Στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου τοποθετεί τον επόμενο, 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Βασίλης Νέδος
Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα επιβεβαιώνει και το ρεπορτάζ της «Κ». «Είναι ένα καλό βήμα, προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε για τις διερευνητικές o κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει συνέπεια στη συμπεριφορά της. Αυτό δεν μπορεί να είναι ένας περισπασμός για να αποφύγει τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. τον Μάρτιο». Πρακτικά ο επόμενος γύρος των διερευνητικών προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα λίγο πριν από την άτυπη πενταμερή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Αν και αρχικό σημείο που είχε επιλεγεί για την πενταμερή ήταν το Γκριν Τρι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ορισμένες πλευρές έχουν εγείρει ενστάσεις για την τοποθεσία, δεδομένων των αβεβαιοτήτων που εξακολουθεί να δημιουργεί η εξέλιξη της πανδημίας.
Μέχρι τότε, πάντως, η ελληνική και η τουρκική πλευρά έχουν αρκετό χρόνο για να επεξεργαστούν τα δεδομένα του πρόσφατου γύρου των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη. Ως προς το Κυπριακό, τα πράγματα φαίνεται ότι λαμβάνουν μια τροπή επιτάχυνσης. Χθες, μετά και τις επαφές που είχε με τον Νίκο Δένδια στο Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ βρέθηκε στη Λευκωσία όπου και συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο κ. Ράαμπ παρότρυνε τις συμμετέχουσες στις συνομιλίες πλευρές να προσέλθουν «με βούληση, να επιδείξουν ευελιξία και συμβιβασμό», ενώ επισήμανε ότι «υπάρχει μια ευκαιρία για να σπρώξουμε για μια λύση που θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές». Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο αποτελεί μια από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισήμανε ότι ακόμη μία αποτυχία διευθέτησης του πολιτικού προβλήματος δεν θα ωφελήσει κανέναν.
Βρετανικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν χθες ότι το Λονδίνο εξακολουθεί να υποστηρίζει τη λύση διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας και ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Δένδια ο κ. Ράαμπ επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη ευελιξίας, διότι υφίστανται λεπτομέρειες στις διαφορές ανάμεσα στις δύο κοινότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν έτσι, καθώς ούτως ή άλλως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι υπόλοιπες εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα και Τουρκία) εμπλέκονται μόνο στις πτυχές εγγυήσεων και ασφάλειας. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν χθες ότι παραμένει θέση του Λονδίνου πως το καθεστώς των εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ράαμπ χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντική η επιτυχής έκβασή τους. Ο κ. Ράαμπ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επισήμανε ότι το Λονδίνο έχει πολύ καλές σχέσεις τόσο με την Αθήνα όσο και με την Αγκυρα και, εφόσον το αποφασίσουν, μπορεί να διαδραματίσει ρόλο μεταφοράς μηνυμάτων ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Καθημερινή