Μια πεντανόστιμη κοτόσουπα με τραχανά, λαχανικά και μυρωδικά για να την απολαύσετε τις κρύες μέρες του χειμώνα, ιδανική για το κρυολόγημα, και όχι μόνο. Μια απλή και εύκολη συνταγή που η παρασκευή της θα απαιτήσει λίγο παραπάνω από το χρόνο σας, αλλά να είστε σίγουροι ότι η σούπα σας θα σας αποζημιώσει με την υπέροχη γεύση της!
Υλικά συνταγής
- 1 κότα ελευθέρας βοσκής κομμένη σε κομμάτια
- 2 καρότα, κομμένη σε μέτρια
- 1 μεγάλη πατάτα, κομμένη σε κομμάτια
- 3 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μέτριες ροδέλες
- 1 κ.σ. τζίντζερ
- 1 πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 200 γρ. γλυκό τραχανά
- 2 λεπτά κοτσάνια σέλερι ή σέλινο με τα φυλλαράκια τους, ψιλοκομμένα
- Για το σερβίρισμα
- γιαούρτι
- φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση συνταγής
- Σε μια κατσαρόλα βράζετε τα κομμάτια της κότας, σε αλατισμένο νερό που τα σκεπάζει καλά για 30 λ. Μετά αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε τη κότα να κρυώσει μέσα στο ζωμό της για να μην “στεγνώσει”. Μόλις κρυώσει την αφαιρείτε από το ζωμό, βγάζετε τα κόκκαλα και τις πέτσες, τη ξεψαχνίζετε και κόβετε το κρέας της σε μικρά κομμάτια.
- Στην κατσαρόλα με τον ζωμό προσθέτετε τα καρότα, τη πατάτα, τις πιπεριές, το τζίντζερ, το πράσο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης και το μπούκοβο και τα σιγοβράζετε για περίπου 50 λ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά για να πολτοποιηθούνε.
- Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζετε τα λαχανικά από τη κατσαρόλα τα μεταφέρετε σε μπλέντερ μαζί με λίγο από το ζωμό που τα βράσατε και τα πολτοποιείτε καλά μέχρι να γίνει η υφή τους “βελουτέ”.
- Επαναφέρετε τα λαχανικά στη κατσαρόλα με τον ζωμό που έχει μείνει και τα αφήνετε να πάρουν 1-2 βράσεις σε δυνατή φωτιά. Μετά χαμηλώνετε την φωτιά σε μέτρια, προσθέτετε στη κατσαρόλα τον τραχανά, το κοτόπουλο και το σέλερι ή σέλινο ανακατεύοντας για να μην κολλήσει ο τραχανάς στον πάτο.
- Μαγειρεύετε τη σούπα σας, για περίπου 10-15 λ ή μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς. Δοκιμάζετε και διορθώνετε το αλατοπίπερο και μετά τη σερβίρετε ζεστή σε βαθύ μπολ με 1 κ.σ. γιαούρτι στο κέντρο της, πασπαλισμένη με ξύσμα λεμονιού και φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό, περιχυμένη με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο. Καλή σας όρεξη!
Πηγή
15/02/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόσουπα βελουτέ με τραχανά