Υπέροχα μελομακάρονα καλυμμένα με άσπρη σοκολάτα, γαρνιρισμένα με μαύρη σοκολάτα. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για να απολαύσετε με την οικογένειά σας και τους καλεσμένους σας αυτά τα Χριστούγεννα τα τέλεια, πανέμορφα οπτικά, υπέροχα γευστικά μελομακάρονα; Μια συνταγή για τα τέλεια μελομακάρονα που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!
Υλικά συνταγής
- Για τα μελομακάρονα
- 1 φλ. τσαγιού + 1 κ.σ. επιπλέον ελαιόλαδο
- 3/4 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. μέλι
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
- 3,5 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι
- Για το σιρόπι
- 1 φλ. τσαγιού νερό
- 1¾ φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1/4 φλ. τσαγιού μέλι
- 1/2 πορτοκάλι με τη σάρκα του
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 2 γαρυφαλλάκια
- Για την επικάλυψη
- 400 γρ. λευκή κουβερτούρα, ψιλοκομμένη (αν θέλετε επικάλυψη μαύρης σοκολάτας προμηθευτείτε την ίδια ποσότητα σε μαύρη κουβερτούρα)
- 4 κ.σ. σπορέλαιο
- 100 γρ. μαύρη κουβερτούρα ψιλοκομμένη + 1 κ.σ. σπορέλαιο για γαρνίρισμα ή τριμμένα καρύδια
Εκτέλεση συνταγής
- Για το σιρόπι: Ξεκινάτε με τη παρασκευή του σιροπιού για να κρυώσει καλά. Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, και τα βράζετε σε δυνατή φωτιά, χωρίς να ανακατεύετε καθόλου.
- Με τις πρώτες φουσκάλες κοχλασμού χαμηλώνετε τη φωτιά στο μισό και τα αφήνετε να βράσουν για 1,5 λ. Μετά αποσύρετε το σιρόπι από τη φωτιά, προσθέτετε το μέλι, ανακατεύετε να ενσωματωθεί καλά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
- Για τα μελομακάρονα: Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε καλά το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Σε άλλο μπολ ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα μελομακάρονα και τα ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε το υγρό μείγμα μέσα στο μπολ με το στερεό και ανακατεύετε με κουτάλα μέχρι να αναμιχθούν. Μην το ανακατέψετε πολύ ,θα σφίξει το μείγμα., και δεν χρειάζεται ζύμωμα γιατί θα “βγάλει” τα λάδια του. Οπότε ανακατεύετε ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά.
- Πλάθετε τα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα των 30 γρ. περίπου Τα αραδιάζετε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα τρυπάτε στην επιφάνειά τους ελαφρώς με ένα πιρούνι. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 175-180 βαθμούς για 25-30 λ.
- Για το σιρόπιασμα: Όταν είναι έτοιμα τα βγάζετε από το φούρνο και αμέσως, όπως είναι καυτά τα ρίχνετε σταδιακά μέσα στο κρύο σιρόπι για περίπου 50 δευτερόλεπτα γυρνώντας τα και από τις 2 πλευρές με μια σπάτουλα.
- Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία σιροπιάσματος με τα υπόλοιπα μελομακάρονα λαμβάνοντας υπ” όψη ότι τα τελευταία μελομακάρονα συνήθως χρειάζονται λίγο παραπάνω χρόνο γιατί το σιρόπι έχει πάρει πια θερμοκρασία από τα προηγούμενα μελομακάρονα.
- Μετά το σιρόπιασμα βγάζετε τα μελομακάρονα από το σιρόπι με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε στη σχάρα του φούρνου σας, που έχετε στηρίζει πάνω σε ταψί, όπου και τα αφήνετε μέχρι να στραγγίσουν και κρυώσουν.
- Για την επικάλυψη: Λιώνετε καλά τη λευκή κουβερτούρα μαζί με τις 4 κ.σ. σπορέλαιο σε μπεν μαρί, βουτάτε μέσα ένα ένα τα μελομακάρονα, τα βγάζετε αμέσως και τα αφήνετε σε σχάρα να στραγγίσουν. Τα γαρνίρετε με τριμμένο καρύδι πριν κρυώσει τελείως η λευκή σοκολάτα. Αν τα γαρνίρετε με μαύρη σοκολάτα αφήνετε τη λευκή να κρυώσει καλά και μετά λιώνετε σε μπεν μαρί τη μαύρη σοκολάτα και με κορνέ ή ένα κουταλάκι την απλώνετε σε “γραμμές” πάνω στην λευκή επικάλυψη.
Πηγή
Καλά Χριστούγεννα
22/12/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μελομακάρονα με άσπρη σοκολάτα