Πλούσια σε βιταμίνες Κ, C και β-καροτίνη, τα σέσκουλα διαθέτουν τις περισσότερες φυτικές ίνες από οποιοδήποτε άλλο πράσινο φυλλώδες λαχανικό. Τα σέσκουλα έχουν μοναδικά οφέλη στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Αποτελούν μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών, ενώ παρέχουν μια εξαιρετική ποικιλία αντιοξειδωτικών όπως βιταμίνη C, Ε, Α (με τη μορφή β-καροτένιου), μαγγάνιο και ψευδάργυρο. Ξεχωρίζουν, ακόμα, για την περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο και μαγνήσιο συμβάλλοντας έτσι και στη σκελετική υγεία. Πρώτα οι αρχαίοι Έλληνες και αργότερα οι Ρωμαίοι, θεωρούσαν το σέσκουλο ιδιαίτερα σημαντικό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Τα σέσκουλα φυτρώνουν άγρια σε όλες σχεδόν τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο. Αν και τα σέσκουλα είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο, στην αγορά τα βρίσκουμε κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Πριν τα μαγειρέψουμε πρέπει να αφαιρέσουμε το σκληρό μέρος του κοτσανιού. Σε συνδυασμό, λοιπόν, με το τυρί και τα αυγά θα γευτούμε ένα πιάτο νόστιμο, χορταστικό αλλά και θρεπτικότατο!
Υλικά:
5 αυγά
400 γρ. σέσκουλα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 κουτ. σούπας ξινομυζήθρα λιωμένη
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση: Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα χόρτα μέχρι να μαραθούν και να «πιουν» τα περισσότερα από τα υγρά που θα βγάλουν. Χτυπάμε καλά τα αυγά, προσθέτουμε την ξινομυζήθρα και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι και το στρώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε την ομελέτα.
Tip: Για κάτι πιο υγιεινό από το τηγάνι αφού σοτάρουμε τα χορταρικά, τα αδειάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψάκι, προσθέτουμε το μείγμα αυγών-τυριού, τα στρώνουμε καλά και ψήνουμε μέχρι να να ροδίσει η επιφάνεια.