Κύρια Θρεπτικά Συστατικά των Βασικών τροφών των Ανθρώπων
ΤΡΟΦΙΜΑ | Καλαμπόκι | Λευκό ρύζι | Σιτάρι | Πατάτα |
Συστατικό (ανά 100 γραμμάρια) | Ποσότητα | Ποσότητα | Ποσότητα | Ποσότητα |
Νερό (g) | 10 | 12 | 13 | 79 |
Ενέργεια (kJ) | 1528 | 1528 | 1369 | 322 |
Πρωτεΐνες (g) | 9,4 | 7,1 | 12,6 | 2,0 |
Λίπος (g) | 4,74 | 0,66 | 1,54 | 0,09 |
Υδατάνθρακες (g) | 74 | 80 | 71 | 17 |
Ίνες (g) | 7,3 | 1,3 | 12,2 | 2,2 |
Ζάχαρη (g) | 0,64 | 0,12 | 0,41 | 0,78 |
Ασβέστιο (mg) | 7 | 28 | 29 | 12 |
Σίδηρος (mg) | 2,71 | 0,8 | 3,19 | 0,78 |
Μαγνήσιο (mg) | 127 | 25 | 126 | 23 |
Φώσφορος (mg) | 210 | 115 | 288 | 57 |
Κάλιο (mg) | 287 | 115 | 363 | 421 |
Νάτριο (mg) | 35 | 5 | 2 | 6 |
Ψευδάργυρος (mg) | 2,21 | 1,09 | 2,65 | 0,29 |
Χαλκός (mg) | 0,31 | 0,22 | 0,43 | 0,11 |
Μαγγάνιο (mg) | 0,49 | 1,09 | 3,99 | 0,15 |
Σελήνιο (μg) | 15,5 | 15,1 | 70,7 | 0,3 |
Βιταμίνη C (mg) | 0 | 0 | 0 | 19,7 |
Θειαμίνη (B1)(mg) | 0,39 | 0,07 | 0,30 | 0,08 |
Ριβοφλαβίνη (B2)(mg) | 0,20 | 0,05 | 0,12 | 0,03 |
Νικοτινικό οξύ (B3) (mg) | 3,63 | 1,6 | 5,46 | 1,05 |
Παντοθενικό οξύ (B5) (mg) | 0,42 | 1,01 | 0,95 | 0,30 |
Βιταμίνη Β6 (mg) | 0,62 | 0,16 | 0,3 | 0,30 |
Φυλλικό οξύ (B9) (μg) | 19 | 8 | 38 | 16 |
Βιταμίνη Α (IU) | 214 | 0 | 9 | 2 |
Βιταμίνη E, άλφα τοκοφερόλη (mg) | 0,49 | 0,11 | 1,01 | 0,01 |
Βιταμίνη Κ1 (μg) | 0,3 | 0,1 | 1,9 | 1,9 |
Βήτα καροτίνη (μg) | 97 | 0 | 5 | 1 |
Λουτεΐνη και Ζεαξανθίνη (μg) | 1355 | 0 | 220 | 8 |
Κορεσμένα λιπαρά οξέα (g) | 0,67 | 0,18 | 0,26 | 0,03 |
Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (g) | 1,25 | 0,21 | 0,2 | 0,00 |
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (g) | 2,16 | 0,18 | 0,63 | 0,04 |