Ρεβιθάδα με χοιρινό στο φούρνο. Τα ρεβίθια και το χοιρινό είναι δύο υλικά που ταιριάζουν πολύ μεταξύ τους και μας δίνουν ένα ένα εξαιρετικό πιάτο με ιδιαίτερη νοστιμιά. Μια εύκολη συνταγή για να απολαύσετε ένα πεντανόστιμο, χορταστικό πιάτο για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο.
Υλικά συνταγής
- 800 γρ. χοιρινός λαιμός, κομμένος σε μέτρια κομμάτια
- 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- 2 μέτρια καρότα, κομμένα σε μικρά καρέ
- 1-2 σκελίδες σκόρο, κομμένες σε φετούλες
- 1 κοφτό κ.γ. κύμινο σε σκόνη
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/2 κ.γ. γλυκάνισος σε σκόνη
- 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 250 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ
- 200 γρ. λευκό κρασί
- 500 γρ. αποφλοιωμένη ντομάτα κονσέρβας
- 400 ml νερό
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι ψιλό και χοντρό, πιπέρι, 1 κ.γ. ζάχαρη
Εκτέλεση συνταγής
- Έχετε μουλιάσει από βραδίς τα ρεβίθια. Την επομένη τα στραγγίζετε, τα πασπαλίζετε με 1 κ.σ. σόδα, ανακατεύετε και τα αφήνετε για 10 λ. Μετά τα ξεπλένετε πολύ καλά, με άφθονο κρύο νερό. Τα μεταφέρετε σε μια κατσαρόλα με κοχλαστό νερό σε υψηλή θερμοκρασία. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός τα ξαφρίζετε και τα αφήνετε να βράσουν για 15 λ. Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζετε από τη κατσαρόλα, ή τα στραγγίζετε σε σουρωτήρι, και τα μεταφέρετε σε ένα μπολ.
- Εν τω μεταξύ έχετε βγάλει τα κομμάτια χοιρινού από το ψυγείο 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε. Μετά τα αλατίζετε και από τις δύο πλευρές με χοντρό αλάτι. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομμάτια χοιρινού μέχρι να κάνουν κρούστα απ” όλες τις πλευρές. Με μια τσιμπίδα μεταφέρετε το σοταρισμένο χοιρινό σε ένα μπολ.
- Στην ίδια ζεστή κατσαρόλα, προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και χαμηλώνετε τη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το λάδι ρίχνετε το καρότο και το σοτάρετε, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτετε το κρεμμύδι, αλατίζετε ελαφρώς και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να πάρει το κρεμμύδι ένα χρυσαφένιο χρώμα. Ρίχνετε και το σκόρδο και ανακατεύετε μέχρι να βγάλει το άρωμά του.
- Σβήνετε με το λευκό κρασί και προσθέτετε την αποφλοιωμένη ντομάτα ψιλοκομμένη με τους χυμούς της, τη ζάχαρη και τα ρεβίθια. Ρίχνετε το νερό, το πελτέ, τη δάφνη, το γλυκάνισο, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το φαγητό να πάρει βράση.
- Στη συνέχεια αδειάζετε το μείγμα της κατσαρόλας σε γάστρα ή σε ένα ταψί προσθέτετε στο ταψί και το σοταρισμένο χοιρινό ανακατεύετε απαλά και σκεπάζετε τη γάστρα ή καλύπτετε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα ρεβίθια (ανάλογα πόσο βραστερά είναι) και ψηθεί το χοιρινό. Βγάζετε το φαγητό σας από το φούρνο, το περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και σερβίρετε.
04/02/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Χοιρινό με ρεβίθια στο φούρνο