Τα…καμπανάκια ήχησαν από νωρίς το πρωί της Τρίτης 3 Μαρτίου. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ολοκληρωθεί η τρίτη εβδομάδα των γενικών απαγορεύσεων στη μητροπολιτική περιοχή της Αττικής, η κατάσταση, όπως περιγράφεται και όπως αποτυπώνεται στους αριθμούς, έκρουσε…συναγερμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας, δεν παρατηρείται υποχώρηση στα κρούσματα, με τις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να…χτυπούν κόκκινο, τη στιγμή κατά την οποία οι μολύνσεις…τσιμπούν σε ολόκληρη την επικράτεια. Μάλιστα, όπως ανέφεραν στο Capital.gr, στελέχη, το Λεκανοπέδιο της Αττικής βρίσκεται, ,στην παρούσα χρονική συγκυρία, στο πιο υψηλό σημείο επιβάρυνσης από την αρχή της πανδημίας. Δηλαδή, από το Μάρτιο του 2020. Με τα δεδομένα αυτά, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τη…σκυτάλη να περνά στα χέρια των ειδικών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε ολόκληρη τη χώρα και την εισήγηση νέων μέτρων. Ήδη, οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής έχουν θέσει επί τάπητος τις εξελίξεις, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, αν και ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, όσο κυβερνητικά στελέχη αναδεικνύουν την έννοια-κλειδί της ατομικής ευθύνης, ιδιαίτερα σε αυτό το κρίσιμο ορόσημο. Στο…ανέβασμα της ταχύτητας στους εμβολιασμούς στην κοινότητα, η οποία θα αποτελέσει και τη γέφυρα για την επιστροφή στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα, χωρίς πισωγυρίσματα. Το ίδιο μήνυμα, εξάλλου, έσπευσε να εκπέμψει και ο πρωθυπουργός, όταν στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τη δωρεά 18 φορητών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας από την Επιτροπή “Ελλάδα 2021” στο Δημόσιο και το ΕΣΥ, στάθηκε στην αναγκαιότητα των προσεχτικών βημάτων, που έχουν…συγγένεια εξ’ αίματος με την επάνοδο σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας. “Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης. Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή. Με άλλα λόγια η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα, τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Καθώς τώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται και κάθε ημέρα ανοίγουμε και καινούργια επιπλέον κρεβάτια, θα πρέπει να κάνουμε όλοι μία τελευταία μεγάλη προσπάθεια, να αφήσουμε και αυτήν την έξαρση πίσω μας”, επεσήμανε χθες, επισκεπτόμενος τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου “Σωτηρία”.
Τα σενάρια που αναπτύσσονται
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο…τραπέζι των ειδικών βρίσκεται η οπτική για την επιβολή ενός δεκαπενθήμερου καθολικού lockdown-τύπου Μαρτίου, ενδεχομένως και σε ολόκληρη την επικράτεια, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες “ανάσες” στο σύστημα της υγείας, το οποίο βρίσκεται σε συνεχείς…Συμπληγάδες. Το “μοντέλο” που υποστηρίζουν ειδικοί είναι το κλείσιμο ακόμη και ανοιχτών τομέων της Οικονομίας, όπως είναι η βιομηχανία, προκρίνοντας αυτήν την οριζόντια λύση ως το μέσο εκείνο που μπορεί να οδηγήσει, μετά από δύο εβδομάδες, στην πιο γρήγορη επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων. Ωστόσο, μία φράση στελεχών, όπως αυτή ειπώθηκε στο Capital.gr, φαίνεται να θέτει (μέχρι αυτήν την ώρα) εκτός πλάνου ένα τέτοιο σενάριο. “Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν και θα εφαρμοστούν, θα λαμβάνουν υπόψιν και τη δεδομένη κούραση της κοινωνίας”, έλεγαν, με τον παράγοντα αυτό να βαραίνει ιδιαίτερα, όπως φαίνεται, την εξίσωση των παρεμβάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό:
-Στα σενάρια εντάσσεται ο περιορισμός κίνησης με τον κωδικό 6 των sms. Εξετάζεται η χρήση του μόνο για…πεζούς. Δηλαδή, να μην είναι εφικτή η μετάβαση των πολιτών σε άλλη περιοχή ή σε άλλο δήμο, με τη χρήση αυτοκινήτου ή Μέσου Μαζικής Μεταφοράς για άθληση ή περπάτημα.
-Θα υπάρχει αύξηση του αριθμού των τεστ στους βιομηχανικούς χώρους ή σε χώρους εργασίας, όπου δεν είναι εφικτή, σε μεγάλο βαθμό, η τηλεργασία.
-Προβληματισμός επικρατεί για την κατάχρηση του κωδικού 4, που σχετίζεται με την παροχή βοήθειας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να αυξηθούν οι έλεγχοι, προκειμένου να γίνεται ορθή χρήση του κωδικού.
-Δεν αποκλείεται να αρθεί το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, που έχει οδηγήσει σε συγχρωτισμό σε ανοιχτούς χώρους και σούπερ μάρκετ τις πρωινές και απογευματινές ώρες.
Πηγή: capital.gr