Μια πεντανόστιμη, λαχταριστή τυρόπιτα, πλούσια σε γεύση και άρωμα με τραγανό φύλλο κανταΐφι που την απογειώνει σε άλλο επίπεδο. Μια συνταγή για μια ξεχωριστή τυρόπιτα, με 3 ειδών λευκά τυριά, ιδανική για να τη σερβίρετε στο εορταστικό σας τραπέζι, στο τραπέζι με τους φίλους σας αλλά σίγουρα και στο οικογενειακό σας τραπέζι. Δοκιμάστε τη!
Υλικά συνταγής
- 1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
- 300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 200 γρ. μανούρι τριμμένο
- 300 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
- 2 αυγά χτυπημένα
- 200 γρ. βούτυρο + 30 γρ. επιπλέον βούτυρο (για το άλειμμα του ταψιού)
- Για να περιχύσετε τη πίτα πριν τη ψήσετε
- 150 γρ. γάλα
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος
- 2 αυγά χτυπημένα
Εκτέλεση συνταγής
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα τυριά δηλ. φέτα, μανούρι και ανθότυρο, μαζί με 50 γρ. από το βούτυρο λιωμένο και τα 2 χτυπημένα αυγά. Τα αναμειγνύετε καλά και τα βάζετε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε το φύλλο κανταΐφι.
- Ανοίγετε το φύλλο κανταΐφι, το “ξάνετε” πολύ καλά και το χωρίζετε στη μέση. Παίρνετε τη μισή ποσότητα κανταΐφι, το τοποθετείτε σε σένα βουτυρωμένο πυρέξ 30×40 εκ. ή 25×35 εκ. και το ραντίζετε με τη μισή ποσότητα από το λιωμένο βούτυρο. Μετά το στρώνετε ομοιόμορφα στη βάση του ταψιού, πατώντας το λίγο με την παλάμη σας.
- Από πάνω, ρίχνετε το μείγμα των τυριών και το απλώνετε να πάει ισόποσα παντού. Στρώνετε από πάνω το άλλο μισό κανταΐφι, σκεπάζοντας καλά τα τυριά, και το περιχύνετε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο φροντίζοντας να πάει ομοιόμορφα παντού.
- Για να περιχύσετε τη πίτα: Ανακατεύετε καλά το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τα αυγά, σε ένα μπολ, και περιχύνετε παντού όλο το κανταΐφι. Σκεπάζετε την πίτα με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα ή μέχρι να απορροφήσει τα υγρά της και φουσκώνει ελαφρώς.
- Στη συνέχεια την ψήνετε στους 150 βαθμούς για 30 λ περίπου σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο. Μετά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και την ψήνετε για 15-20 λ επιπλέον ή μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Πηγή
04/03/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Τυρόπιτα Κανταΐφι με 3 ειδών τυριά