισμένο, κοχλαστό νερό, 1 λ λιγότερο από το χρόνο που αναφέρεται στη συσκευασία. Τα στραγγίζετε και κρατάτε 1/2 φλ. νερό από αυτό που τα βράσατε. Μόλις γίνουν η σάλτσα και τα κεφτεδάκια, αφαιρείτε, με τρυπητή κουτάλα τα κεφτεδάκια και τα μεταφέρετε σε βαθύ σκεύος.
- Μέσα στη σάλτσα που έμεινε στη κατσαρόλα ρίχνετε το στραγγισμένο ζυμαρικό σας και ανακατεύετε, σε μέτρια φωτιά, με απαλές κινήσεις για 1-2 λ να καλυφθεί το ζυμαρικό με τη σάλτσα. Αν απαιτηθεί, προσθέτετε λίγο νερό από αυτό που κρατήσατε από το βράσιμο. Σερβίρετε ζεστό το ζυμαρικό σας, από πάνω τοποθετείτε τα κεφτεδάκια και πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και ψιλοκομμένα φυλλαράκια βασιλικού. Καλή σας όρεξη!
Επιλέξτε λεπτά μακαρόνια ή Λιγκουίνι για την τέλεια μακαρονάδα
06/03/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μακαρονάδα με κεφτεδάκια γαλοπούλας σε σάλτσα ντομάτας