Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021, 08:46
Έπειτα από 10 ημέρες σκληρού lockdown στην Αττική, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει αρκετά υψηλό, ενώ ορισμένες περιοχές παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής των ειδικών λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων που εντοπίζονται καθημερινά σε αυτές.
Αν και οι επιδημιολόγοι κάνουν λόγο για μία σταθεροποίηση της πανδημίας, στην Αττική τα γεγονότα εξελίσσονται διαφορετικά και όλοι αναφέρουν ότι «μία παράταση του lockdown όπως υπάρχει σήμερα, κρίνεται απαραίτητη», καθώς το ιικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις και ειδικά στην Αθήνα, παραμένει υψηλό.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν η Αττική, η Αχαΐα, η Εύβοια και η Μύκονος. Σε αυτές προστίθενται οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού – Ευόσμου. Στο «κόκκινο» μπαίνουν έως την 1η Μαρτίου η Κεφαλονιά, η Θάσος, η Ηλεία (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων), η Αγιά Λάρισας, το Ηράκλειο Κρήτης, οι δήμοι Κορίνθου – Νεμέας, Αργους – Μυκηνών και Ζίτσας Ιωαννίνων.
Τα 741 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Αττική το προηγούμενο 24ωρο, δείχνουν ότι ο κορωνοϊός συνεχίζει να «χτυπά» το κέντρο της Αθήνας, όπου σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ σημειώθηκαν 230 νέα κρούσματα, ενώ το σύνολο της Δυτικής Αττικής και ο Πειραιάς διαγράφουν και πάλι ανησυχητική πορεία, με 164 και 109 κρούσματα, αντίστοιχα.
Ιδιαίτερα ανησυχία προκαλούν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού στη χώρα μας, όπως διευκρίνισε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Σύμφωνα με την ίδια, η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, παρουσιάζει μεγάλη διασπορά στη χώρα μας, ενώ η νοτιοαφρικανική είναι αυτή που οδήγησε τους ειδικούς σε απόφαση για εφαρμογή αυστηρών μέτρων στον Εύοσμο. Ωστόσο, το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, φαίνεται πως είναι περιχαρακωμένο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
Σχετικά με το βρετανικό στέλεχος, εκτιμάται ότι αφορά το 40% των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται σε κάποιες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Αττική. Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης κατά την χθεσινή ενημέρωσή του, «η διασπορά του στελέχους παρακολουθείται και θα πρέπει να περιμένουμε λίγο διάστημα για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα περισσότερα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού είναι εγχώρια και όχι εισαγόμενα. «Το στέλεχος αυτό τελικά θα επικρατήσει, όμως ο εμβολιασμός το καλύπτει και προστατεύει».
Σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ο Δήμος Καλυμνίων και Κορδελιού-Ευόσμου
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται από σήμερα στις 6 το πρωί και μέχρι τη Δευτέρα 1η Μαρτίου, ο Δήμος Καλυμνίων και ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου της Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας (πλην Σκύρου), ο Δήμος Μυκόνου, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής όπου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί ισχύουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Στις περιοχές αυτές, που ανήκουν σε αυτό το επίπεδο, είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, που λειτουργούν δια ζώσης στο δήμο Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής).
Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, δεν επιτρέπεται, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, ενώ ο δήμος Μυκόνου παραμένει σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών. Επίσης απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, με εξαίρεση την περιφέρεια της Αττικής που το μέτρο αυτό ισχύει μόνο τα σαββατοκύριακα ενώ τις καθημερινές η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 9 το βράδυ.
Παράλληλα στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου(κόκκινο), βρίσκονται πλέον οι εξής περιοχές: η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων), η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο δήμος Θάσου, οι δήμοι Αγιάς και Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο δήμος Ηρακλείου Κρήτης, οι δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου, ο δήμος ‘Αργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, οι δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο δήμος Καρπάθου και ο δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων.
Στις περιοχές αυτές ισχύουν τα παρακάτω:
Aπαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί (εξαιρούνται οι Π.Ε Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής που το μέτρο αυτό ισχύει μόνο τα σαββατοκύριακα και τις καθημερινές η κυκλοφορία απαγορεύεται από τις 9 το βράδυ). Δια ζώσης εκπαίδευση για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια και σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση(τηλεκπαίδευση) για Λύκεια. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών. Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο της παράδοσης click away. Στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία γίνεται με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού.
Ακόμη, στο πορτοκαλί περνούν ο δήμος Θήρας, ο δήμος Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης καθώς και ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, καθώς η επιδημιολογική εικόνα τους έχει βελτιωθεί.