Πεντανόστιμα πολίτικα σουτζουκάκια με παπαρδέλες. Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα χορταστικό πιάτο με εξαιρετική γεύση για να το απολαύσετε το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι, που σας προτείνουμε να το δοκιμάσετε!
Υλικά συνταγής
- Για τα σουτζουκάκια
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (ελιά)
- 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
- 3-4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 4 φέτες ψωμί, χωρίς τη κόρα, μουσκεμένες και στυμμένες
- 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
- 2 αυγά
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι
- 100 ml ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- Για τη σάλτσα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα, πολτοποιημένα σε μικρά κομματάκια, με τους χυμούς τους
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας (προαιρετικά)
- ½ κ.γ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. κύμινο σε σκόνη
- αλάτι πιπέρι
- Για το ζυμαρικό
- 500 γρ. παπαρδέλες
- χοντρό αλάτι
- φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι ή τριμμένο σκληρό τυρί επιλογής σας (παρμεζάνα, πεκορίνο, κεφαλοτύρι, σκληρή μυζήθρα) για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Για τα σουτζουκάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για το μείγμα κιμά (κιμά, κρεμμύδια, σκόρδο, ψωμί, κύμινο, αυγά, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι) και τα ζυμώνετε πολύ καλά, για αρκετή ώρα μέχρι να έχετε ένα αφράτο μείγμα. Πλάθετε το μείγμα σε μικρά, μακρόστενα σουτζουκάκια και τα αφήνετε στην άκρη.
- Για τη σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο, τις πολτοποιημένες σε κομματάκια ντομάτες, το πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, το κύμινο και 250 ml νερό, τα ανακατεύετε και τα βράζετε, σε μέτρια φωτιά, για 10 λ. Στη συνέχεια σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε τη κατσαρόλα πάνω στο ζεστό μάτι.
- Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, τα 100 ml ελαιόλαδο και σοτάρετε τα σουτζουκάκια, χωρίς να τα αλευρώσετε, για 4-5 λ ή μέχρι να ροδίσουν απ” όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε από το τηγάνι, τα μεταφέρετε μέσα στη κατσαρόλα με τη σάλτσα και τα μαγειρεύετε όλα μαζί, σε μέτρια φωτιά, για 20 λ.
- Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζετε τα σουτζουκάκια από τη σάλτσα, τα μεταφέρετε σε πιατέλα και αφήνετε τη σάλτσα μέσα στη κατσαρόλα.
- Εν τω μεταξύ, παράλληλα με τα σουτζουκάκια και τη σάλτσα έχετε βάλει τις παπαρδέλες σας να βράσουν σε μπόλικο αλατισμένο, με χοντρό αλάτι, κοχλαστό νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Στραγγίζετε τις παπαρδέλες, τις αδειάζετε μέσα στη κατσαρόλα με τη σάλτσα, ανακατεύετε και τις σερβίρετε ζεστές με τα σουτζουκάκια και φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι ή τριμμένο σκληρό τυρί επιλογής σας
04/10/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Σουτζουκάκια πολίτικα με παπαρδέλες