Πεντανόστιμο κοτόπουλο με πατατούλες, ντομάτες και μυρωδικά στο φούρνο. Μια απλή, εύκολη και γρήγορη στη παρασκευή της συνταγή (από εδώ) για ένα νόστιμο, υγιεινό, οικονομικό και χορταστικό φαγητό για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- 1 κοτόπουλο 1.600 γρ. περίπου, κομμένο σε μερίδες ή μπούτια με κόκκαλο συνολικού βάρους 1600 γρ. περίπου
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 κοφτές κ.σ. φρέσκα φύλλα δεντρολίβανο
- 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι
- 1-2 μικρές αποξηραμένες καυτερές πιπερίτσες θρυμματισμένες ή 1/2 κ.γ. αποξηραμένες νιφάδες τσίλι
- 1.200 γρ. πατάτες, κομμένες στα 4 κυδωνάτες ή σε κύβους
- 350 γρ. ώριμες ντομάτες πομοντόρια κομμένες σε χοντρές φέτες ή ντοματίνια κομμάνα στα 2
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές φέτες
- 1-2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες (προαιρετικά)
- 1/4 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
- 1 κύβο κότας (½ κύβο + ½ κύβο χωριστά)
- 5 κλαδάκια φρέσκο βασιλικό + 2-3 κ.σ. επιπλέον ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού για γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Αφαιρείτε από το κοτόπουλο τυχόν κομμάτια λίπους και τα πετάτε. Πολτοποιείτε σε γουδί ή ψιλοκόβετε τα κλαράκια δεντρολίβανο. Διαλύετε το 1/2 κύβο κότας σε 1/3 φλ. ζεστό νερό και το αφήνετε στην άκρη να χλιαρίνει.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το κοτόπουλο, το περιχύνετε με το μισό ελαιόλαδο, το διαλυμένο κύβο κότας, το πασπαλίζετε με 1 κοφτή κ.σ. δεντρολίβανο, 1 κ.σ. θυμάρι ψιλοκομμένο, 2 κ.γ. αλάτι, 1/2 κ.γ. πιπέρι και με το θρυμματισμένο τσίλι και τα ανακατεύετε καλά να πάει παντού η μαρινάδα.
- Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε το κοτόπουλου να μαριναριστεί έως και 8 ώρες στο ψυγείο ή, αν βιάζεστε, τουλάχιστον για 30-40 λ σε θερμοκρασία δωματίου. Αν το μαρινάρετε στο ψυγείο στο βγάζετε περίπου 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε για να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς κατά προτίμηση στον αέρα. Σε μια μέτρια γάστρα ή σε ένα μέτριο ταψί ρίχνετε τις πατάτες, τις ντομάτες, το κρεμμύδι, τα σκόρδα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το υπόλοιπο δεντρολίβανο και θυμάρι αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύετε καλά και τα απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη την βάση του ταψιού.
- Από πάνω τοποθετείτε τα κομμάτια κοτόπουλου με τη πέτσα προς τα επάνω. Αν απαιτείται αλατοπιπερώστε λίγο επιπλέον το κοτόπουλο. Περιχύνετε το φαγητό με τη μαρινάδα που τυχόν περίσσεψε, με το κρασί και το υπόλοιπο 1/2 κύβο κότας διαλυμμένο σε 1/2 φλ. τσαγιού καυτό νερό.
- Τοποθετείτε στην επιφάνεια του φαγητού τα 5 κλαδάκια φρέσκου βασιλικού και αν το έχετε σε γάστρα το σκεπάζετε με το καπάκι της, αν το έχετε σε ταψί το καλύπτετε καλά με αλουμινόχαρτο. Το ψήνετε στο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 45 λ.
- Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 30-40 λ επιπλέον ή μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο και οι πατάτες και πάρουν χρώμα. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται πάντα από το φούρνο σας. Το ξεφουρνίζετε, πετάτε τα κλαδάκια βασιλικού, το γαρνίρετε με τα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού και το σερβίρετε αμέσως.
19/02/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπουλο με πατάτες ντομάτες και μυρωδικά στο φούρνο