Σήμερα το κρύο είναι τσουχτερό και η καλοκαιρία της προηγούμενης εβδομάδας είναι πλέον… παρελθόν. Το Infowoman συγκέντρωσε και σας προτείνει 3 γρήγορες, εύκολες και κυρίως πεντανόστιμες συνταγές με τραχανά που αξίζει να δοκιμάσετε σήμερα το βράδυ!
Πρόκειται για μια πρώτη ύλη που αξίζει να υπάρχει σε κάθε ντουλάπι κουζίνας καθώς μπορεί να αποτελέσει τη βάση για θρεπτικές συνταγές.
Ο τραχανάς αποτελεί ιδανική διατροφική επιλογή για μικρούς και για μεγάλους, καθώς αποτελεί μία τροφή με μέτρια θερμιδική, αλλά υψηλή διατροφική αξία. Περιέχει γάλα και γι’ αυτό είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Επειδή υφίστανται τη διαδικασία της ζύμωσης τα περισσότερα ήδη τραχανά περιέχουν προβιοτικούς μικροοργανισμούς. Περιέχει φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Παράλληλα, είναι εύπεπτος και βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου. Τ
Τραχανόπιτα
Υλικά:
220 γρ. τραχανά γλυκό
2 μέτριες πατάτες βρασμένες χωρίς τη φλούδα τους και λιωμένες με ένα πιρούνι
130 γρ. τυρί φέτα
600 γρ γάλα πλήρες
2 αυγά
80 γρ. λάδι
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κλ. δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
αλάτι επιπλέον ανάλογα με το τυρί
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με το χέρι. Θέλουμε να πάρουμε ένα χυλό κάτι ανάμεσα σε κρέμα γάλακτος και γιαούρτι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα Λαδώνουμε καλά ένα ταψάκι .Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι μας. Ψήνουμε για 50 λεπτά.
Σούπα με τραχανά και λουκάνικο
Υλικά:
300 γρ. τραχανάς
300 ml φρέσκο γάλα
5 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
400 γρ. λουκάνικο χωριάτικο κομμένα σε φετάκια
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
200 γρ. φέτα κομμένη σε κυβάκια
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 1 λίτρο νερό μαζί με το γάλα. Μόλις το υγρό πάρει βράση, ρίχνουμε τον τραχανά ανακατεύοντας διαρκώς. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι ο τραχανάς να φουσκώσει και να μαλακώσει και η σούπα να χυλώσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις σταματήσει ο βρασμός και πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία ενσωματώνουμε το γιαούρτι, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σε ένα τηγανάκι ροδίζουμε στο λάδι τις φέτες των λουκάνικων για 3-4 λεπτά. Σερβίρουμε την σουπα σε βαθιά πιάτα και γαρνίρουμε με τη φέτα και το λουκάνικο. Εναλλακτικά, το λουκάνικο το σερβίρουμε στο πλάι.
Τραχανότο με Μανιτάρια
Υλικά
200 γρ. τραχανά ξινό (γλυκό ή ξινόχοντρο, ό,τι προτιμάτε)
300 γρ. μανιτάρια ανάμικτα φρέσκα
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένενες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
4 φύλλα δάφνης
½ κ.γ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 ντομάτα τριμμένη
φλ. γάλα
1 φλ. γραβιέρα τριμμένη ή κατίκι
Νερό, αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Αφαιρείτε το μίσχο από τα μανιτάρια και τα σκουπίζετε καλά. Τα κόβετε σε μέτριες φέτες ή τα σπάτε στο χέρι και τα αφήνετε σε ένα μπολ. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, προσθέτετε το σκόρδο και το κρεμμύδι και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και το θυμάρι και συνεχίζετε σε δυνατή φωτιά το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. Ρίχνετε τη ντομάτα και μετά από 1 λεπτό σβήνετε. Βάζετε στην κατσαρόλα τη δάφνη, τα αποξηραμένα μανιτάρια μαζί με το κονιάκ και 2-3 ποτήρια νερό και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα. Προσθέτετε τον τραχανά και το γάλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 8-10 λεπτά. Δοκιμάζετε τον τραχανά και εάν χρειάζεται προσθέτετε λίγο βραστό νερό. Μόλις είναι έτοιμο το τραχανότο, ρίχνετε στην κατσαρόλα τη γραβιέρα, αλατοπιπερώνετε , ανακατεύετε και σερβίρετε.
Αν επιλέξετε κατίκι, τότε απλώς προσθέστε το στο κέντρο του πιάτου αφού σερβίρετε!