Το μοσχαράκι σ΄όλες του τις παραλλαγές αποτελεί παραδοσιακό πιάτο της ελληνικής κουζίνας και δε λείπει σχεδόν ποτέ απο το εβδομαδιαίο μενού. Εδώ σας προτείνουμε μία πολύ νόστιμη συνταγή που συνδυάζεται με ρύζι ή με πουρέ!
Υλικά
1½ κιλό μοσχάρι (προτεινουμε ποντίκι, κιλότο ή νουάρ)
ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
αποξηραμένο θυμάρι ή λίγο αποξηραμένο
3/4 φλ. μαυροδάφνη
500 γραμ. φρέσκα μανιτάρια
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. αλεύρι
Εκτέλεση
Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια- μπουκιές και το σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τη σκελίδα σκόρδου (ολόκληρη) και σοτάρουμε μαζί για 3΄-4΄. Ρίχνουμε το θυμάρι, δυναμώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με τη μαυροδάφνη.
Προσθέτουμε μισό φλυτζάνι νερό (ή ζωμό κρέατος αν έχουμε) και αφήνουμε λίγα λεπτά μέχρι να πάρει βράση. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και μετα από 2-3 λεπτά αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 30΄ ώσπου να μαλακώσει το κρέας.
Σ’ ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά με σύρμα να ξανθύνει το μείγμα και να ψηθεί το αλεύρι. Παίρνουμε λίγο ζωμό απ’ το φαγητό και αραιώνουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα να μη σβολιάσει. Ρίχνουμε κι άλλο ζωμό απ’ το φαγητό ωσότου έχουμε μια αραιή σάλτσα. Όλο μαζί το αδειάζουμε στο φαγητό. Σερβίρουμε με ρύζι ή πουρέ πατάτας.