Σε συμφωνία για την προμήθεια δύο κωδικών κρασιού στην Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης – γεγονός που ανοίγει περαιτέρω προοπτικές για εξαγωγή και σε άλλες χώρες όπου υφίστανται αντίστοιχες κοινότητες – προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε στην διάθεσή μας ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου.
Μέσω της συγκεκριμένης κίνησης ο Συνεταιρισμός θα παράγει για λογαριασμό της Κοινότητας δύο κωδικούς κρασιού, ακολουθώντας τις προδιαγραφές των προϊόντων Kosher. Θα πρόκειται συγκεκριμένα για ξηρό λευκό κρασί από μοσχάτο Σάμου, με ανάλογες προδιαγραφές όπως αυτές που διατηρεί το ήδη υπάρχον κρασί με την Ονομασία Ψηλές Κορφές καθώς και γλυκό κρασί τύπου Vin Doux. Και οι δύο κωδικοί καθώς και όλες οι διαδικασίες παραγωγής έχουν λάβει την έγκριση της Ισραηλιτικής Κοινότητας και του ραβίνου, οποίος ηγείται αυτής.
Προσθήκη ειδικού εξοπλισμού κατά την παραγωγική διαδικασία
H συμφωνία ανοίγει προοπτικές στον ΕΟΣΣ Σάμου να εξάγει και στο Ισραήλ τα δύο συγκεκριμένα κρασιά που θα παράγει για λογαριασμό της Ισραηλιτικής Κοινότητας. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία παραγωγής από την καλλιέργεια στο χωράφι έως και την έκθλιψη των σταφυλιών καθώς και την εμφιάλωση, επιβλέπεται από εντεταλμένα στελέχη της Κοινότητας, ενώ για την παραγωγή ο Συνεταιρισμός έχει προμηθευτεί ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό παστερίωσης από το εξωτερικό και κατά την έκθλιψη χρησιμοποιούνται ειδικά φίλτρα.
Αντιστάθμισμα στην διακοπή της συνεργασίας με τη Lidl Ελλάς
Υπενθυμίζουμε ότι ο Συνεταιρισμός προμήθευε μέχρι πρότινος σημαντικές ποσότητες γλυκού κρασιού και στη Lidl Ελλάς, συνεργασία η οποία διακόπηκε στα τέλη του 2020. Στη συνέχεια την παραγωγή για λογαριασμό της αλυσίδας ανέλαβε η Cavino, η οποία δραστηριοποιείται στο νησί εκμεταλλευόμενη τις εγκαταστάσεις και το οινοποιείο του Νίκου Βακάκη. Η εν λόγω εξέλιξη για τον οινοποιητικό Συνεταιρισμό της Σάμου και προκύπτει από τη συμφωνία με την Κοινότητα αναμένεται να αντισταθμίσει σταδιακά την απώλεια της συνεργασίας με τη Lidl Ελλάς.