Μια πεντανόστιμη κολοκυθόπιτα με υπέροχη μυρωδάτη γέμιση και τραγανό χωριάτικο φύλλο. Μια συνταγή για μια πίτα που πάντα θα μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια, τότε που οι γιαγιάδες μας την έφτιαχναν στο ξυλόφουρνο και μοσχοβολούσε όλο το σπίτι. Μια εύκολη στη παρασκευή της συνταγή με απλά υλικά που θα γίνει η αγαπημένη σας. Δοκιμάστε τη!
Υλικά συνταγής
- Για τη γέμιση
- 1 κιλό κολοκυθάκια
- 2 μεγάλα καρότα τριμμένα
- 1/2 κιλό φέτα, θρυμματισμένη
- 3 μεγάλα ή 4 μέτρια αυγά, χτυπημένα
- 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
- 3/4 φλ. τσαγιού τυρί Ρεγκάτο, τριμμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο χωρίς τα χοντρά κοτσάνια του
- 1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο δυόσμο (αυξομειώστε τη ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
- 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
- Για το φύλλο
- 1 συσκευασία Φύλλο Χωριάτικο
- 1 φλ. τσαγιού λάδι
- λίγο νερό
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη γέμιση: Καθαρίζετε τα κολοκυθάκια, τα τρίβετε στο χοντρό του τρίφτη, τα πασπαλίζετε με αλάτι και τα αφήνετε για τουλάχιστον 2-3 ώρες σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά, πιέζοντάς τα ανά τακτά διαστήματα με τα χέρια σας να βγάλουνε να υγρά τους.
- Στη συνέχεια τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση και τα ανακατεύετε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν οι γεύσεις. Αν έχουν μείνει αρκετά υγρά στα κολοκυθάκια και το μείγμα είναι αρκετά υδαρές, προσθέτετε 5-6 κ.σ. επιπλέον φρυγανιά τριμμένη.
- Για το φύλλο: Λαδώνετε ένα ανοξείδωτο ταψί και στρώνετε 4 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, αλειμμένα το κάθε ένα καλά με ελαιόλαδο. Αδειάζετε πάνω στα φύλλα τη γέμιση, την απλώνετε ομοιόμορφα και από πάνω στρώνετε άλλα 2 φύλλα αλλείφοντάς τα και αυτά με ελαιόλαδο. Από πάνω αδειάζετε την υπόλοιπη γέμιση και τη στρώνετε ομοιόμορφα.
- Γυρίζετε προς τα μέσα, επάνω στη γέμιση, τα τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν περιμετρικά, γύρω γύρω, τις αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο και τις βρέχετε με λίγο νερό. Από πάνω καλύπτετε τη πίτα σας με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδωμένα ένα ένα.
- Για το ψήσιμο: Την ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις πάνω κάτω, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ψηθεί καλά από κάτω και ροδίσουν τα φύλλα επιφάνειας και γίνουν τραγανά. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται πάντα από το φούρνο μας.
Πηγή
11/01/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κολοκυθόπιτα πεντανόστιμη με τραγανό χωριάτικο φύλλο
1 σχόλιο
[…] Για το ψήσιμο: Την ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις πάνω κάτω, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ψηθεί καλά από κάτω και ροδίσουν τα φύλλα επιφάνειας και γίνουν τραγανά. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται πάντα από το φούρνο μας.salonikanews.gr […]