Κολοκύθια στρογγυλά γεμιστά ψημένα στο φούρνο με πεντανόστιμες πατατούλες σε αρωματική σάλτσα ντομάτας. Μια συνταγή για ένα λαχταριστό πιάτα με τα στρογγυλά κολοκυθάκια, που είναι ότι πρέπει για να τα φτιάξετε γεμιστά στη γάστρα, με μια πεντανόστιμη γέμιση με κιμά και πλιγούρι αντί για ρύζι που του πάει πολύ. Απλά δοκιμάστε τα!
Υλικά συνταγής
- 12 κολοκύθια μέτρια, στρογγυλά
- 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο στα 4
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 6 κλαδάκια άνηθο ψιλοκομμένο
- 6 κλαδάκια μαντζουράνα
- 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 6 κ.σ. πλιγούρι
- 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
- ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 4 πατάτες μεγάλες καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
- 4 κ.σ. μαντζουράνα φρέσκια, ψιλοκομμένη
- 1 ½ φλ.. τσαγιού φέτα χοντροτριμμένη
- λίγη ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση συνταγής
- Πλένετε, ξύνετε λίγο εξωτερικά τα κολοκύθια και κόβετε με μια οριζόντια τομή τα «καπάκια» τους τα οποία κρατάτε στην άκρη. Με ένα κουταλάκι ή με το ειδικό εργαλείο αδειάζετε την ψίχα τους και την αφήνετε στην άκρη. Αλατίζετε εσωτερικά τα κολοκύθια και τα αραδιάζετε σε γάστρα με καπάκι.
- Ψιλοκόβετε στο μπλέντερ ένα φλιτζάνι από την ψίχα των κολοκυθιών μαζί με το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τα κλαδάκια του άνηθου και της μαντζουράνας, 3 κ.σ. από το κονκασέ, λίγη ζάχαρη, ανάλογο αλατοπίπερο και λίγο από το ελαιόλαδο. Αδειάζετε το μείγμα σε μπολ και το ανακατεύετε με τον κιμά, το πλιγούρι και επιπλέον αλατοπίπερο.
- Με αυτό το μείγμα γεμίζετε τα κολοκύθια κατά τα ¾ και τα σκεπάζετε με τα καπάκια που έχετε κρατήσει στην άκρη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ετοιμάζετε τις πατάτες και, αφού τις αλατοπιπερώσετε, τις τοποθετείτε ενδιάμεσα από τα κολοκύθια.
- Αναμιγνύετε στο μπλέντερ το υπόλοιπο κονκασέ με λίγο νερό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την ψιλοκομμένη μαντζουράνα κι ανάλογο αλατοπίπερο. Με αυτό το μείγμα περιχύνετε τα κολοκύθια στο ταψί, σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι και τη βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο να ψηθεί το φαγητό για 1 ώρα.
- Ελέγχετε τα υγρά της γάστρας και αν απαιτηθεί προσθέσετε σταδιακά λίγο επιπλέον ζεστό νερό και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10 λ επιπλέον χωρίς το καπάκι της γάστρας. Μόλις σβήσετε το φούρνο πασπαλίζετε το φαγητό με την τριμμένη φέτα και το αφήνετε να σταθεί για 15 λ πριν σερβίρετε.
Πηγή
12/02/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κολοκύθια γεμιστά, με πατάτες και σάλτσα ντομάτας στη γάστρα