Κοτόπουλο αλά Γαλλικά (Coq au vin). Μια κλασική Γαλλική συνταγή για ένα φημισμένο πιάτο πλούσιο και αρωματικό σε γεύση, ιδανικό για πιο κρύους μήνες του χειμώνα. «Coq au vin» στα Γαλλικά σημαίνει “Κοτόπουλο κρασάτο”, αλλά εκτός από το κρασί παίρνει τη γεύση από πληθώρα λαχανικών και μυρωδικών και μας δίνει ένα υπέροχο πιάτο. Μια συνταγή (από εδώ) που σίγουρα απαιτεί λίγη περισσότερη προσπάθεια και χρόνο αλλά το γευστικό του αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει απόλυτα και θα σας αποζημιώσει για το κόπο σας.
Υλικά συνταγής
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. μπέικον καπνιστό σε κομμάτια, ή φέτες
- 1.800 γρ. μπουτάκια κοτόπουλου
- 3 καρότα, καθαρισμένα κομμένα σε ροδέλλες
- 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- 1 μεγάλο (ή 2 μέτρια) ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
- 2 φλ. τσαγιού ξηρό κόκκινο κρασιού
- 1/4 φλ. τσαγιού κονιάκ
- 2-3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 3 κ.σ. αλεύρι
- 6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 6 κλωναράκια δεντρολίβανο
- 450 γρ. μικρά φρέσκα λευκά μανιτάρια
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Σε μια μεγάλη, ρηχή κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομμάτια μπέικον για 2 λ ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Με ένα πιρούνι τα μεταφέρετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί.
- Αφήνετε μέσα στη κατσαρόλα το ελαιόλαδο με το λίπος του μπέικον και σοτάρετε, σε παρτίδες, τα μπουτάκια κοτόπουλο, μέχρι να ψηθούν και αλλάξουν χρώμα απ” όλες τις πλευρές.
- Προσθέτετε τα κρεμμύδια και τα καρότα στη κατσαρόλα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 10-12 λ ή μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το σκόρδο, τη δάφνη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο και ανακατεύετε απαλά. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 10, γυρίζοντας τα μπουτάκια κοτόπουλου μετά τα 5 λ μαγειρέματος.
- Αφαιρείτε στιγμιαία τη κατσαρόλα από τη φωτιά, “σβήνετε” το φαγητό με το κονιάκ και ανακινείτε τη κατσαρόλα για να καλυφθεί ομοιόμορφα το φαγητό με το κονιάκ. Ξαναβάζετε τη κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτετε το κρασί, το πελτέ ντομάτας και τον τρίβετε στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί. Ανακατεύετε απαλά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 5-7 λ.
- Πασπαλίζετε στο φαγητό το αλεύρι και ανακινείτε τη κατσαρόλα να απορροφηθεί το αλεύρι από τη σάλτσα. Σκεπάζετε πάλι τη κατσαρόλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα για άλλα 5 λ. Στη συνέχεια προσθέτετε σταδιακά, λίγο τη φορά, το ζωμό κοτόπουλο μέχρι να καλυφθεί καλά όλο το κοτόπουλο. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 25 λ.
- Μετά τα 25 λ σιγοβρασίματος προσθέτετε τα μανιτάρια και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 15 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια. Δοκιμάζετε τη σάλτσα και αν απαιτείται προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας με συνοδευτικό επιλογή σας.
- Σημείωση: Εάν η σάλτσα σας είναι αραιή, ξεσκεπάζετε τη κατσαρόλα και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για 10 λ ή μέχρι να πήξει. Αν η σάλτσα σας είναι πολύ πηχτή προσθέτετε μερικές κ.σ. επιπλέον ζωμό κότας ή νερό, ανακινείτε τη κατσαρόλα και κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
22/12/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπουλο αλά Γαλλικά (Coq au vin)