Στο προσκήνιο επανέρχεται ξανά η υπόθεση της Halkbank, καθώς ξεκινά νέα δίκη στη Νέα Υόρκη για να διαπιστωθεί εάν η τουρκική τράπεζα παρέκαμψε τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί κατά του Ιράν. Η υπόθεση έχει όχι μόνο οικονομική αλλά και έντονη πολιτική χροιά. Μάρτυρες έχουν καταθέσει ότι σε αυτή φέρεται να εμπλέκεται ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ότι υπέρ του Ερντογάν μπορεί να παρενέβη ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του περιοδικού γερμανικού «Σπίγκελ».
Στη χειρότερη περίπτωση, εάν η Halkbank κριθεί ένοχη, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμο έως 20 δισ. δολ. ή αποκλεισμό από το διεθνές τραπεζικό σύστημα συναλλαγών SWIFT. Αυτό θα σήμαινε ότι μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας δεν θα μπορούσε πλέον να συμμετέχει σε διεθνείς συναλλαγές – κι αυτό πιθανότατα θα σήμαινε το τέλος της, αναφέρει το «Σπίγκελ». Επίσης εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες της στην Τουρκία θα χάσουν τις αποταμιεύσεις τους και η λίρα Τουρκίας θα υποστεί πλήγμα. Επιπλέον, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι μπορεί να καταρρεύσει ακόμη και ολόκληρος ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της Τουρκίας.
Οσον αφορά την πολιτική διάσταση, το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν αναμένεται να δεχτεί μαρτυρίες ακόμη κι εάν τούρκοι πολιτικοί, μέχρι και ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, συμμετείχαν στις παραβιάσεις κυρώσεων, αναφέρουν πηγές του «Σπίγκελ».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι ο Ερντογάν θορυβήθηκε πολύ όταν έμαθε για την έρευνα στις ΗΠΑ ήδη από το 2016, επειδή φοβήθηκε ότι οι νομικές διαδικασίες εναντίον της Halkbank δεν θα αποτελούσαν απλώς τροχοπέδη στην τουρκική οικονομία, αλλά και πως θα τον εξέθεταν σε όλον τον κόσμο. Μεταξύ άλλων οι ισχυρισμοί του ότι οι κατηγορίες ήταν απλώς προϊόν της προπαγάνδας του αντικαθεστωτικού Φετίχ Γκιουλέν δεν θα φαίνονταν πλέον αξιόπιστοι.
Παρεμβάσεις
Για τον λόγο αυτόν, αναφέρει το «Σπίγκελ», η Halkbank και η Αγκυρα ξεκίνησαν προσπάθειες παρέμβασης με λομπίστες, με κόστος σχεδόν 5 εκατ. δολάρια μεταξύ 2017 και 2019. Πριν καν να συλληφθεί το στέλεχος της Halkbank Μεχμέτ Χακάν Ατίλα στη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν φέρεται να είχε πλησιάσει τον Μπάρακ Ομπάμα και τον τότε αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ελπίζοντας ότι θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν με την υπόθεση, αναφέρει το «Σπίγκελ». Ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν αρνήθηκαν, κάνοντας λόγο για τον διαχωρισμό των εξουσιών στις ΗΠΑ. Οι ελπίδες του Ερντογάν φέρεται να αναπτερώθηκαν όταν ο Ντόναλντ Τραμπ μετακόμισε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2017. Το περιοδικό αναφέρει ότι μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, ο Ρούντι Τζουλιάνι – ο οποίος ήταν σύμβουλος του προέδρου τότε – πέταξε στην Αγκυρα για να συζητήσει την υπόθεση Halkbank με τον Ερντογάν. Λίγο καιρό αργότερα, ο Τραμπ απέλυσε τον Πριτ Μπαχάρα, τον εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, ο οποίος ηγήθηκε της διαδικασίας. Τους μήνες που ακολούθησαν το θέμα συζητήθηκε πολύ μεταξύ Ερντογάν και Τραμπ, σύμφωνα με δηλώσεις στο «Σπίγκελ» από τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον.
Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», η αμερικανική εταιρεία λόμπι Ballard έλαβε τουλάχιστον 4,6 εκατομμύρια δολάρια από την τουρκική κυβέρνηση για την άσκηση πίεσης εκ μέρους της Halkbank.
Η υπόθεση Halkbank, που έχει ξεκινήσει να ξετυλίγεται από το 2016, φαίνεται να επιβεβαιώνει όλα όσα κατηγορεί η αντιπολίτευση τον Ερντογάν εδώ και χρόνια, σχολιάζει το δημοσίευμα. Επισήμως, η κυβέρνηση του Ερντογάν συνεχίζει να επιμένει ότι η Halkbank τηρούσε με συνέπεια το γράμμα του νόμου. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να καταστεί νομικά υπεύθυνος στις ΗΠΑ λόγω της ασυλίας που απολαμβάνει ως αρχηγός κράτους, αναφέρει το «Σπίγκελ», σημειώνοντας ωστόσο ότι το πλήγμα για τη φήμη του από την υπόθεση της Halkbank είναι ήδη μεγάλο.
ΠΗΓΗ: In.gr