Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού πριονίζει το κλαδί που κάθεται ο Ερντογάν, για να πάρει τη θέση του Προέδρου του ΑΚΡ
Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, που απέκτησε μεγάλη δύναμη ως υπουργός Εσωτερικών, αφού ελέγχει όλον τον κρατικό μηχανισμό και τις υπηρεσίες πληροφοριών της Αστυνομίας και της Στρατοχωροφυλακής, υπονομεύει πλέον ανοικτά και αμφισβητεί τον Ερντογάν.
Τελευταία έμπρακτη αμφισβήτηση η δήλωσή του που υπονομεύει τον Ερντογάν όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.
Ο Σοϊλού δήλωσε πρόσφατα ότι το πραξικόπημα δεν το έκανε ο Γκιουλέν και το δίκτυό του, αλλά οι ΗΠΑ.
Με την δήλωσή του αυτή από τη μια εξουδετερώνει τη ρητορική Ερντογάν περί εμπλοκής του δικτύου Γκιουλέν στο πραξικόπημα, ρίχνοντας ταυτόχρονα γέφυρες προς τους γκουλενιστές, και από την άλλη επιρρίπτει τις ευθύνες στις ΗΠΑ, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στον Ερντογάν, που επείγεται να βρεις δρόμους συνεννόησης με τον Μπάιντεν, για να αποφύγει κυρώσεις και επικρίσεις στο καθεστώς του.
Για το θέμα έγραψε ο Zulfikar Dogan, το οποίο ακολουθεί:
Η δήλωση του Σοϊλού για εμπλοκή των ΗΠΑ στο πραξικόπημα, δημιουργεί πρόβλημα στον Ερντογάν, που αναζητεί διαύλους επικοινωνίας και διαλόγου με τον Μπάιντεν
Στις διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις που ξεκίνησαν μετά το διορισμό του πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Boğaziçi, η στάση των δυνάμεων ασφαλείας σταδιακά σκληρύνθηκε και ο αριθμός των φοιτητών που τέθηκαν υπό κράτηση αυξήθηκε μέρα με τη μέρα. Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος στην αρχή τους είχε πει τρομοκράτες, σε προχθεσινή ομιλία του ήταν πιο ήπιος απέναντι στους διαδηλωτές. Όμως, ενώ ο Ερντογάν αναζητεί δρόμους συνεννόησης, ο υπουργός Εσωτερικών Süleyman Soylu και ο ηγέτης της συμμαχίας MHP Devlet Bahçeli, τους βάζουν εμπόδια.
Ο Σοϊλού χαρακτήρισε όλους τους φοιτητές που διαμαρτύρονται ως τρομοκράτες, μέλη του PKK, του TKP-ML, του DHKPC και του δικτύου Γκιουλέν. Στη συνέχεια, ισχυρίστηκε ότι οι ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν μέλη των ΛΟΑΤΚΙ. Από τους 500 φοιτητές που οδηγήθηκαν στα κρατητήρια, ως μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, οι περισσότεροι αφέθησαν ελεύθεροι από τα δικαστήρια.
Αμέσως μετά μπήκε στο χορό των δηλώσεων ο ηγέτης του MHP Μπαχτσέλι, που συγκυβερνά με τον Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τους φοιτητές ως “αιρετικούς, βανδάλους, τρομοκράτες, παράσιτα, φίδια των οποίων τα κεφάλια πρέπει να συνθλίβονται”. Οι μαθητές, από την άλλη πλευρά, αντέδρασαν και μοιράστηκαν βίντεο που περιελάμβαναν απαντήσεις στους Ερντογάν, Σοϊλού και Μπαχτσέλι, τα οποία έλεγαν ότι οι διαμαρτυρόμενοι ήταν φοιτητές, δεν ήταν τρομοκράτες, δεν είχαν δεσμούς με καμία οργάνωση και άσκησαν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα διαμαρτυρίας.
Μετά από αυτό, ο Μπαχτσέλι έκανε μια νέα ανάρτηση, ισχυριζόμενος ότι ο CHP και ο HDP προκάλεσαν τους φοιτητές, απευθύνοντας έκκληση: “Αγαπητές μητέρες, μην αφήνετε τα παιδιά σας στα χέρια του προέδρου της CHP Kemal Kılıçdaroğlu”.
Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε επίσης ότι οι διαμαρτυρίες οργανώθηκαν και κατευθύνονταν από το CHP και το HDP στην ομιλία μετά τις προσευχές της Παρασκευής στις 5 Φεβρουαρίου. Αναφερόμενος στους φοιτητές, τους είπε “τα παιδιά μας”, και κάλεσε τις οικογένειες λέγοντας “Φροντίστε τα παιδιά σας”. Στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του στους καθηγητές του Boğaziçi, στον έγκλειστο στις φυλακές Osman Kalavala και στη γυναίκα του, καθηγήτρια στο Boğaziçi, Ayşe Buğra; “Η σύζυγος του ατόμου που ονομάζεται Osman Kavala είναι επίσης μεταξύ αυτών των προβοκατόρων. Εμείς τι πρέπει να κάνουμε, να τους αφήσουμε να κάνουν ό,τι θέλουν όλους αυτούες”
Μετά τις κατηγορίες Σοϊλού αλλά και του Ερντογάν εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ, ακολούθησαν σκληρές δηλώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ερντογάν, ο οποίος ακόμα δεν έλαβε απάντηση στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον Τζο Μπάιντεν, προσπαθούσε να ανοίξει τα κανάλια διαλόγου. Όμως οι προσπάθειές του προσκρούουν στις δηλώσεις που έκανε ο Σοϊλού σε τηλεοπτικό σταθμό, στις οποίες είπε ότι οι γκιουλενιστές δεν πραγματοποίησαν το πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου και ότι οι ΗΠΑ ήταν πίσω από αυτό. Αμέσως μετά οι ΗΠΑ αντέδρασαν στις δηλώσεις του Soylu, λέγοντας ότι αυτές οι δηλώσεις ήταν εντελώς αβάσιμες και αναληθείς.
Ενώ ο Ερντογάν προσπαθεί να πείσει ΗΠΑ κια Ε.Ε. για τις προθέσεις του, παρουσιάζοντας πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, όπως νέο σύνταγμα και μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και την οικονομία, στριμώχνεται σε δύο μέτωπα από τις δηλώσεις Σοϊλού και Μπαχτσέλι. Από τη μία έχει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις ΗΠΑ-Ε.Ε. και από την άλλη αναγκάζεται να κάνει και ο ίδιος σκληρές δηλώσεις, για να μη φανεί ότι υπάρχει ρήγμα με τον Σοϊλού και τον Μπαχτσέλι.
Ενώ αυτή η εικόνα δείχνει ότι ο Ερντογάν είναι υπό διπλή πίεση των Μπαχτσέλι και ο Σοϊλού, οι φήμες ότι ο Ερντογάν στο Συνέδριο του ΑΚΡ το Μάρτιο προτίθεται να παραιτηθεί από την Προεδρία του κόμματο, δίνουν προβάδισμα στον Σοϊλού έναντι του άλλου υποψηφίου για την Προεδρία, του Abdülhamit Gül.
Ως εκ τούτου, αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι ορισμένα πιθανά βήματα εκδημοκρατισμού που προτίθεται να λάβει ο Ερντογάν, είναι προσχηματικά και για τα μάτια του κόσμου, ακόμα και αυτά τα βήματα θα δυσκολευθεί να τα κάνει, λόγω της αντίδρασης του διδύμου Σοϊλού-Μπατσέλι.
Από αυτή την άποψη, ο Ερντογάν, που από τη μία πλευρά, προσπαθεί να διευρύνει τη βάση συμμαχίας του πλησιάζοντας στο Κόμμα Saadet (SP) και από την άλλη προορίζει για τη θέση του Προέδρου του ΑΚΡ, τον Abdülhamit Gül ή τον Numan Kurtuluş, για να αποκτήσει τη συμπάθεια του ισλαμικού κινήματος “Εθνική Άποψη”, προσπαθεί με σκληρή εθνικιστική ρητορική να πάρει μαζί του το ΜΗΡ, για να ξεπεράσει το εμπόδιο Σοϊλού.
Παρά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο εκπρόσωπος του προέδρου Ιμπραήμ Καλίν με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σούλιβαν, που ήταν η πρώτη επίσημη επαφή με τη διοίκηση Μπάιντεν που ανέλαβε στις 20 Ιανουαρίου, οι δηλώσεις που γίνονται από τις δύο πλευρές, δείχνουν ότι δεν θα είναι εύκολος ο μεταξύ τους διάλογος.
Προκαλεί εντύπωση ότι στη δήλωση των ΗΠΑ μετά την τηλεφωνική επαφή των συνεργατών των δύο Προέδρων, αναφέρεται ότι ο Σουλίβαν τόνισε στον Καλίν ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να στηρίξει δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου», ενώ στην ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας δεν αναφέρεται ότι συζητήθηκε κάτι τέτοιο.
Από αυτήν την άποψη, μπορεί να ειπωθεί ότι οι ΗΠΑ αμφισβητούν το περιεχόμενο και την πραγματικότητα των υποσχέσεων οικονομικής-δημοκρατικής μεταρρύθμισης του Ερντογάν και ότι θέλουν να δουν στην πράξη τα μέτρα που θα ληφθούν.
Ωστόσο, αν δούμε τι γίνεται στο εσωτερικό της Τουρκίας, προκύπτει η εικόνα ότι Σοϊλού και Μπαχτσέλι δεν πρόκειται να δεχτούν να γίνουν πραγματικά βήματα εκδημοκρατισμού.
Στην πρώτη δήλωση του Ερντογάν για ένα δημοκρατικό σύνταγμα, ο Μπαχτσελί έδωσε το στίγμα των μεταρρυθμίσεων:
“Όσοι θέλουν να προετοιμάσουν ένα σχέδιο συντάγματος σε μυστικούς και επικίνδυνους σκοπούς, με σκιώδεις φιλοδοξίες να θέσουν σε κίνδυνο την αδιαίρετη ενότητα του κράτους και του έθνους, θα αποτύχουν”.
Με άλλα λόγια, το προσχέδιο του νέου συντάγματος που θα συντάξει και θα προετοιμάσει το AKP + MHP θα υπαγορευτεί σε άλλα κόμματα της Τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης και θα τους ζητηθεί να το αποδεχτούν. Εάν αρνηθούν, θα κατηγορηθούν και πάλι για “προδοσία, μη πίστη στη δημοκρατία, υπεράσπιση του συντάγματος του 1982 που ετοίμασε η στρατιωτική χούντα και παρεμπόδιση της συνταγματικής μεταρρύθμισης”.
Καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης είδαν αυτό το σενάριο από την αρχή, άρχισαν να επιταχύνουν τις διμερείς επαφές τους για την επιστροφή στο κοινοβουλευτικό σύστημα, τις προετοιμασίες για το ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα και τις προσπάθειές τους να πραγματοποιήσουν κοινές προσπάθειες για τον πραγματικό εκδημοκρατισμό.
Ο Ερντογάν είναι στριμωγμένος στην πολιορκία που του κάνει το δίδυμο Soylu-Bahçeli και υπάρχει το ερώτημα εάν ο Ερντογάν θελήσει να σπάσει αυτόν τον κύκλο με στρατηγική επιστροφή και επιδίωξη διαλόγου με την αντιπολίτευση, ιδίως το CHP και το Κόμμα IYI.
Πάντως, εάν γίνει αυτό, θα οφείλεται και στην πίεση που ασκείται από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πηγή: ahvalnews.com