Πανσέτα χοιρινή γεμιστή με μανιτάρια και πιπεριές σιγοψημένη με πατατούλες στο φούρνο. Μια απλή και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε με την οικογένειά σας και τους καλεσμένους σας ένα πιάτο με εξαιρετική γεύση στο Χριστουγεννιάτικο αλλά και σε όλα τα επίσημα γιορτινά τραπέζια σας.
Υλικά συνταγής
- Για τη πανσέτα
- 1,5-2 κιλά χοιρινή πανσέτα καθαρισμένη (χωρίς κόκκαλα, πέτσα και πολλά λίπη)
- 4 κ.σ. (60 γρ.) ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 4-5 μανιτάρια Πόρτο Μπέλο, κομμένα σε φέτες
- 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε φέτες
- 1/2 ματσάκι (40 γρ.) μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 λεμονιού το ξύσμα
- 3 κ.σ. (45 γρ.) μουστάρδα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τις πατάτες
- 4-5 (2 κιλά) μεγάλες πατάτες, κομμένες σε μεσαίους κύβους
- 2 κ.σ. (10 γρ.) ρίγανη
- αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη πανσέτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Προθερμαίνετε ένα μεγάλο τηγάνι ή μια ρηχή-φαρδιά κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία και μόλις κάψει προσθέτετε το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τα μανιτάρια και τα σοτάρετε για 3-4 λ ανακατεύοντας συχνά.
- Στη συνέχεια προσθέτετε τις πιπεριές Φλωρίνης και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λ επιπλέον. Μετά αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά προσθέτετε το ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού και αλατοπίπερο, ανακατεύετε και αφήνετε τη γέμιση στην άκρη.
- Τοποθετείτε τη πανσέτα πάνω σε μια λαδόκολλα. Απλώνετε τη μουστάρδα σε όλη την επιφάνεια της πανσέτας και τηςν αλατοπιπερώνετε πολύ καλά και από τις 2 πλευρές. Απλώνετε κατά μήκος της μιας πλευράς την έτοιμη γέμιση, τυλίγετε την πανσέτα σε ρολό και με σπάγκο τη δένετε σφιχτά σε 5-6 σημεία της.
- Για τις πατάτες: Σε μια μεγάλη γάστρα (αν δεν έχετε χρησιμοποιήστε ταψί) ρίχνετε τις πατάτες, τις πασπαλίζετε με τη ρίγανη, τις αλατοπιπερώνετε και τις ανακατεύετε πολύ καλά.
- Τοποθετείτε το χοιρινό ρολό πάνω από τις πατάτες, προσθέτετε 1/2 φλ. τσαγιού νερό και σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της. (Αν χρησιμοποιήσετε ταψί το καλύπτετε πάρα πολύ καλά με αλουμινόχαρτο).
- Για το ψήσιμο: Ψήνετε το φαγητό σας στο φούρνο για 2 ώρες. Στη συνέχεια, ανοίγετε το καπάκι (ή το αλουμινόχαρτο) δυναμώνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς και ψήνετε για άλλα 15-20 λ ή μέχρι να πάρει το κρέας ένα “καβουρδισμένο” μελί-καφέ χρώμα.
- Για το σερβίρισμα: Αφαιρείτε το χοιρινό από τη γάστρα και σερβίρετε ή προαιρετικά, με ένα press πουρέ ή ένα μεγάλο πιρούνι λιώνετε πολύ καλά τις πατάτες έτσι ώστε να δημιουργήσετε έναν “πουρέ”. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και σερβίρετε με το χοιρινό σας.
Πηγή
15/12/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Χοιρινή πανσέτα γεμιστή και πατατούλες στη γάστρα