[*]
Πεντανόστιμα αφράτα κεφτεδάκια σε υπέροχη σάλτσα. Μια εύκολη συνταγή για να να απολαύσετε μικροί και μεγάλοι ένα αγαπημένο γεύμα ή δείπνο με τα κεφτεδάκια σας και την υπέροχη σπιτική σάλτσα τους σερβιρισμένη πάνω σε ζεστές χυλοπίτες πασπαλισμένες με λίγο τριμμένο τυρί. Μια συνταγή (από εδώ) που θα απαιτείτε λίγο από το χρόνο σας μιας και όση ώρα θα ψήνονται τα κεφτεδάκια σας εσείς θα φτιάχνετε τη σάλτσα σας και συγχρόνως το ζυμαρικό σας ώστε να τα απολαύσετε όλα ζεστά.
Υλικά συνταγής
- Για τα κεφτεδάκια
- 1 δόση κεφτεδάκια (υλικά και συνταγή εδώ) ή 1/2 κιλό κεφτεδάκια κατεψυγμένα και αποψυγμένα
- Για τη σάλτσα [*]
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φλ. τσαγιού ζωμός κοτόπουλου ή βοδινού
- 1 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού
- 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. πιπέρι
- 1 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
- 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος light 12 % λιπαρά
- Για το ζυμαρικό
- 1/2 κιλό χυλοπίτες φαρδιές
- 1 γεμάτη κ.σ. χοντρό αλάτι
- τριμμένο τυρί για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
- Για τα κεφτεδάκια: Αν προμηθευτείτε κατεψυγμένα κεφτεδάκα τα αποψύχετε από βραδίς και τα ψήνετε στο φούρνο σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Διαφορετικά φτιάχνετε τα κεφτεδάκια σας σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής που σας δίνουμε.
- Τα πλάθετε σε μέτρια στρογγυλά κεφτεδάκια και τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολα. Τα ψήνετε για 25-30 λ περίπου σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 25-30 λ περίπου ή μέχρι να ψηθούν, ανάλογα με το μέγεθός τους, απ” όλες τις πλευρές.
- Για το ζυμαρικό: Παράλληλα βάζετε τις χυλοπίτες σας, ή αν προτιμάτε άλλο ζυμαρικό, επιλογής σας, να βράζει σε μπόλικο, αλατισμένο με το χοντρό αλάτι, κοχλαστό νερό σύμφωνα με το χρόνο που αναφέρεται στη συσκευασία του για να βγει “αλ τέντε”.
- Για τη σάλτσα: Συγχρόνως με τα κεφτεδάκια που θα ψήνονται και τις χυλοπίτες που θα βράζουν, φτιάχνετε τη σάλτσα σας μέσα σε 10 λ. Βάζετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και το αφήνετε να λιώσει σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις λιώσει προσθέτετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με σύρμα διαρκώς, με γρήγορες κινήσεις για 30-60 δευτερόλεπτα και αμέσως μετά ρίχνετε το ζωμό κότας ή βοδινού και συνεχίζετε το ανακάτεμα, μέχρι να λιώσει καλά το αλεύρι, χωρίς να μείνουν “γρομπαλάκια, ξύνοντας και τη βάση της κατσαρόλας, για να ξεκολλήσουν τυχόν υπολείμματα αλευριού.
- Ανακατεύοντας διαρκώς προσθέτετε τη σκόνη κρεμμυδιού, τη σκόνη σκόρδου, το αλάτι, το πιπέρι και τη σάλτσα Worcestershire. Τέλος ρίχνετε και τη κρέμα γάλακτος και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η σάλτσα.
- Μόλις ψηθούν τα κεφτεδάκια τα βγάζετε από το φούρνο και τα ρίχνετε αμέσως, όπως είναι καυτά, μέσα στη κατσαρόλα με τη σάλτσα. Ανακινείτε κυκλικά τη κατσαρόλα για να καλυφθούν καλά τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα. Στραγγίζετε τις χυλοπίτες και τις σερβίρετε ζεστές, προαιρετικά πασπαλισμένες με τριμμένο τυρί, με τα ζεστά κεφτεδάκια και τη σάλτσα τους.
[*] Σημείωση: Αν θέλετε μπόλικη σάλτσα για να περιχύσετε το ζυμαρικό σας, ή αν θέλετε να σερβίρετε και 2η μέρα τα κεφτεδάκια που περίσσεψαν με ρύζι, διπλασιάστε τη ποσότητα των υλικών για τη σάλτσα που αναφέρονται στη συνταγή.
Tip: Αντί για ζυμαρικό μπορείτε να συνοδεύσετε τα κεφτεδάκια σας με ρύζι μακρύκοκκο πιλάφι ή με ρύζι μπασμάτι έτοιμο σε 5 λ. (συνταγή εδώ) με το ίδιο υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα.
11/01/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κεφτεδάκια σε υπέροχη κρεμώδη σάλτσα με χυλοπίτες
[*]Source link