Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 2 Ιανουαρίου 2021, 08:52
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη της απόφασης σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων και την δια ζώσης διδασκαλία, προκειμένου οι μαθητές να βρεθούν στο «φυσικό τους περιβάλλον», όπως αποκαλούν το σχολείο οι ειδικοί. Τη Δευτέρα αναμένεται να τελειώσει και η αγωνία των γονέων για την ημερομηνία που θα ανοίξουν εκ νέου τα σχολεία αλλά και ποιες εκπαιδευτικές βαθμίδες θα λειτουργήσουν εξ αρχής. Η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων θα είναι τα μέτρα που θα ισχύσουν και πάλι στα σχολεία για την αποφυγή μολύνσεων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αριθμός των κρουσμάτων την περίοδο των εορτών θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων. Γι’ αυτό τον λόγο, επιδημιολόγοι και υπουργείο Παιδείας περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων των κρουσμάτων από τα Χριστούγεννα και έπειτα έτσι ώστε να πάρουν αποφάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε διαφωνία μεταξύ των ειδικών για την ημερομηνία που θα επαναλειτουργήσουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, οι ειδικοί πλέον συμφωνούν ως προς το άνοιγμα των σχολείων το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου.
Οι πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα είναι στις 8, στις 11 και στις 15 Ιανουαρίου. Πάντως, αυτό που είναι έως τώρα αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα, είναι να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Ωστόσο, αυτό που τους προβληματίζει είναι τι θα συμβεί με τις «κόκκινες» περιοχές. Πιθανή ημερομηνία για τους λιλιπούτειους μαθητές είναι η 11η Ιανουαρίου. «Μας ενδιαφέρει να ανοίξουμε με ασφάλεια. Να μην χάσουμε τα κεκτημένα… Όλοι οι ειδικοί συμφωνούμε ως προς το άνοιγμα των σχολείων», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαράλαμπος Γώγος στον ΑΝΤ1.
Αυτό που δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη είναι εάν σταδιακά και λίγες μέρες αργότερα από τη λειτουργία των δημοτικών, θα ανοίξουν και τα Γυμνάσια / Λύκεια ή εάν θα ξεκινήσουν μαζί με τους μαθητές του δημοτικού. Λιγότερη συζήτηση γίνεται για τους φοιτητές οι οποίοι παρακολουθούν μαθήματα μέσω διαδικτύου. Στο τραπέζι βρίσκεται η συζήτηση για τις σχολές με τα υποχρεωτικά μαθήματα παρακολούθησης και τα εργαστήρια.
Πάντως η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας θα καθορίσει τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων αλλά και του λιανεμπορίου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατάσταση δεν είναι η αναμενόμενη και πως απέχουμε πολύ από την απόφαση για άρση του lockdown.
«Κλειδί» για τη λήψη αποφάσεων η κατάσταση στην Αθήνα
Η πτώση του δείκτη θετικότητας ο οποίος την Πρωτοχρονιά κινήθηκε στο 2,08, είναι ένα ευχάριστο νέο, ωστόσο δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, διευκρινίζουν οι ειδικοί. Επιφυλακτικοί είναι οι επιδημιολόγοι με τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην Αττική (210), συγκριτικά με το σύνολο στη χώρα αλλά και η τάση σταθεροποίησης στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Στον κεντρικό τομέα της Αττικής και τα δυτικά της Αθήνας παρατηρείται υψηλός αριθμός κρουσμάτων, με 52 και 64 διαγνώσεις αντίστοιχα, ενώ στο βόρειο και νότιο τομέα καταμετρήθηκαν χθες 21 κρούσματα. Η ανατολική Αττική σημειώνει 32 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού και ο Πειραιάς 20. Με λίγα λόγια, η κατάσταση στην Αττική θα κρίνει και τις μετέπειτα αποφάσεις της κυβέρνησης και των λοιμωξιολόγων καθώς στην Περιφέρεια αυτή βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Αττική έχει το τετραπλάσιο ιικό φορτίο από τη Θεσσαλονίκη, η οποία κατέγραψε 79 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.
«Στην Αττική φαίνεται μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, όχι βελτίωση. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει πτώση, αλλά ακόμα είναι νωρίς. Φόβος υπάρχει για έξαρση κρουσμάτων στην Αττική…», λέει ο κ. Χαράλαμπος Γώγος.
«Η Αττική είναι μία από τις ζώνες που έχουμε στραμμένο το βλέμμα και η προσοχή μας είναι τεταμένη στην περιοχή και είναι από τις βασικές περιοχές που θα δούμε για να πάρουμε αποφάσεις για την συνέχεια», προσθέτει ο ίδιος.