Λαχταριστό, πεντανόστιμο μοσχαράκι με δαμάσκηνα… Ένα πιάτο που με τα υπέροχα αρώματά του από τη κανέλα και το μπαχάρι μαζί με τη γλυκύτητα που του δίνουν τα δαμάσκηνα, μας φέρνουν πάντα στο νου ένα χειμωνιάτικο, χριστουγεννιάτικο πιάτο. Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα μοσχαράκι που λιώνει στο στόμα, το μυστικό της συνταγής είναι το σιγανό ψήσιμο, με εξαιρετική γεύση που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε στο γιορτινό σας τραπέζι.
Υλικά συνταγής
- 1½ κιλό μοσχάρι (από σπαλομίτα/σπάλα), κομμένο σε μέτρια κομμάτια
- 100 ml ελαιόλαδο
- 500 γρ. δαμάσκηνα ξερά (χωρίς κουκούτσι)
- 2 κρεμμύδια ξερά μέτρια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 γεμάτη κ.σ. μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
- 2 φύλλα δάφνης
- 6-8 κόκκοι μπαχάρι ολόκληροι (οπότε θα πρέπει να τους βγάλετε στο τέλος) ή φρεσκοτριμμένοι σε μύλο
- 2-3 πρέζες κύμινο (προαιρετικά)
- 1 ξύλο κανέλας (ή 1 αστεροειδής γλυκάνισος)
- 1 κ.γ. δεντρολίβανο ξερό, κοπανισμένο
- 250 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
- 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα φρέσκια ή 2-3 ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, τριμμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 140-150 βαθμούς. Ζεσταίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα που να μπαίνει και στο φούρνο (ή μια γάστρα ή άλλο πυρίμαχο σκεύος που να κάνει και για το μάτι της κουζίνας) σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει πάρα πολύ καλά, βάζετε το κρέας με το μισό λάδι και το σοτάρετε μέχρι να ροδίσει έντονα και “θωρακισθεί” από τη πλευρά που ακουμπά στον πυθμένα του σκεύους.
- Μετά το γυρίζετε να σοταριστεί απ” όλες τις άλλες πλευρές και μόλις ροδίσει καλά, το βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρετε σε μπολ. Ρίχνετε στο καυτό σκεύος το υπόλοιπο λάδι, τα κρεμμύδια και όλα τα μπαχαρικά. και τα σοτάρετε για 3-4 λ. Προσθέτετε το σκόρδο, ανακατεύετε 1-2 φορές και μετά σβήνετε με το κρασί.
- Τρίβετε τον πάτο του σκεύους για να διαλυθούν στο υγρό τυχόν καμένα υπολείμματα που θα νοστιμίσουν τη σάλτσα και προσθέτετε την ντομάτα και το μέλι. Ανακατεύετε, ξαναβάζετε το κρέας στο σκεύος και αλατοπιπερώνετε.
- Προσθέτετε ζεστό νερό, ή ζωμό βοδινού, τόσο όσο να μισοκαλύπτει το κρέας και το αφήνετε να πάρει μια βράση. Μετά σκεπάζετε το σκεύος με το καπάκι του (ή το καλύπτετε πολύ καλά με αλουμινόχαρτο) το βάζετε στο φούρνο και το ψήνετε για περίπου 4 ώρες ή μέχρι να γίνει το κρέας και να μελώσει και να δέσει κάπως η σάλτσα.
- Τα τελευταία 40 λ προσθέτετε στο σκεύος τα δαμάσκηνα και το δεντρολίβανο. Στο τέλος, αν η σάλτσα είναι αραιή μπορείτε να πάρετε μερικά δαμάσκηνα και κρεμμύδια, να τα λιώσετε στο μούλτι με λίγο από το ζωμό του σκεύους και μετά ρίχνετε τον πολτό στη σάλτσα και ανακατεύετε (αυτό θα της δώσει μία κάποια πυκνότητα).
- Εναλλακτικά, βγάζετε όλα τα στερεά υλικά από το σκεύος και βράζετε στο μάτι της κουζίνας τα υγρά ώστε να δέσουν ή ΄δένετε” τα υγρά με 1-2 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό. Δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και αν απαιτείτε διορθώνετε και σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας με λευκό ρύζι πιλάφι ή με πουρέ πατάτας.
Πηγή
29/12/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μοσχάρι με δαμάσκηνα στο φούρνο