Η Τουρκία αυξάνει τον ρόλο της στην εξέλιξη του Τυνησιακού στρατού επιδιώκοντας να εμβαθύνει τους δεσμούς της αμυντικής βιομηχανίας και να αυξήσει τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού της στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.
Η Προεδρία της Τουρκικής Βιομηχανίας Άμυνας (Savunma Sanayii Başkanlığı ή SSB) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Τυνησία έγινε ο πρώτος εξαγωγικός πελάτης των Τουρκικών Anka-S Unmanned Aerial Vehicles (UAV) και ότι πέντε τουρκικές εταιρείες εξήγαγαν 150 εκατομμύρια δολάρια σε προϊόντα στη χώρα το 2020.
Eξήγαγε τα «Anka-S UAVs της Τουρκικής Aerospace Industries», τα Kirpi της BMC [αδιάβροχο προστατευόμενο όχημα], θωρακισμένα οχήματα της Nurol Makina, διάφορα οχήματα της Katmercil, συμπεριλαμβανομένων φορτηγών βυτιοφόρων και δεξαμενών μεταφοράς, και τα ηλεκτρο-οπτικά συστήματα της ASELSAN θα είναι στην υπηρεσία των δυνάμεων ασφαλείας της Τυνησίας », ανέφερε ο Ισμαήλ Ντέμιρ, επικεφαλής του SSB, μετά από διαδικτυακή συνάντηση με αξιωματούχους της Τυνησίας.
Η συνεργασία της Τουρκικής-Τυνησιακής αμυντικής βιομηχανίας ενισχύθηκε μετά από μια ξαφνική επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τύνιδα στις 25 Δεκεμβρίου 2019 για να συζητήσει τη συνεργασία στη γειτονική Λιβύη. Η τουρκική κυβέρνηση βλέπει την Τυνησία ως σημαντική τοποθεσία για πρόσβαση στη Λιβύη και στοχεύει να χρησιμοποιήσει το έδαφος της χώρας για τις επιχειρήσεις της στη Λιβύη. Επικαλούμενη αναφορές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, η ελληνική εφημερίδα To Vima ανέφερε ότι ο Ερντογάν είχε ζητήσει από τον Τυνήσιο ομόλογό του, Kais Saied, να δώσει πρόσβαση στα τουρκικά πολεμικά πλοία σε λιμάνι της Τυνησίας.
Το Υπουργείο Άμυνας της Τυνησίας υπέγραψε σύμβαση αξίας περίπου 80 εκατομμυρίων δολαρίων με την TAI για την αγορά τριών μαχητικών αεροσκαφών Anka-S (Phoenix), ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η σύμβαση περιλαμβάνει τρία αεροσκάφη μάχης εκτός από τρία συστήματα ελέγχου εδάφους και την εκπαίδευση 52 υπαλλήλων της Πολεμικής Αεροπορίας της Τυνησίας. Η χρηματοδότηση των εξαγωγών θα παρέχεται μέσω της Türk Eximbank, του πρακτορείου εξαγωγικών πιστώσεων της Τουρκίας. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η τράπεζα θα χορηγήσει δάνεια 80 εκατομμυρίων δολαρίων στην Τυνησία. Το Anka-S είναι η σειριακή παραλλαγή παραγωγής του Anka μεσαίου υψομέτρου, μακράς αντοχής (MALE), το οποίο αναπτύχθηκε από την TAI για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Το Anka-S μπορεί να διεξάγει μια σειρά αποστολών όπως η παρακολούθηση, η αναγνώριση, και τα δεδομένα επικοινωνίας. Μπορεί επίσης να μεταφέρει όπλα όπως ο εκτοξευτής πυραύλων της Roketsan Smart Micro Munition και ο πυραύλος Cirit 2,75 ιντσών με καθοδήγηση στους δύο υπόγειους σταθμούς όπλων για να δέχονται ελαφριά θωρακισμένα οχήματα, προσωπικό, στρατιωτικά καταφύγια και σταθμούς εδάφους ραντάρ. Πραγματοποιώντας την πρώτη του πτήση τον Σεπτέμβριο του 2016, η Anka εισήλθε σε σειριακή παραγωγή το 2017. Η πρώτη παρτίδα δύο συστημάτων Anka-S UAV παραδόθηκε στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία τον Φεβρουάριο του 2018. Η Τουρκία έχει καταστεί βασική αγορά για την αγορά οπλισμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένου του Anka-S και του UAV Bayraktar TB2, τα οποία έχουν αποδείξει τις δυνατότητές τους στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη και στην πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.
Μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 5 Μαρτίου, η Τουρκία διενήργησε την Επιχείρηση Spring Shield για να σταματήσει την επίθεση του Συριακού Αραβικού Στρατού στο Idlib και να πιέσει τη Μόσχα να πραγματοποιήσει εκεχειρία. Εκτός από τις απώλειες του συριακού στρατού, τα UAV της Τουρκίας κατέστρεψαν έναν σημαντικό αριθμό ρωσικών αμυντικών Pantsir και Buk μέσα σε μια εβδομάδα. Η Τουρκία, ωστόσο, έχασε ένα ζευγάρι αεροσκαφών μεγάλης αντοχής Anka-S μαζί με μερικά ελαφριά Bayraktar TB2.
Η TAI, μέρος του Τουρκικού Ιδρύματος Ένοπλων Δυνάμεων (TAFF) ελέγχεται από την τουρκική κυβέρνηση, είναι μία από τις μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες στην Τουρκία και συγκαταλέγεται στους 100 κορυφαίους εργολάβους άμυνας παγκοσμίως. Η TAI σχεδιάζει και παράγει σύνθετα ανταλλακτικά για τις κορυφαίες παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες όπως η Airbus και η Boeing. Τον Αύγουστο, το περιοδικό Defense News που εδρεύει στις ΗΠΑ απαριθμεί επτά τουρκικές αμυντικές εταιρείες – TAI, ειδικός στρατιωτικών ηλεκτρονικών Aselsan, κατασκευαστής πυραύλων Roketsan, κατασκευαστής τεθωρακισμένων οχημάτων BMC, ειδικός στρατιωτικών τεχνολογιών STM, κατασκευαστής θωρακισμένων οχημάτων FNSS και εταιρεία στρατιωτικού λογισμικού Havelsan – στη λίστα με τις κορυφαίες 100 παγκόσμιες εταιρείες με τα υψηλότερα αμυντικά έσοδα. Η TAFF ιδρύθηκε το 1987 για να «ενισχύσει τη μαχητική δύναμη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων» και έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ίδρυση και ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας. Εκτός από την TAI, η TAFF ελέγχει άμεσα ή έμμεσα μεγάλες εταιρείες όπως Havelsan (πληροφορική), Aselsan (ηλεκτρονικά), Roketsan (πυραύλους και πυραύλους), Isbir (γεννήτριες) και Aspilsan (προϊόντα μπαταρίας).
Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος
πηγή: nordicmonitor