Πεντανόστιμο κοτοπουλάκι με πλούσια σάλτσα ντομάτας και χοντρά μακαρόνια, που ταιριάζουν τόσο πολύ στο κοκκινιστό κοτόπουλο, πασπαλισμένα με μπόλικη τριμμένη ξερή μυζήθρα. Μια εύκολη στη παρασκευή της συνταγή για ένα “μαμαδίστικο” φαγητό, που πάντα θα μας θυμίζει με την υπέροχη μυρωδιά και γεύση του τα παιδικά μας χρόνια, και που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- Για το κοτόπουλο και τη σάλτσα
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο κομμένο στα 6
- 1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 καρότο τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
- 2 μπαστουνάκια σέλερι ψιλοκομμένα
- 1 συσκευασία (400 γρ.) Ντομάτα κονκασέ
- 1 γεμάτη κ.σ. πελτέ
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 200 ml κόκκινο κρασί
- 1 στικ κανέλας
- 3-4 πρέζες γαρύφαλλο
- 3-4 πρέζες μοσχοκάρυδο
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 1/3 φλ. τσαγιού ξύδι
- 3 φύλλα δάφνης
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τα μακαρόνια
- 1 πακέτο μακαρόνια χοντρά
- 70 γρ. βούτυρο γάλακτος
- αλάτι χοντρό
- 300 γρ ξερή μυζήθρα ή παρμεζάνα ή πεκορίνο ή άλλο τυρί τριμμένο για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Για το κοτόπουλο και τη σάλτσα: Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομμάτια κοτόπουλου μέχρι να πάρουν ένα μελί-χρυσαφένιο χρώμα απ” όλες τις μεριές. Με τρυπητή κουτάλα βγάζετε το κοτόπουλο από τη κατσαρόλα και το μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ.
- Στην ίδια ζεστή κατσαρόλα προσθέτετε, αν απαιτείται, λίγο ακόμα ελαιόλαδο, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, ρίχνετε όλα τα λαχανικά και τα σιγο-σοτάρετε μέχρι να μελώσουν. Μετά ρίχνετε το πελτέ και τον ανακατεύτε καλά “τρίβοντάς τον στη βάση της κατσαρόλας να βγάλει το άρωμά του.
- Στη συνέχεια αυξάνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς υψηλή, ξαναβάζετε το σοταρισμένο κοτόπουλο στη κατσαρόλα και το “σβήνετε” με το κρασί και το ξύδι. Αφήνετε 1 λ να “αναπνεύσει” και μετά προσθέτετε τα Ντοματάκια κονκασέ, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και 250 ml νερό ή ζωμό κότας.
- Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνετε πάλι τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζετε το κοτόπουλο για 45-55 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά και “δέσει” η σάλτσα του. Λίγο πριν το τέλος του βρασίματος (10 λ περίπου) προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.
- Για τα μακαρόνια: Παράλληλα με το κοτόπουλο βράζετε τα μακαρόνια σας σε μπόλικο αλατισμένο κοχλαστό νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασία τους και τα σουρώνετε. Στη κατσαρόλα που βράσατε τα μακαρόνια λιώνετε το βούτυρο, προσθέτετε και τα σουρωμένα μακαρόνια και ανακατεύετε καλά.
- Σερβίρετε ζεστό το κοτόπουλο, έχετε αφαιρέσει το στικ κανέλας, και τα μακαρόνια πασπαλισμένα με μπόλικο τριμμένο τυρί επιλογής σας και … καλή σας όρεξη!
Σημείωση: Στην πατροπαράδοτη εκδοχή της παστιτσάδας χρησιμοποιείται το μείγμα μπαχαρικών που ονομάζεται “σπετσέρικο“, το οποίο περιέχει κύμινο, γαρύφαλλο, κανέλα, μοσχοκάρυδο και 1/3 της κούπας ξύδι και τα οποία εμπεριέχονται σε αυτή τη συνταγή.
Πηγή
13/02/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπουλο παστιτσάδα με χοντρά μακαρόνια