Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, ο πόλεμος για την εξασφάλιση των εμβολίων, μπορεί να έχει μια επιπλέον παράπλευρη απώλεια, μια ακόμη άγνωστη πτυχή. Στην καινούργια γεωπολιτική «Μεγάλη Σκακιέρα» ένα από τα πιόνια πιθανόν να είναι οι Ουιγούροι, η κινεζική μουσουλμανική μειονότητα, την προστασία της οποίας έχει αναλάβει εδώ και χρόνια η Τουρκία. Τώρα, όμως, ο Ερντογάν έχει άλλη προτεραιότητα: Τα κινεζικά εμβόλια!
Το Πεκίνο έχει χαρακτηρίσει τους Ουιγούρους τρομοκράτες και δεν έχει σταματήσει να απαιτεί από όσες χώρες έχουν προσφέρει καταφύγιο σε μέλη της μειονότητας να τους εκδώσουν στην Κίνα. Ένας πραγματικός πονοκέφαλος για τον Ερντογάν, που προσπαθεί να ενισχύσει τους δεσμούς του με την Κίνα και τώρα ψάχνει τρόπους να ξεφορτωθεί τους προστατευόμενούς του.
Ενδεχόμενη έκδοσή τους στην Κίνα θα του δημιουργούσε μεγάλο εσωκομματικό πρόβλημα, καθώς το ίδιο του το κόμμα θα τον κατηγορούσε πως πουλάει τους «αδελφούς Ουιγούρους» έναντι δόσεων εμβολίου. Και κάποιοι λένε πως το ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί αν οι Ουιγούροι διοχετεύονταν στην Δύση, όπου θα ζητούσαν πολιτικό άσυλο.
Με λίγα λόγια, η καινούργια ανάλυση λέει πως ο Τούρκος πρόεδρος θα προσπαθήσει, κατά την συνήθειά του, να μετατρέψει τον πονοκέφαλό του σε μια μεγάλη κρίση ημικρανίας για τη Δύση.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Το μεγάλο αγκάθι
Στην Τουρκία ζουν πενήντα χιλιάδες περίπου Ουιγούροι. Πρόκειται για την μεγαλύτερη κοινότητα Ουιγούρων στον κόσμο. Η παρουσία τους στην Τουρκία υπήρξε πάντοτε το μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις Άγκυρας – Πεκίνου, αλλά τώρα φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Πρόσφατα, η Πρόεδρος του κεντροδεξιού «Καλού Κόμματος» Μεράλ Ακσενέρ κατήγγειλε ενώπιον της κοινοβουλευτικής της ομάδας ότι ο Ερντογάν και το κόμμα του δεν ακούνε τις κραυγές των «αδελφών Τούρκων μουσουλμάνων της Κίνας που υφίστανται διωγμούς και βασανιστήρια επειδή δηλώνουν την εθνική τους ταυτότητα».
Η ομιλία της Ακσενέρ μεταδιδόταν απευθείας από την κρατική τουρκική τηλεόραση και διεκόπη απότομα όταν εκείνη κάλεσε στο βήμα την πολιτική πρόσφυγα Νουρσιμάν Αμπντουρασίντ, προκειμένου να διεκτραγωδήσει τα πάθη του λαού της. Η μετάδοση συνεχίστηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εκεί η Νουρσιμάν ακούστηκε να περιγράφει πώς η οικογένειά της βρίσκεται διασκορπισμένη σε διάφορα κινεζικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Στην Κίνα, οι τουρκόφωνοι Ουιγούροι ζουν ως αυτόνομη, ως έναν βαθμό, μουσουλμανική μειονότητα, βρίσκονται εγκατεστημένοι στην δυτική αυτόνομη επαρχία του Σιντζιάνγκ (το 45% των κατοίκων, περίπου 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι) και επιδιώκουν την απόσχισή τους, κάτι που το Πεκίνο δεν αποδέχεται.
Τον Ιούλιο του 2009 στην περιοχή ξέσπασαν ταραχές, με αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στους Ουιγούρους και τους Χαν. Η επαρχία Σιντζιάνγκ, πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, διαθέτει στρατηγική θέση, καθώς συνορεύει με την Μογγολία, τη Ρωσία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Εκεί έχει κατασκευαστεί μια σημαντική διακλάδωση αγωγού πετρελαίου, που διασχίζει το Καζακστάν, όπου το Πεκίνο διαθέτει μερίδια σε πολυάριθμες εταιρίες παραγωγής πετρελαίου. Το 2009 ο αγωγός επεκτάθηκε μέχρι την Κασπία.
Παράλληλα, ένας αγωγός αερίου μήκους 4.000 χλμ συνδέει την επαρχία με τη Σαγκάη, ενώ η επαρχία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός βαμβακιού και ντομάτας στην Κίνα.
Η ύποπτη σιωπή του Ερντογάν
Το ζήτημα είναι ότι τον τελευταίο καιρό, ο Ερντογάν, που συστηματικά συνήθιζε να καταγγέλλει την Κίνα για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων, τηρεί σιγήν ιχθύος. Πού η εποχή όταν, το 2009, ο Ερντογάν είχε καταγγείλει την Κίνα για «γενοκτονία» κατά των Ουιγούρων! Πού η εποχή όταν, την Άνοιξη του 2012, επισκεπτόταν τους Ουιγούρους σε ένα επικοινωνιακό και εθνικοπατριωτικό σόου, το οποίο η κινεζική ηγεσία είχε αποφύγει να σχολιάσει.
Πού η εποχή όταν ο Ερντογάν, έστελνε μήνυμα ενσωμάτωσης των τουρκόφωνων Ουιγούρων, εκπαιδεύοντας 5.000 μέλη της κοινότητας και στέλνοντάς τους να πολεμήσουν στη Συρία, στο πλευρό των αντικαθεστωτικών και κατά του Άσαντ. Όλοι τους ανήκουν στο «Ισλαμικό Κόμμα Τουρκιστάν» (Türkistan İslam Partisi), γνωστό ως TIP, το οποίο συστηματικά ενισχυόταν από την Τουρκία.
Αξίζει να σημειωθεί πως όταν αυτοί οι 5.000 Ουιγούροι προωθήθηκαν στη Συρία, η Κίνα είχε αποφασίσει να στείλει στη Συρία 5.000 (ακριβώς) άνδρες, στελέχη των κινεζικών ειδικών δυνάμεων, προκειμένου να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις εναντίον του ISIS και των αντικαθεστωτικών.
Έτσι, στην διάρκεια του πολέμου στη Συρία – φέτος κλείνουν δέκα χρόνια πολεμικών επιχειρήσεων – οι σχέσεις Τουρκίας και Κίνας είχαν επιδεινωθεί δραματικά.
Για τη συνέχεια Liberal