Λαχταριστό γιουβέτσι με αρνάκι και μυρωδάτες πιπεριές Φλωρίνης. Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο γιουβέτσι που κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί μιας και το αρνάκι σιγομαγειρεύεται σε μια αρωματική σάλτσα κρασιού, οι πιπεριές Φλωρίνης ψήνονται και αποκτούν καπνιστή νοστιμιά και όλα μαζί φουρνίζονται για λίγα λεπτά γι’ αυτό το εξαίσιο γιουβέτσι. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- Για το γιουβέτσι
- 1½ κιλό αρνίσιο μπούτι, χωρίς κόκαλο, κομμένο σε μικρές μερίδες
- 4 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε φέτες
- 2 καρότα, ψιλοκομμένα
- 1 κ.σ. φύλλα μαϊντανού + 3-4 κοτσάνια μαϊντανού χωρίς φύλλα
- 100 ml κρασί κόκκινο, ξηρό
- 800 γρ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και πολτοποιημένες ή 2 κουτιά των 400 γρ. Ντοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα, ψιλοκομμένα μαζί με τους χυμούς τους
- 1 κλωνάρι δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. γλυκού ξερό
- 2 δαφνόφυλλα
- 500 γρ. κριθαράκι μέτριο ή ρισόνι
- 1½ λίτρο ζωμός λαχανικών, ζεστός (βλέπε συνταγή για σπιτικό ζωμό εδώ)
- 100 γρ. σκληρό αιγοπρόβειο τυρί ή άλλο σκληρό τυρί της αρεσκείας σας
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Για τις πιπεριές
- 4 πιπεριές Φλωρίνης
- 1 σκελίδα σκόρδο, σε φέτες
- 1 κ.σ. ξίδι
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση συνταγής
- Για τις Πιπεριές: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Πλένετε και στεγνώνετε τις πιπεριές και τις μεταφέρετε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Τις αλείφετε με το ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνετε, τις καλύπτετε με το σκόρδο και τις ψήνετε για 10 λ περίπου. Μετά τις γυρίζετε από την άλλη πλευρά και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 10 λ ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και πάρουν χρώμα.
- Τις βγάζετε από το φούρνο, τις μεταφέρετε σε μπολ και σκεπάζετε το μπολ με μια σακούλα τροφίμων ή μεμβράνη για να “ιδρώσουν”. Τις ξεφλουδίζετε όσο ακόμη είναι ζεστές, αφαιρείτε τους σπόρους και τα κοτσάνια τους, τις κόβετε σε μέτρια κομμάτια, τις ραντίζετε με το ξίδι και τις αφήνετε στην άκρη.
- Για το γιουβέτσι: Αλατοπιπερώνετε το κρέας. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε τα 50 ml από το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρετε καλά το κρέας για 8-10 λ ή μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα. Βγάζετε το κρέας με τρυπητή κουτάλα, συμπληρώνετε άλλα 50 ml ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο με τα κοτσάνια μαϊντανού για 1 λ.
- Στη συνέχεια αφαιρείτε τα κοτσάνια, προσθέτετε το κρεμμύδι και τα καρότα και τα σοτάρετε ανακατεύοντας για 7-8 λ ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Σβήνετε με το κρασί και ξύνετε τη κατσαρόλα με μια ξύλινη κουτάλα, για να ξεκολλήσουν τα “γλάσα”. Προσθέτουμε την ντομάτα, το δεντρολίβανο, τα δαφνόφυλλα και αλατοπίπερο και μαγειρεύετε για 7-8 λ.
- Επαναφέρετε το κρέας στην κατσαρόλα, ρίχνετε 700 ml ζεστό νερό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε με το καπάκι και μαγειρεύετε για περίπου 1 ώρα + 20 λ ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ξεσκεπάζετε και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμα ή μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά από την κατσαρόλα.
- Για το ψήσιμο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200. Μεταφέρετε το φαγητό σε γάστρα και προσθέτετε το κριθαράκι, τις πιπεριές, τον ζεστό ζωμό και αλατοπίπερο και ανακατεύετε. Σκεπάζετε τη γάστρα, ψήνετε για 20 λ και μετά ξεσκεπάζετε, προσθέτετε το μαϊντανό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύετε ελαφρώς. Ρίχνετε το τριμμένο τυρί και ψήνετμε για ακόμα 5 λ χωρίς καπάκι, μέχρι να λιώσει το τυρί.
06/01/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Αρνάκι γιουβέτσι με πιπεριές Φλωρίνης