Η Τουρκία φαίνεται να είναι πρόθυμη να αποφύγει την πλήρη ανάπτυξη του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας του οποίου η αγορά οδήγησε σε κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας.
Οι ΗΠΑ θέλουν η Τουρκία να αφοπλίσει τους S-400, οι οποίοι αρχικά κατασκευάστηκαν για να καταστρέψουν νατοϊκά συστήματα. Η αγορά δημιούργησε επιπλέον πίεση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, οι επίσης περιπλέχθηκαν από τη σύγκρουση στη Συρία . Ο Hulusi Akar είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet την Τρίτη ότι ήταν ανοιχτός σε συμβιβασμό παρόμοιο με αυτόν που επιτεύχθηκε από την Ελλάδα μετά την αγορά του παλαιότερου αμυντικού συστήματος S-300 της Ρωσίας. Η Ελλάδα αγόρασε τους πυραύλους και τους τοποθέτησε στο ελληνικό νησί της Κρήτης στα τέλη της δεκαετίας του 1990 για να εξουδετερώσει μια κρίση μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, όπου η διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνοκυπριακή κυβέρνηση είχε αρχικά παραγγείλει τους πυραύλους.
«Το είπαμε προηγουμένως, ανεξάρτητα από το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τους S-300 στην Κρήτη, είμαστε ανοιχτοί για διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Akar. “Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται ανάλογα με την κατάσταση των απειλών. Θα λάβουμε αποφάσεις βάσει αυτού», είπε ο υπουργός. Το Bloomberg την Τρίτη έκανε αναφορά σε δύο Τούρκους αξιωματούχους που είναι ειδικεύονται με τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, λέγοντας ότι η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις, επειδή είναι πρόθυμη να εξασφαλίσει τη μελλοντική προμήθεια ανταλλακτικών για τα αμερικανικά οπλικά συστήματα και να αποφύγει ζημιές στην οικονομία της.
Η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να αποτρέψει τις ΗΠΑ από την περαιτέρω ενίσχυση των συριακών κουρδικών YPG δυνάμεων που κυριαρχούν στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ περιοχές. Οι δυνάμεις αυτές βοήθησαν να καταστρέψουν την ένοπλη ομάδα του ISIS στη Συρία, ανέφεραν οι αξιωματούχοι στο Bloomberg με την προϋπόθεση της ανωνυμίας τους.
“Το πιο ευαίσθητο ζήτημα στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι η υποστήριξη της χώρας προς το YPG, το χέρι του ΡΚΚ στη Συρία”, δήλωσε ο Akar στην Hurriyet . «Μπορούμε να βρούμε μια λύση για τους S-400 στις διαπραγματεύσεις μας με τις ΗΠΑ, αλλά περιμένουμε να δουν τα γεγονότα με το YPG. Εάν δεν βρούμε λύση, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. ” Οι ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν πρώτα στην αγορά των S-400 από την Άγκυρα αναστέλλοντας τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 πριν χτυπήσουν με κυρώσεις τον οργανισμό στρατιωτικών προμηθειών της Τουρκίας τον Δεκέμβριο. Αν και ο Άκαρ προέτρεψε τον διάλογο για επίλυση του ζητήματος, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία για μια δεύτερη παρτίδα των πυραύλων πρόκειται να συνεχιστούν.