Κόντρα στον ευρύτατα διαδεδομένο μύθο, οι άνθρωποι αλλάζουμε. Κάθε μέρα. Μέσα από μικρές, συνειδητές ή όχι, διαδικασίες, αιτίες και αφορμές που μας κάνουν (ιδανικά) καλύτερους –ή έστω τη νέα, εξελιγμένη εκδοχή του εαυτού μας. Αν τώρα εσύ θέλεις να την επισπεύσεις κάπως αυτή τη διαδικασία, γιατί αισθάνεσαι πως θα ήθελες να είσαι πιο καλός/η με τους ανθρώπους γύρω σου, έχουμε μερικές ιδέες που ίσως να βοηθήσουν.
Μάθε να ακούς
Το πρόβλημα που έχουμε οι περισσότεροι άνθρωποι είναι το ότι βλέπουμε τα πάντα μέσα από το δικό μας, προσωπικό πρίσμα. Το «μάθε να ακούς» δε σημαίνει κάτσε αμίλητος κουνώντας το κεφάλι όσο κάποιος σου μιλάει. Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο. Σημαίνει, κυρίως, κάνε ερωτήσεις, ζήτα να μάθεις πολλά «γιατί», προσπάθησε να μάθεις να καταλαβαίνεις τους ανθρώπους με βάση όσο περισσότερα στοιχεία για τον χαρακτήρα τους και τον τρόπο σκέψης τους μπορείς να συλλέξεις.
Μπες στη θέση του άλλου
Σε συνέχεια του παραπάνω, βάλε τον εαυτό σου στη θέση του ανθρώπου απέναντί σου, και προσπάθησε να σκεφτείς τι θα έλεγες, πώς θα αισθανόσουν, τι θα σκεφτόσουν για μια συγκεκριμένη κατάσταση αν δεν ήσουν εσύ, αλλά εκείνος/η. Είναι ευκολότερο στη θεωρία απ’ ό,τι στην πράξη, αλλά κανείς δεν είπε πως το να γίνεις καλύτερος άνθρωπος θα ήταν εύκολο. Μια άσκηση που βοηθά πολύ είναι να το κάνεις αυτό με χαρακτήρες σειρών, ταινιών ή βιβλίων. Δοκίμασε να απαντήσεις ερωτήσεις όπως τι θέλει κάθε φορά ο τάδε χαρακτήρας; Γιατί το θέλει; Πώς επηρεάζει αυτό τη σχέση του με τους άλλους; Πώς επιδρά η προσωπικότητά του στις επιλογές του, σε αυτά που λέει, ή σε αυτά που δε λέει;
Διάβασε
Λίγα πράγματα μπορούν να σου διδάξουν άλλους τρόπους σκέψης όσο το διάβασμα. Και παρ’ όλο που ο Ντοστογιέφσκι φημίζεται ακριβώς γι’ αυτό, δεν είναι απαραίτητο να κάτσεις να διαβάσεις τις χίλιες σελίδες των Αδερφών Καραμάζοφ αν δεν περνάς ωραία κάνοντάς το. Διάβασε τα πάντα, ό,τι πέφτει στα χέρια σου, από Τομ Ρόμπινς μέχρι ποστ στο Τμήμα Προσωπικού Δράματος, και από ελληνικό και ξένο Τύπο μέχρι γνώμες σε site και εφημερίδες με τις οποίες διαφωνείς (εντάξει, όχι αυτούς που σε εξοργίζουν, τους άλλους, με τους οποίους ψιλο-διαφωνείς). Με όσο περισσότερους τρόπους σκέψης και ζωής έρχεσαι σε επαφή, τόσο πιο σφαιρικά μαθαίνεις να βλέπεις τα πράγματα, και τόσο καλύτερος άνθρωπος γίνεσαι.
Τσαλακώσου
Επίσης εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις, αλλά κανείς δεν έγινε καλύτερος άνθρωπος αφήνοντας την υπερηφάνεια του άθικτη. Κάποιες φορές θα χρειαστεί να κάνεις στην άκρη τον εγωισμό σου για να λύσεις μια παρεξήγηση, ή να διευθετήσεις έναν καυγά. Χρειάζεσαι μεγάλα αποθέματα αυτοπεποίθησης για να μπορέσεις να τσαλακώσεις την εικόνα σου, και είναι μια άλλη, τεράστια ιστορία το πώς τελικά χτίζεται η αυτοπεποίθηση (ακόμα την ψάχνουμε την απάντηση, μόλις τη βρούμε θα σε ενημερώσουμε με νέο κείμενο) αλλά, παρά τα φαινόμενα, οι άνθρωποι που πιστεύουν στον εαυτό τους είναι βασικά πιο καλοί άνθρωποι από τα ταπεινά χαμομηλάκια.
Δώσε και σώσε
Υπάρχει εδώ μια αντιστοιχία με το αμερικάνικο “fake it till you make it”, αλλά τα αποτελέσματα της πράξης σου κάθε άλλο παρά ψεύτικα θα είναι, οπότε όχι, καθόλου δεν ντρεπόμαστε που θα το προτείνουμε: Δώσε σε φιλανθρωπίες. Πήγαινε φαγητό στους άστεγους κάτω από το σπίτι σου. Πάρε τηλέφωνο στην κοντινότερη δομή προσφύγων και ρώτα τι προμήθειες χρειάζονται να τους πας. Στείλε λεφτά στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Μαθαίνοντας να δίνεις, μαθαίνεις πώς είναι να αισθάνεσαι καλός άνθρωπος. Και όσο πιο καλός άνθρωπος αισθάνεσαι, σιγά σιγά, τόσο πιο καλός άνθρωπος γίνεσαι.