Για κάποιος ανθρώπους το να διαβάζουν και να καταλαβαίνουν τις ενέργειες που εκπέμπουν άλλοι άνθρωποι είναι ένα χάρισμα, για κάποιους άλλους είναι απλά μια ικανότητα που χρειάζεται ρύθμιση και εξάσκηση.
Η ικανότητα αυτή προδιαθέτει τη σύνδεση με τον συναισθηματικό σου εαυτό, τη χρήση της συναισθηματικής σου νοημοσύνης και την εμπιστοσύνη στα συναισθήματα που δημιουργούνται!
H Συναισθηματική νοημοσύνη (EI) η αλλιώς Συναισθηματικό πηλίκο είναι η ικανότητα των ατόμων να αναγνωρίζουν τα δικά τους, καθώς και τα συναισθήματα των άλλων, να κάνουν διάκριση μεταξύ διαφορετικών συναισθημάτων και να τα ονομάσουν κατάλληλα, καθώς και να χρησιμοποιούν τη συναισθηματική πληροφορία ως οδηγό σκέψης και συμπεριφόράς. Μολονότι ο όρος πρωτοεμφανίστηκε το 1964 σε ένα έγγραφο του Μάικλ Μπέλντοχ, απέκτησε δημοφιλία το 1995 με το βιβλίο Συναισθηματική Νοημοσύνη του συγγραφέα, ψυχολόγου και επιστημονικού δημοσιογράφου Ντάνιελ Γκόουλμαν. Από τότε στη θεωρία του Γκόουλμαν έχει ασκηθεί κριτική μέσα στην επιστημονική κοινότητα.
Ο καθηγητής Dave Caruso του πανεπιστημίου του Γέιλ έχει δημιουργήσει το Caruso τεστ το οποίο είναι στην ουσία τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης και της ικανότητας κατανόησης του συναισθηματικού κόσμου των άλλων.
Σε σχέση με αυτό το τεστ του Caruso και σε συνδυασμό με μία πρόσφατη έρευνα πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά σας παραθέτουμε 4 βήματα μέσα από τα οποία θα μπορείτε να διαβάζεται αποτελεσματικότερα τους άλλους ανθρώπους, θα κατανοείτε τις ενέργειες που εκπέμπουν και θα προάγεται σε καλύτερο επίπεδο την ενσυναίσθησή σας.
1. Να είστε όσο πιο αντικειμενικοί γίνεται.
Όταν συναναστρεφόμαστε με κάποιο άτομο πολλές φορές διαμορφώνουμε την άποψη μας σε σχέση με παλιότερες εμπειρίες μας και σε συνάρτηση με τον τρόπο που εμείς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και την πραγματικότητα.
Αν θέλεις πραγματικά να νιώσεις την ενέργεια του άλλου, πρέπει να αποβάλλεις αντανακλαστικά τις απόψεις που θολώνουν την κρίση σου και να δεις τον άλλον με ένα εντελώς αντικειμενικό μάτι!
2. Μάθε να διαβάζεις τη γλώσσα του σώματος του άλλου.
Η γλώσσα του σώματος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας της επικοινωνίας. Μπορεί και προδίδει τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας σε κάποιο έμπειρο μάτι αλλά και υποσυνείδητα στους περισσότερους.
Μάθε να διαβάζεις τη γλώσσα του σώματος των άλλων γιατί αυτή δε λέει ψέμματα. Έτσι θα μπορείς να διαβάζεις και τον ίδιο τον άνθρωπο με τον οποίο συναναστρέφεσαι!
3. Άσε την ενέργεια να ρέει..
Μη προσπαθείς να καταλάβεις τον συνομιλητή σου αλλά προσπάθησε να νιώσεις τι θέλει να σου πει.Άσε την ενέργεια που εκπέμπουν τα λεγόμενα τους να αποτελέσουν το κλειδί της κατανόησης του νοήματος.
Μην αφήσεις την πρώτη εντύπωση που έχεις διαμορφώσει για κάποιον να σε παρασύρει στην πορεία της συναναστροφής. Μη σκέφτεσαι αλλά νιώσε κάθε στιγμή κάθε δευτερόλεπτο της επικοινωνίας.
4. Να εμπιστεύεσαι αυτό που νιώθεις
Είπαμε πως η ενέργεια δε λέει ψέμματα και το τι νιώθεις είναι τα αποδεικτικά στοιχεία της άποψης αυτής. Πάντα να ακολουθείς το ένστικτο και τη διαίσθηση σου για κάποιον άλλον η οποία ενισχύεται και διαμορφώνεται σε συνάρτηση με τα έντονα συναισθήματα που νιώθεις για το άτομο αυτό.
Αυτά έχουν την τάση να μας προειδοποιούν ή να μας τονίσουν πως το άτομο αυτό είναι καλό για μας. Να μάθεις να τα ακούς και να τα εμπιστεύεσαι γιατί διαμορφώνουν την εικόνα της φύσης του άλλου ανθρώπου και σε βοηθούν να κατανοήσεις το ενεργειακό προφίλ του.
5. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι καλή για εμάς.
Είναι γεγονός ότι δεν γεννιόμαστε με υψηλή Συναισθηματική Νοημοσύνη αλλά την αποκτούμε μέσα από την ανεπίσημη εκπαίδευση σε αυτήν κατά την παιδική και ενήλικη ζωή μας. Είναι λοιπόν ένα είδος νοημοσύνης το οποίο χτίζεται στην πορεία της ανάπτυξης ενός ανθρώπου. Μέχρι σήμερα η έλλειψη ενημέρωσης σε συνδυασμό με την προσκόλληση σε παλιές νοοτροπίες έχουν παρεμποδίσει την ουσιαστική κινητοποίηση για την οργανωμένη εκπαίδευση σε δεξιότητες Συναισθηματικής Νοημοσύνης διαιωνίζοντας προσωπικές και διαπροσωπικές δυσκολίες. Αυτό συνεπάγεται ότι στους περισσότερους από εμάς δεν έχουν σφυρηλατηθεί οι ικανότητες που πλαισιώνουν την υψηλή Συναισθηματική Νοημοσύνη.
ΠΗΓΗ