Πεντανόστιμα μαριναρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου με αρωματικό ρύζι και μυρωδικά στο φούρνο. Μια συνταγή για το τέλειο πιάτο που θα απολαύσετε στο οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- Για το κοτόπουλο
- 4 μπούτια κοτόπουλου
- Για τη μαρινάδα
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2½ κ.γ. κουρκουμά
- 3/4 κ.γ. κάρυ
- 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
- 1/2 λεμονιού (45 γρ.) το χυμό + ξύσμα 1 λεμονιού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το ρύζι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 μέτριο κρεμμύδι (200 γρ.) ξερό ψιλοκομμένο
- 900 γρ. ζωμό λαχανικών ή κότας
- 1 κ.γ. κουρκουμά
- 1/2 λεμονιού το χυμό
- 3 φύλλα δάφνης
- 400 γρ. (2 κούπες) ρύζι basmati ή jasmine
Εκτέλεση συνταγής
- Για το κοτόπουλο και τη μαρινάδα: Ρίχνετε σε ένα μούλτι όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και τα χτυπάτε μέχρι να έχετε ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Τοποθετείτε το κοτόπουλο σε ένα μπολ ή σε μια σακούλα με zip, τα περιχύνετε με τη μαρινάδα και τα ανακατεύετε καλά. Τα αφήνετε στο ψυγείο τουλάχιστον 1-2 ώρες, ιδανικά έως και 1 μέρα.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Προθερμαίνετε ένα μεγάλο σκεύος, κατά προτίμηση να μπαίνει στο φούρνο, σε υψηλή θερμοκρασία και τσιγαρίζετε το κοτόπουλο πρώτα από την πλευρά της πέτσας για τουλάχιστον 4-5 λ ή μέχρι να έχετε μια χρυσαφένια κρούστα. Τα γυρίζετε και από την άλλη και τα τσιγαρίζετε για άλλα 4-5 λ.
- Για το ρύζι: Αφαιρείτε τα μπούτια από το σκεύος και στο ίδιο ζεστό σκεύος ρίχνετε το ελαιόλαδο το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα τσιγαρίζετε για 2-3 λ. Στη συνέχεια προσθέτετε το ρύζι, ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το ζωμό, το κουρκουμά, το ξύσμα λεμονιού και τα φύλλα δάφνης.
- Ανακατεύετε καλά, επαναφέρετε τα κοτόπουλα πάνω από το ρύζι, με τις πέτσες προς τα πάνω (τα βυθίζετε μέσα στο νερό). Σκεπάζετε το σκεύος σας με το καπάκι του, το μεταφέρετε στο προθερμασμένο φούρνο και το ψήνετε για 50-60 λ ή έως ότου το ρύζι να μαγειρευτεί εντελώς. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας με γιαούρτι.
- Σημείωση: Αν απαιτηθεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Επίσης αν δεν έχετε σκεύος που να μπαίνει στο φούρνο μπορείτε να μεταφέρετε το ρύζι σε γάστρα, να τοποθετήσετε από πάνω το κοτόπουλο, να τη σκεπάσετε και να τη μεταφέρετε στο φούρνο. Σε αυτή τη περίπτωση θα προθερμάνετε τη γάστρα σας μαζί με το φούρνο ώστε όταν μεταφέρετε το ρύζι και το κοτόπουλο να είναι καυτή για να μην σταματήσει ο βρασμός του φαγητού.
Tip: Προαιρετικά, όταν βάλετε το φαγητό σας στο φούρνο, τοποθετείτε μερικές φέτες λεμονιού πάνω από το κοτόπουλο και το ρύζι.
Πηγή
11/02/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπουλο με αρωματικό ρύζι και μυρωδικά στο φούρνο