Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2021, 08:46
Μία δύσκολη χρονική περίοδο διανύει η χώρα μας όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται συνεχώς, ενώ, μετά τη μετάλλαξη του βρετανικού ιού, επιβεβαιώθηκε και το πρώτο κρούσμα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για έναν ιερέα ηλικίας 36 ετών ο οποίος έχει κορωνοϊό. Από τα αποτελέσματα των εξετάσεων προέκυψε ότι είναι μολυσμένος από τον ιό της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.
Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής αυξάνονται δραματικά. Μόλις σε λίγες ημέρες διπλασιάστηκαν τα σοβαρά περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία, ενώ την ίδια ώρα οι ειδικοί φοβούνται για την ανεξέλεγκτη διασπορά, καθώς μπορεί να οδηγήσει στο τρίτο κύμα της πανδημίας. Κι όλα αυτά μία χρονική στιγμή κατά την οποία πραγματοποιούνται με φειδώ οι εμβολιασμοί, καθώς οι δόσεις εμβολίων που φτάνουν στη χώρα μας μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετές για να αποκτηθεί σύντομα ανοσία.
Επίσης οι μεταλλάξεις συμπίπτουν χρονικά με μία δύσκολη περίοδο, καθώς οι επιδημιολόγοι έχουν αναφέρει κατά καιρούς ότι τον Φεβρουάριο υπάρχει έξαρση και στις ιώσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος αναμετάδοσης των ιών.
Από τα 107 νέα περιστατικά της βρετανικής μετάλλαξης που βρέθηκαν χθες Κυριακή, τα 80 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ τα 50 προέρχονται από τη συρροή που καταγράφηκε πρόσφατα σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Τα 21 προέρχονται από την κοινότητα και τα 9 από νοσοκομεία. Επίσης στη Χαλκιδική εντοπίστηκαν 14 περιστατικά, στην Πάτρα 11, στη Θεσσαλονίκη και την Πιερία από ένα στην κοινότητα.
Στα νοσοκομεία βρίσκονται 1.548 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, οι οποίοι αυξάνονται διαρκώς. Μόλις πριν από μία εβδομάδα οι νοσηλευόμενοι ήταν 1.483.
Τρίτο κύμα μπορεί να φέρει η αύξηση κρουσμάτων στην Αττική
Από την περασμένη εβδομάδα οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας χώρισαν τη χώρα σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα. Με κόκκινο χρώμα είναι οι περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν έξαρση των κρουσμάτων, όπως η Αττική. Το ίδιο χρώμα έχουν πλέον και άλλες περιοχές, όπως η Εορδαία Κοζάνης, η Χαλκίδα, ο οικισμός Ρομά της Δημοτικής Κοινότητας Δύστου Αλιβερίου Ευβοίας, η Πάτρα, η Θήβα, η Τανάγρα, η Σπάρτη, η Λέσβος, η Μύκονος, η Θήρα, η Χαλκιδική, το Λασίθι, η Ζάκυνθος, με την καθεμία από αυτές να έχει διακριτή επίπτωση στην επιδημία.
Μπορεί μέχρι τώρα οι επιστημονικές και οι υγειονομικές αρχές να είχαν επικεντρωθεί στη Δυτική Αττική, ωστόσο τώρα η εικόνα άλλαξε σε όλη την Αττική. Αποτελεί την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας στην οποία σημειώνεται μεγάλη κινητικότητα πολιτών από όμορους νομούς προς το λεκανοπέδιο για επαγγελματικούς και άλλους λόγους, δύο στοιχεία που μπορούν να θέσουν εκτός ελέγχου την κατάσταση στην κεντρική και νότια Ελλάδα.
Είναι η πρώτη φορά που η Αττική έχει τόσο υψηλό ιικό φορτίο, με μεγάλη οριζόντια διασπορά και με αυξημένη πληρότητα στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, σημειώνεται πλέον 43% κάλυψη των απλών κλινών Covid-19 και 61% των κλινών ΜΕΘ Covid-19. Τα ενεργά κρούσματα την περασμένη Παρασκευή ήταν 2.800. Μόλις 48 ώρες πριν άγγιξαν τα 2.374, δηλαδή καταγράφηκε αύξηση στα ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο κατά 18%.
Σαρωτικοί έλεγχοι στη Θεσσαλονίκη
Οι αρμόδιες αρχές διεξάγουν ελέγχους στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να γίνει σωστή ιχνηλάτηση για να εντοπιστούν κι άλλα μεταλλαγμένα κρούσματα. Σκοπός των αρχών είναι να περιοριστεί η διασπορά στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Ήδη χθες έφτασαν εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, για να εκτιμήσουν την κατάσταση, ενώ, σύμφωνα με τον πρώτο, θα γίνουν σαρωτικοί έλεγχοι με μοριακά τεστ και rapid tests στην ευρύτερη περιοχή.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους για προσοχή και τήρηση των μέτρων. «Έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια η Θεσσαλονίκη και θα πρέπει να παραμείνουν τα δεδομένα όπως τα γνωρίζουν αυτή τη στιγμή» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.
Σύσκεψη από τον Κικίλια για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου τρίτου κύματος της πανδημίας
Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με αντικείμενο το επιχειρησιακό σχέδιο προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.