Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας BioNTech Ουγκούρ Σαχίν, που ανέπτυξε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού το οποίο παράγει η Pfizer, εξέφρασε αμφιβολίες για την ορθότητα της βρετανικής στρατηγικής να χορηγείται η δεύτερη δόση του σκευάσματος 12 εβδομάδες μετά από την πρώτη.
Μιλώντας στο Sky News ο κ. Σαχίν είπε ότι θα δικαιολογούσε ένα κενό έξι εβδομάδων μεταξύ των δύο δόσεων. «Αλλά δε θα το καθυστερούσε περαιτέρω. Ως επιστήμονας πιστεύω ότι δεν είναι καλό να πάμε πέρα από τις έξι εβδομάδες», είπε.
Αναγνώρισε ότι οι κυβερνήσεις έχουν δύσκολες αποφάσεις να λαμβάνουν με βάση την περιορισμένη διαθεσιμότητα των εμβολίων, αλλά προειδοποίησε ότι η πρώτη δόση από μόνη της για διάστημα τριών μηνών παρέχει μόνο μερική προστασία.
«Επομένως, στο τέλος της ημέρας είναι μια αποτίμηση της συνάρτησης ρίσκου και οφέλους από κυβερνητικούς φορείς, κατά πόσο δηλαδή για να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι αξίζει να δίνεται λιγότερη προστασία στους εμβολιαζόμενους», συμπλήρωσε ο κ. Σαχίν.
Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές και η κυβέρνηση υιοθέτησαν νωρίς στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας τη στρατηγική χορήγησης της δεύτερης δόσης των εμβολίων μετά από 12 εβδομάδες.
Ενώ οι ερευνητές του εμβολίου της Οξφόρδης και η AstraZeneca συμφώνησαν με την τακτική αυτή για το δικό τους σκεύασμα λέγοντας ότι είχε μελετηθεί στις κλινικές δοκιμές, η Pfizer είχε προειδοποιήσει ότι το δικό της εμβόλιο δεν είχε δοκιμαστεί υπό αυτό το δοσολογικό καθεστώς.
«Στο τέλος της ημέρα χρειαζόμαστε κλινικά στοιχεία, αυτό είναι που μετράει. Αν παρουσιαστούν επιστημονικά στοιχεία και επιχειρήματα, τότε ο κόσμος μπορεί να πειστεί», σημείωσε ο επικεφαλής της BioNTech.
Ο Ουγκούρ Σαχίν εκτίμησε επίσης ότι «κάποιο είδος κανονικότητας» θα επιτευχθεί ως το καλοκαίρι, αν και ο κορωνοϊός δε θα εξαλειφθεί. Η πρόβλεψή του είναι πως τα ποσοστά θνησιμότητας από τον ιό ίσως πέσουν κάτω από τα αντίστοιχα ποσοστά για η γρίπη, με αποτέλεσμα την αποφυγή μελλοντικών lockdown.
Πηγή: skai.gr